HEMOROIDI (ŠULJEVI)

Ko pati od hemoroida mora, pre svega, da poštuje neka osnovna pravila kao što su: održavanje besprekorne higijene, ishrana na bazi žitarica, voća i povrća i izbegavanje suhomesnatih proizvoda, jakih začina i alkohola. Čajevi od lekovitog bilja kao i biljne masti, razni melemi i ulja, u ovom slučaju mogu da ublaže bol, smanje otekline i svrab i zaustave krvarenje.

Za lečenje hemoroida uglavnom se preporučuju biljke koje imaju višestruku primenu (vidi poglavlje “Šampioni zdravlja” gde su one detaljno opisane):

KAMILICA

Za unutrašnju upotrebu:
čaj od dve kašike cveta na šolju ključale vode (da odstoji trideset minuta do jednog sata), procediti i piti između obroka 2-3 puta dnevno.
Za spoljnu upotrebu: koristiti mast ili ulje na bazi kamilice.

NEVEN (cvet)

Za spoljnu upotrebu: mast od cveta ove biljke (u tankom sloju na gazi ili na čistom mekanom platnu) stavljati kao oblogu direktno na hemoroide, dva puta dnevno ujutro i uveče.

BREZA (kora)

Za unutrašnju upotrebu:
kašičicu isitnjene i u prah samlevene suve brezove kore, razmućene u čaši vode, uzimati jednom dnevno – naročito kod unutrašnjih hemoroida.

RASTAVIĆ (list i stabljika)

Za unutrašnju upotrebu: ako hemoroidi krvare, pripremiti odvar od 50 gr suve biljke na pola litra vode s malo limunovog soka. Kuvati 30 minuta, podeliti u dve pojedinačne doze i piti tokom dana sve do izlečenja.
Za spoljnu upotrebu: oprati rastavić u mlakoj vodi, izgnječiti ga oklagijom na dasci i dobijenom kašom oblagati hemoroidne čvorove.

HAJDUČKA TRAVA

Za unutrašnju upotrebu: ako hemoroidi jače krvare, uzimati 2-3 puta dnevno nezaslađen čaj od cveta (kašika biljke na šolju ključale vode,da odstoji pola sata).
Za spoljnu upotrebu: ulje ili mast na bazi ove biljke koristiti (uz pomoć čiste gaze) za oblaganje hemoroida ujutro i uveče.

Kuvana pšenica, uz dodatak slatkog mleka, ako se uzima kao obrok, reguliše stolicu i učestvuje u lečenju hemoroida pod uslovom da se dobro sažvaće.

Hemoroide koji izlaze iz čmarnog prstena možete mazati ricinusovim uljem koje će ih omekšati i omogućiti da se vrate u debelo crevo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply