AKUTNI I HRONICNI PROLIV (DIJAREJA)

Uzroci pojave akutnog kao i hroničnog proliva različite su prirode. Ako su uporni i dugotrajni, obratiti se lekaru koji će uspostaviti dijagnozu i odrediti lečenje.

Prekomerni gubitak tečnosti i soli (posledice dijareje) može se nadoknaditi napicima od žitarica, dijetalnim slanim šupama ili blagim čajevima od biljaka kao što su: IĐIROT, CIKORIJA, ŽALFIJA, KOPRIVA i KANTARION. (Ovim univerzalnim lekovitim biljkama posvećeno je prethodno poglavlje gde ćete naći i uputstva za njihovu primenu.)

TRAVA OD SRDOBOLJE (Potentilla formentilla)

Obiluje taninom i kao takva nalazi primenu kod grčeva i poremećaja u crevima. Pomaže, ne samo kod proliva, već i u slučaju dizenterije i krvarenja iz creva. Piti 2-3 puta dnevno po solju kuvanog čaja od isitnjenog korena, u dozi od 30 gr na litar vode.

SRČENJAK – koren (Polugonum bistorta)

Ova biljka, osim tanina, sadrži i veću količinu škroba stoje čini izuzetno korisnom kod proliva i grčeva u crevima. Čaj se priprema hladnim potapanjem: 5 gr usitnjenog korena na litar mlake vode,da odstoji tri sata. Piti po 2-3 šolje dnevno u gutljajima.
Ako je koren u prahu, uzimati 2-4 gr dnevno pre obroka i sa malo tečnosti.

POTOČNJAK – vrbica (Lvthrum salicaris)

Na sluzokožu želuca i creva deluje, kao i srčenjak, svojim taninom i jednim osobenim sastojkom poznatim pod imenom salicerin. Uspešno zaustavlja proliv, ali i krvarenja, ako je dizenterija u pitanju. Doza za čaj: 30 gr cveta na litar ključale vode. Piti dva puta dnevno po jednu solju.

MUŠMULA (Mespilus germanica)

Sadrži dosta tanina i pektina, voćnog šećera, vitamina C i karotina. Kao takva uspešno zaustavlja dijareju izazvanu oboljenjem tankog creva, dizenterijom i sl. Uzimati u obliku kompota: 1 kg mušmula, 800 gr žutog šećera i pola litra vode kuvati oko 45 minuta, procediti, sipati u manje boce i dobro zatvoriti. Piti lagano po jednu manju šolju ujutro na prazan stomak.

GROŽĐE – vino (Vitis vinifera)

Dokazano je da crno vino svojom kiselinom uništava bakterije. Kod bolova i grčeva u stomaku i kod teških proliva sa sukrvicom, postupiti po ovom receptu: 2,5 dl crnog vina uz dodatak 2-3 korice cimeta i nešto malo cvetnih latica karanfila (Dianthus caryo-pvllus) zagrevati do ključanja, poklopiti i kad se prohladi piti u malim gutljajima.

LIMUN (Citrus medica)

Suzbija akutni proliv kod dece i odraslih, tako što sok deluje na bakterije, a kora eliminiše štetne gasove. Limun srednje veličine oprati, iseći na četiri dela i kuvati u 1,5 dl vode dok tečnost ne uvri do polovine. Kad se prohladi, procediti i uzimati bez zaslađivanja po jednu punu kašiku (deca jednu kašičicu), na svakih 20-30 minuta.

BILJNE MEŠAVINE

Kod oboljenja creva s prolivom pomešati neven (150 gr), hajdu-čicu i koprivu(po 50 gr). Kašiku mešavine popariti šoljom ključale vode, poklopiti i pustiti da malo odstoji. Piti tokom dana i do litar čaja u manjim količinama (gutljaj po gutljaj) i ne mnogo hladan.
Pomešati po dve pune kašike osušenog i usitnjenog lista kupine, divlje jagode i koprive. Mešavinu popariti litrom ključale vode, poklopititi i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i piti svakog sata po jednu šoljicu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply