BOLESTI BEŠIKE I MOKRAĆNIH PUTEVA

U svim slučajevima oboljenja bešike i bubrega izazvanih prisustvom bakterija u mokraći (što se utvrđuje laboratorijskim pregledom urina), pored lekova i dijete, neophodno je da se unosi dosta tečnosti.
Čajevi od lekovitog bilja ispiraju mokraćne kanale i olakšavaju mokrenje i istovremeno sprečavaju stvaranje peska i kamenca u ovim organima.

Osim BELOG LUKA, KOPRIVE, BREZE i HAJDUČKE TRAVE (vidi poglavlje “Šampioni zdravlja”), za lečenje se u ovom slučaju preporučuju:

MEDVEĐE GROŽĐE – list (Arctostaphvlos uva ursi)

Ova biljka, koju još nazivaju medvedika, oslobađa mokraćne kanale od štetnih sastojaka (posledica katara i infekcije) tako što pojačava lučenje mokraće i deluje kao antiseptiL Najbolji rezultati postižu se uzimanjem osušenog lista u obliku praha: 2-8 gr dnevno sa vodom.

ZEČJI TRN – koren (Ononis spinosa)

Deluje kao diuretik i u obliku odvara primenjuje se kod hronič-nog zapaljenja bešike, peska ili kamena u bubregu: 20 gr korena kurvati u litri vode dok se tečnost ne smanji za jednu četvrtinu, dodati 5 gr semena mirodije, poklopiti i posle pet minuta procediti i piti (tokom dana) zaslađeno medom.

KRUŠKA – list (Pirus communis)

Čaj od mladog lista kruške, uz dodatak isušene i isitnjene kore od jabuke, zaustavlja razvoj bakterija i smanjuje bolove pri mokrenju. (Pošto sadrži takozvani arbutin, list kruške, prema navodima stručnjaka, u aekim slučajevima može da rastvori kamen u mokraćnoj ili bubrežnoj bešici.) Čaj od 10 gr mešavine (s korom od jabuke) piti 2-3 puta dnevno.

CIMET – prah (Cinnamonum cevlanicum)

Dve kašike cimeta u prahu i kašiku meda rastopiti u malo mlake vode i popiti ujutro na prazan stomak zaustavlja razvoj bakterija, pospešuje izlučivanje mokraće i ublažava grčeve i bolove pri mokrenju.

PERŠUN – koren (Pertoselinum sativum)

U obliku odvara blagotvorno deluje na mokraćne puteve: smiruje nadraženu sluzokožu, podstiče izlučivanje mokraće i sprečava stvaranje peska i kamenca u bešici. Količinu od 100 gr usitnjenog svežeg korena kuvati u litri vode 10 minuta, poklopiti i ostaviti da odstoji drugih 10 minuta. Procediti i piti mlako dve do tri šolje dnevno između obroka.

BILJNE MEŠAVINE

Za lečenje upala bešike (cistitisa) i mokraćnih puteva, preporučuje se čaj od mešavine lista breze, koprive, hajdučke trave i kantariona (po 25 gr): kašiku mešavine popariti šoljom ključale vode, poklopiti i posle pola sata procediti i piti dva do tri puta dnevno.
Pomešati jednake količine rastavića i pitome nane i uzimati 2-3 puta dnevno čaj od jedne kašike ove mešavine na solju ključale vode.

Kod kamena u mokraćnoj bešici, protiv bolova, peckanja i čestog mokrenja, sa ili bez krvi, preporučuje se odvar od mešavine svežeg korena peršuna i celera (po 50 gr). Kuvati u litri vode 20-30 minuta, sačekati da se prohladi i piti, uvek mlako, tri puta dnevno.

AKO NISTE ZNALI…

Pesak i sitnije kamenje u bešici mogu se izbaciti putem mokrenja ako se svaki dan pijepo jedna čaša ili manja šolja belog vina u kojem je prokuvano nekoliko prepolovljenih češnjeva belog luka.

Mokrenje u krevetu dece i odraslih leci se čajem od poparenog rastavavića, pomešanog s kantarionom. Piti 1-2 šolje tokom dana (deca 1-2 šoljice), a uveče jesti suvu hranu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply