ČIR (ULKUS) NA ŽELUCU I DVANAESTOPALAČNOM CREVU
Ovo dosta često oboljenje pogađa i stare i mlade, mada se najviše susreće kod osoba srednjih godina. Dugo traje i retko kada samo od sebe prolazi. Uz uobičajene terapije (danas mnogo uspešnije jer je otkriven uzrok), bolest zahteva dijetalnu ishranu (bez alkohola i duvana), uredan život i strpljivost u lečenju.

Prirodna sredstva ni ovde ne bi trebalo zaobići. Osim KANTARIONA, NEVENA, IĐIROTA, GAVEZA i HAJDUČKE TRAVE, o kojima ćete opširnije naći u prethodnom poglavlju, za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu preporučuju se:

CRNI SLEZ (Malva silvester)

Osobama koje osim čira imaju bolesnu jetru i žuč dobro će doći mlak čaj od crnog sleza. Kašiku biljke potopiti u četvrt litra hladne vode i ostaviti da prenoći. Ujutro malo zagrejati i piti u gutljajima dva do tri puta dnevno duže vreme.

KUPUS – sok (Brassica oleracea)

Osim što koristi za lečenje čira i zapaljenje želuca i creva, sok od kupusa jača nervni sistem i odbrambenujnoć organizma. Uzimati 2-3 puta dnevno po jednu manju čašu, na pola sata pre obroka – 40 dana.
Sok pripremati svakodnevno od svežeg i dobro opranog kupusa. Ako nemate drugog izbora, držite ga u frižideru, ali najviše dva dana.

BILJNE MEŠAVINE

Pomešati koren gaveza (100 gr) sa po 50 gr nevena i troskota. Kašiku mešavine popariti šoljom ključale vode, poklopiti i posle pet minuta procediti i piti, gutljaj po gutljaj, četiri puta dnevno.

Pomešati list i cvet žalfije (120 gr) sa kantarionom (80 gr). Čaj od jedne kašike ove mešavine na solju ključale vode (da odstoji 5-10 minuta) piti tri puta dnevno, na pola sata pre obroka ili između obroka, bez zaslađivanja.

AKO NISTE ZNALI…

U narodu se za lečerije čira na dvanaestopalačnom crevu koristi i sveže belance umućeno s dve male kašike žutog šećera. Uzimati tri nedelje, svako jutro, na pola sata pre doručka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply