Krvni pritisak treba redovno kontrolisati i ako je povišen, nastojati na tome da se otkrije njegov uzrok (pre svega pregledati bubrege.)

Hipertenzija za mnoge predstavlja veliki problem, naročito u po-znijim godinama kad se pojavljuje uporedo sa arteriosklerozom. Osim uobičajene terapije lekovima, važno je voditi uredan život, sprovesti dijetu bez soli i piti biljne čajeve. BELA IMELA i RUSOMAČA su u ovom slučaju nezamenljive.

Za lečenje povišenog krvnog pritiska preporučuju se još:

MED I JABUKOVO SIRĆE

Svako jutro razmutiti u čaši (mlake) vode po dve male kašike meda i jabukovog sirćeta i lagano popiti. Ovaj napitak poboljšava cirkulaciju krvi, odstranjuje toksine iz organizma i reguliše probavu. Kod srčanih bolesnika i onih s povišenim krvnim pritiskom jabukovo sirće smanjuje viskoznost krvi – poboljšava njen protok i oslobađa srce napora. Može se uzimati duže vreme (uz kraće pauze).

MASLINA – list (Olea europaea)

Opšte je poznato da čaj od lista masline pomaže u lečenju povišenog krvnog pritiska (pod uslovom da bolesnik ima zdrav stomak). U 1,3 1 vode kuvati 70 svežih i isitnjenih listova masline dok tečnost ne uvri do polovine, zatim skloniti s vatre, procediti, sipati u bocu i zatvoriti. Uzimati tri puta dnevno po jednu kašiku – sat i po pre obroka ili 2-3 sata posle. Lečenje sprovesti u trajanju od 15-20 dana i, u slučaju potrebe, ponoviti posle pauze od 1-2 meseca.

Maslina se kod hipertenzije može koristiti i u mešavini s glogom i hajdučkom travom: na tri kašike usitnjenog lista dodati kašiku lista i cveta (ili zrelih plodova) gloga i isto toliko lista i cveta hajdučke trave. Popariti s litar i po ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji jedan sat. Procediti, zasladiti medom i piti – po jednu solju posle obroka. Terapija u trajanju od tri nedelje može i da se ponovi, ali posle duže pauze.

MEČJA ŠAPA (Heracheum sphondvlium)

Esencija koju sadrži plod ove biljke deluje blago, postepeno i dugo, bez posledica po srčani mišić. Za lečenje se preporučuje tin-ktura od semena koja se može naći u apoteci. (Koristiti prema priloženom uputstvu.)

CRNA RIBIZLA (Ribes nigrum)

Čaj od lista crne ribizle pojačava lučenje mokraće i doprinosi izbacivanju otpadnih materija iz organizma, pa se preporučuje kod povišenog krvnog pritiska i skleroze krvnih sudova. Doza: kašika biljke na (manju) solju ključale vode. Piti do pola litra dnevno.

JAGODA (Fragaria vesca)

Plod jagode ima osobinu da smanjuje viskoznost krvi, pa se može primeniti u lečenju arterioskleroze, naročito kod osoba koje su naklonjene gojaznosti i povišenom krvnom pritisku. U vreme sezone,jagode treba jesti sveže (najbolje šumske), a van sezone piti čaj od osušenih plodova ili lista: kašiku biljke popariti šoljom ključale vode, pokriti i sačekati 15 minuta. Procediti i piti (2-3 šolje dnevno) između obroka – po želji zaslađeno medom i uz dodatak limuna.

Napomena: da bi se osušene jagode sačuvale od plesni, držite ih u suvim i dobro zatvorenim teglama.
AKO NISTE ZNALI…
Kod povišenog krvnog pritiska korisno je svakodnevno uzimati sok od jednog limuna – s malo vode i šećera.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply