Infekcije sinusa, koje su obično izazvane alergijama, polipima u nosu, devijacijama u nosnoj šupljini ili izlaganjem iritirajućim agencima poput duvanskog dima, su bolne i obično se pretvaraju u upale sinusnih šupljina, koje se nalaze iza čela i jagodičnih kostiju. Ove infekcije mogu biti bakterijske, virusne ili gljivične i iako postoji dosta lekova poput antibiotika koji ih mogu efikasno izlečiti, postoje i neki „kućni“ lekovi za lečenje ili bar olakšavanje ovih stanja. Navodimo šest prirodnih lekova za tretman sinusa.

1. Ispiranje nosa
Ispiranje nosa je dobro za sinusne infekcije jer uklanja sluz i druge nečistoće iz sinusa, a istovremeno pomaže da ostanu dovoljno vlažni. Kako biste izveli ovo ispiranje, pomešajte kašičicu morske soli i pola kašičice hidrogena i ovim ispirajte nosne šupljine uz pomoć pumpice. Ovo nemojte raditi više od jednom dnevno, jer često ispiranje ovom mešavinom može iritirati sinuse.

2. Jabukovo sirće kao prirodni lek za sinuse
Iskoristite antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva jabukovog sirćeta tako što ćete ga primenjivati kao lek za infekcijue sinusa. Izmešajte kafenu kašičicu meda i dve kašike jabukovog sirćeta u čaši tople vode. Pijte ovu mešavinu tri puta dnevno tokom pet dana kako biste se izborili sa infekcijom.

3. Kajenska paprika
Kajenska paprika može pomoći kao lek kod sinusnih infekcija na mnogo načina. Lako otvara sinusne kanale i tako omogućuje da se potpuno pročiste. Takođe može ublažiti bolne upale i otoke sinusa i podstaći dotok krvi u sinuse kako bi se brže oporavili. Dodatno, ojačava imuni sistem tako da je organizam sposobniji da se izbori sa infekcijom. Jedan od najdelotvornijih lekova je mešavina kašičice kajenske paprike sa čašom tople vode, koju pijete 2-3 puta dnevno.

4. Crni luk narodni lek za sinuse
Crni luk deluje kao dekongestant i lako će otvoriti sinusne puteve kako bi se pročistili. Takođe ima antibakterijska i antigljivična svojstva, za koja je dokazano da su korisna kao tretman za infekcije sinusa. Iseckajte crni luk, sipajte ga u vodu i stavite da proključa. Dok se kuva, udišite paru. Kada se luk prokuva, procedite ga i popijte vodu. Ovo možete raditi nekoliko puta dnevno, dok ne osetite olakšanje.

5. Beli luk kao kućni lek za sinuse
Beli luk ima jaka antibakterijska, antivirusna i antigljivična dejstva, tako da se može koristiti za sinusne infekcije, bez obzira na to šta ih je izazvalo. Iseckajte 2-3 čena belog luka i stavite ih u ključalu vudu, a zatim nekoliko minuta udišite paru. Ponavljajte ovo po nekoliko puta dnevno, nekoliko dana dok infekcija ne prođe. Takođe, možete dodati beli luk u ishranu kako biste se još efikasnije borili protiv infekcije.

6. Ren najpoznatiji lek za sinuse
Ovo je još jedan prirodni antibiotik sa visokim nivoom sumpora koji takođe deluje kao dekongestant. Kako biste iskoristili to njegovo svojstvo, stavite komad rena u u usta, sisajte ga dok ne izgubi ukus, a zatim ispljunite. Ovo će znatno pomoći u pročišćavanju nosnih puteva.

Sinusne infekcije su bolne i neprijatne. Ipak, ovi navedeni prirodni lekovi mogu sasvim izlečiti ili bar znatno pomoći u olakšavanju bolova izazvanih infekcijom.
Saznajte više>>> Čišćenje sinusa i disajnih puteva

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply