MALOKRVNOST (Anemija)

Najčešći uzrok malokrvnosti je nepravilna ishrana, odnosno, nedostatak gvožđa u krvi. (Kod mlađjih ženskih osoba može da ima veze s mesečnim ciklusom). Anemične osobe su blede i deluju iscrpljeno, imaju česte vrtoglavice, teško se koncentrišu i pate od nesanice. Samo lekar može da utvrdi o kom stepenu malokrvnosti se radi i da, s tim u vezi, odredi terapiju i prati dalji tok lečenja.

MED je izuzetna hrana i lek, poboljšava krvnu sliku, pomaže kod umora i iscrpljenosti, pojačava imunitet i ublažava nervnu i psihičku napetost. Dragocenu pomoć mogu još da pruže CVEKLA i KOPRIVA kao i:

KUPINA – koren Rubus fruticosus

Vino od korena kupine predstavlja jedno od najboljih prirodnih sredstava za lečenje malokrvnosti, naročito kod osoba iscrpljenih dugotrajnom bolešću. Količinu od 400 gr korena oprati, iseći na komadiće, staviti u litar prirodnog crnog vina i kuvati na niskoj temperaturi dok ne uvri do polovine. Skinuti s vatre, poklopiti i sačekati da se prohladi. Procediti (iz korena istisnuti svu tečnost) i dok je još mlako dodati 200 gr livadskog meda. Dobro izmešati i piti dva puta dnevno po jednu čašicu. (Deci, u zavisnosti od uzrasta, davati nešto manje).
Držati zatvoreno na suvom i tamnom mestu. Ako se vremenom pojavi talog, ne treba ga odstranjivati jer nije škodljiv.

Kupinovo vino i žumance

Umutiti žumance s malo šećera, dodati 2-3 kašike kupinovog vina, promešati i uzimati – svako jutro, na prazan stomak, sedam dana bez prekida. Napraviti kraću pauzu i, ako je potrebno, ponoviti terapiju. Rezultati su iznenađujuće dobri.

JEČAM – brašno (Hordeum vulgare)

Kod anemije i bledila preporučuje se napitak od jednog litra pro-kuvane i ohlađene vode i pet kašika svežeg ječmenog brašna: izmešati, poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko sati, zatim procediti, dodati 2 dl kvalitetnog crnog vina i piti po jednu manju čašu, nekoliko puta dnevno.

Da bi uvek bio svež, napitak pripremati svaki drugi dan. PASULJ (Phaseolus vulgaris)
Sto grama tamnog pasulja (može i više) skuvati u vodi bez začina i drugih dodataka i jesti umesto obroka ili između obroka – svakodnevno tri nedelje i uvek sveže.Kad se krvna slika popravi, pasulj se preventivno može uzimati 1-2 puta nedeljno u obliku salate, blago začinjen jabukovim sirće-tom i s malo maslinovog ulja.

BILJNE MEŠAVINE

Za lečenje malokrvnosti piti ujutro i uveče 1-2 šolje čaja od 1-2 kašike mešavine lista maline, kupine, crne ribizle i breze (sve po 25 gr).Pomešati po 20 gr lista maline, cveta lipe i lista i cveta matičnjaka, nane i imele. Pripremiti i primeniti na isti način.

AKO NISTE ZNALI…

Kod malokrvnosti, bledila, zamora i iscrpljenosti (posle neke preležane bolesti) i kod plućnih oboljenja u narodu se koristi prokuvano crno vino: litar vina i šaku žutogjećera zagrevati do ključanja, skloniti sa vatre i prohlađeno sipati u flašu. Čuvati zatvoreno na suvom i tamnom mestu. Uzimati po jednu manju vinsku čašu – posle obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply