Čir na želucu je bolest čija je karakteristika raspadanje i iritacija membrana sluzokože želuca i dvanaestopalačnog creva (dela creva koje kreće direktno iz želuca) a u lečenju mogu pomoći i prirodni lekovi. Ova iritacija je obično izazvana prekoernim lučenjem želudačne kiseline i njenim širenjem kroz ceo digestivni trakt (iako su male količine želudačne kiseline u stomaku sasvim normalne). Želudačna kiselina se sastoji od hlorovodonične kiseline i enzima po imenu pepsin koji razlažu hranu kako bi se dalje varila. U normalnim okolnostima, sluzokoža u želucu je zaštićena od agresivnog dejstva ove kiseline. Međutim, u slučajevima kada je ta sluzokoža tanka ili želudac luči previše kiseline, može doći do pojave čira na želucu.

Efikasni prirodni lekovi za čir na želucu

Čir na želucu zahteva pravilnu medicinsku negu i za njega postoje adekvatni lekovi. Ipak, postoji i prirodni lek i to ne samo jedan.Kad je u pitanju iritacija koju izaziva čir na želucu i lečenje ovog zdravstvenog problema, kao dodatak lekovima i mogu u velikoj meri pomoći u umanjivanju simptoma ovog oboljenja i prirodni lekovi. Navodimo neke od najefikasnijih i najpoznatijih prirodnih lekova za čir na želucu.

prirodni lek cir na zelucu

Jedite hranu bogatu vlaknima

Hrana bogata vlaknima znatno umiruje iritiranu sluzokožu na zidovima želuca i pomaže u neutralisanju želudačne kiseline. Ove namirnice takođe olakšavaju proces varenja i sprečavaju zadržavanje suvišne hrane u probavnom traktu (koja obično izaziva lučenje više želudačne kiseline kako bi se svarila i izbacila iz organizma). Hrana bogata vlaknima je takođe bogata i drugim nutrijentima potrebnim organizmu da se brže i bolje oporavi od čira na želucu. Dakle, mnoge namirnice bogate vlaknima su pravi lek za čir na želucu i smatraju dobrim za ljude koji pate od ovog problema, a te namirnice uključuju sveže voće i povrće, nemlevene žitarice, crnu čokoladu, susamovo seme, laneno seme, suncokret, koštunjavo voće, mahunarke itd.

Jedite hranu bogatu vitaminom K

Nedostatak vitamina K može dovesti do stvaranja čira na želucu ili pogoršati simptome postojećeg. Adekvatne količine vitamina K u organizmu mogu umnogome pomoći kod čireva na želucu koji krvare i pomažu u ubrzavanju procesa oporavka. Najbolji prirodni izvori vitamina K uključuju paradajz, žumanca, sir, zeleno lisnato povrće, jetru nekih životinja itd. Obezbedite dovoljno ovakvih namirnica i redovno ih jedite a one će delovati kao pravi lek za čir na želucu pa ćete primetiti brze i efikasne rezultate.

Jedite banane

Banane su jedna od namirnica koja se preporučuje kap prirodni lek ljudima koji imaju čir na želucu. Sama tekstura ovog voća pomaže u smirivanju iritacije sluzokože želuca i formiranju dodatnog „zaštitnog sloja“ preko sluzokože. Redovna konzumacija banana (bar 2-3 dnevno) takođe pomaže u neutralisanju želudačne kiseline i pomaže u ublažavanju ostalih simptoma koji se javljaju uz čir na želucu.

Kupus najefikasniji prirodni lek za čir na želucu

Kupus mnogi smatraju najefiksnijim prirodnim lekom protiv čira na želucu koji je garancija da ćete postići boljitak u roku od 10 dana (naravno, ukoliko uredno i redovno sledite uputstva). Sitno iseckajte lišće kupusa i iscedite sok od njega. Pijte sok od kupusa najmanje četiri puta dnevno po četvrtinu šolje kako biste odmah osetili veliko olakšanje i smanjenje bolova uzrokovanih čirem u želucu. Takođe možete prokuvati lišće kupusa u vodi, procediti ga i piti ovaj napitak po četiri puta dnevno kako biste postigli željene rezultate.

Pijte mnogo vode

Kao dodatni podsticaj olakšavanju procesa varenja, ne samo da konzumacija dovoljno vode pomaže da se hrana brže i lakše svari, već i izbacuje štetne toksine i nečistoće koje su direktno ili indirektno povezane sa nastankom čireva u želucu i ostalim delovima digestivnog trakta. Pijte najmanje 10 čaša vode dnevno ako ste skloni želudačnim oboljenjima i u rizičnoj ste grupi da dobijete čir na želucu. Uvek obavezno popijte čašu vode najmanje sat vremena pre i posle obroka, a ne između. Pijenje vode u redovnim vremenskim inrevalima između obroka takođe pomaže u tome da sluzokoža želuca ostane hidrirana i smanjuje iritaciju koju uzrokuje čir ako već postoji.

Pijte bademovo mleko

Za bademovo mleko mnogi tvrde da je izuzetno dobar prirodni lek za čir na želucu, ono deluje na sluzokožu želuca i vrlo efikasno ga štiti od agresivnog dejstva želudačne kiseline. Bademovo mleko takođe upija suvišnu želudačnu kiselinu i brzo je izbacuje iz organizma. Izblanširajte nekoliko badema i dobro ih izmrvite u blenderu dok se ne stvori grudvičasta pasta. Zatim razmutite kašiku ove paste u čaši mleka i popijte je ujutru na prazan stomak za najoptimalnije rezultate.

Pijte sok od šargarepe

Ljudima koji već imaju čir na želucu se obično savetuje da piju najmanje dve čaše sveže napravljenog soka od šargarepe svakog dana kako bi olakšali simptome ove neprijatne bolesti. Sok od šargarepe pomaže u ublažavanju iritirane sluzokože želuca u ogromnoj meri. Zato zapišite u raspored: svakoga dana ujutru i uveče popijte po jednu čašu sveže napravljenog soka od šargarepe kako biste što više umirili sve simptome koje izaziva čir na želucu.

Pijte vodu od smeđeg pirinča

Voda koja ostane nakon kuvanja smeđeg pirinča je još jedan domaći lek za čir na želucu.Ona se može dobro iskoristiti za ublažavanje bolova koje izaziva čir na želucu, umirivanje iritirane sluzokože i zaustavljanja krvarenja. Nemojte prosipati vodu u kojoj ste skuvali smeđi pirinač; umesto toga, ostavite je da se ohladi i pijte je najmanje dvaput dnevno svakog dana i brzo ćete videti rezultate. Bitno je upamtiti da ne pijete vodu od pirinča koji ste kuvali pre nekoliko dana.

Uzimajte suplemente vitamina A i E

Kao dodatak namirnicama koje sadrže dosta vitamina A i E, uzimajte i suplemente ovih vitamina kako bi vaš organizam svakodnevno imao dovoljnu dozu voih vitamina. Suplement vitamina A pomaže u oporavku membrane od korozivnog dejstva želudačne kiseline, a suplementi na bazi vitamina E pomažu u oblaganju unutrašnjosti stomaka i štite ga od želudačne kiseline.

Povećajte unos ljute paprike

Ljuta paprika može pomoći u dotoku krvi u stomak. Ovo olakšava „dolazak“ vitalnih nutrijenata u stomak kroz krvotok. Kao posledica se javlja zaštita želudačne membrane od suvišne želudačne kiseline. Najbolji način da iskoristite kajensku papriku u ovu svrhu je da njome (u malim količinama) začinite supe, čorbe, salate i ostala jela. Takođe možete i skuvati čaj od kajenske paprike tako što ćete izmešati ¼ kafene kašičice kajenske paprike sa jednom čašom vruće vode. Ostavite čaj da se ohladi dovoljno da možete da ga pijete. Procetide ga i pijte ga najmanje dvaput dnevno kako biste odmah osetili olakšanje od bolova od čira na želucu i njegovih simptoma i durogočno možda i potpuno izlečili ovu bolest.

Izbegavajte stvari koje iritiraju želudac

Na svu nabrojanu hranu i pića koju biste trebali da uzimate kako biste olakšali simptome čira na želucu, takođe postoje i jela i napici koje biste trebali da izbegavate po svaku cenu dok se potpuno ne izlečite. Shodno tome, zašećerena, začinjena i vruća hrane može iritirati sluzokožu stomaka i podstaći prekomerno lučenje želudačne kiseline. Pijenje pića poput kafe, sokova od citrusnog voća i/ili alkoholnih pića na redovnoj bazi takođe može povećati rizik od dobijanja čira na želucu. Zato nemojte jesti ovakvu hranu i piti ova pića ako već imate čir dok se potpuno ne izlečite i simptomi u potpunosti ne nestanu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply