dijabetes-test

ŠEĆERNA BOLEST (DIJABETES)

Postoji uverenje daje ova bolest nasledna jer od nje obolevaju i deca, ali je dokazano da nije uvek tako. Uzrok pojave dijabetesa može da bude i način života (slabo kretanje, nervni potresi, prekomerno uzimanje hrane), poremećen rad jetre i bubrega, a naročito oboljenje pankreasa. Zato ovu bolest treba ozbiljno shvatiti i lečiti, da ne bi došlo do komplikacija s trajnim posledicama.

Uz dijetalnu ishranu, lekove i odgovarajuću fizičku aktivnost, dijabetes se može držati pod kontrolom. U lakšim slučajevima moguće je i izlečenje. Pri tom treba redovno kontrolisati nivo šećera u krvi i u mokraći i pažljivo slediti uputstva lekara.

Za dopunsko lečenje preporučuju se: MASLAČAK, KOPRIVA, IĐIROT i HAJDUČKA TRAVA. Četvoronedeljna terapija stabljikama ili svežim sokom od korena maslačka održava šećer u krvi u granicama nomale, ekstrakt koprive može da ga smanji, iđirot blagotvorno deluje na gušteraču koja je u direktnoj vezi s dijabetesom, dok je hajdučka trava naročito korisna u početnom stadijumu bolesti. (Vidi poglavlje gde su ove biljke detaljno opisane.)

Preporučuju se još

CRNI DUD – list (Morus niga)

List crnog duda sadrži mangan, tanin i dosta vitamina B2, što povoljno utiče na metabolizam i opšte stanje organizma. Po dr Gostuškom, koristi i kod šećerne bolesti. Količinu od 25 gr usitnjenog lista popariti s pola litra ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 sati, uz povremeno mešanje. Procediti i popiti u tri navrata.

BOROVNICA – list (Vaccinium murtillus)

List borovnice sadrži supstancu mirtlin koji se opravdano smatra “biljnim insulinom”. Ukoliko se ubere u pravo vreme (pre nego što plod sazri), ne samo da smanjuje šećer u krvi, već može da doprinese i izlečenju od dijabetesa. Četiri kašike biljke kuvati u litri vode 10 minuta, poklopiti i ostaviti da se prohladi. Piti po solju ovog čaja 2-3 puta dnevno na pola sata pre obroka.

Pažnja! Ko uzima čaj od borovnice, mora sve vreme da bude pod strogom kontrolom lekara!

ČIČAK – koren (Arctium lappa)

Čičak ili repušina uglavnom se koristi za lečenje čireva, ali može da se primeni i kod dijabetesa gde su čirevi znak da se radi o ovoj bolesti. Kašiku usitnjenog korena (na pola litra vode) kratko prokuvati i posle desetak minuta procediti i piti (hladno) u velikim gutljajima po jednu solju ujutro i u kasnim popodnevnim satima.

MAHUNE OD PASULJA

Daju dobre rezultate, čak i kod težih oblika šećerne bolesti. Kuvati 200 gr mahuna u litri vode sve dok tečnost ne uvri do polovine. Podeliti u tri pojedinačne doze i piti na pola sata pre obroka.

BILJNE MEŠAVINE

Pomešati po 40 gr lista crnog duda i krupnije sečenih mahuna od pasulja sa 20 gr bosiljka. Doza za čaj: 25 gr mešavine na pola litra vode”: Kuvati (na nižoj temperaturi) 10 minuta, procediti i piti po jednu solju tri puta dnevno, pre obroka.

Pomešati po kašiku usitnjenog lista crnog duda, peršuna, koprive, breze, peteljki od trešanja i lista i korena celera. Sve to popariti s 1,2 1 ključale vode, poklopiti i posle dva sata procediti i piti po jednu solju tri puta dnevno, posle obroka (10 dana).

Pomešati list borovnice (40 gr) s mahunama od belog pasulja (60 gr). Dve kašike mešavine kuvati u tri šolje vode dok se tečnost ne smanji za jednu trećinu. Pokriti i ostaviti da se ohladi. Piti dva puta dnevno na pola sata pre obroka.

Kod šećerne bolesti sa iznenadnim prolivima preporučuje se me-šavina lista borovnice i breze (po 20 gr), mahuna od pasulja i lista koprive (po 10 gr). Doza za čaj: kašika mešavine na šolju ključale vode. Piti toplo, pre obroka, 2-3 puta dnevno.

Pomešati srazmerne količine usitnjenog lista borovnice, crnog duda, peršuna, celera i mahuna od belog pasulja. Za manju solju čaja uzeti dve kašike mešavine: popariti, procediti i piti tri puta dnevno.

SAVETNIK ZA DIJABETIČARE

– Ako se uzima bez začina, kuvani pasulj smanjuje šećer u krvi. To važi i za šargarepu, grašak, bob i sve vrste žitarica.

-Boranija i luk stimulišu lučenje insulina. Jesti kao salatu.

-Svako jutro, na prazan stomak, popiti po čašu jogurta sa sokom od jednog manjeg limuna, uz dodatak (po želji) malo seckanog lista peršuna.

-Svako veče, 30 dana, uzimati pre jela kiselo mleko ili jogurt sa 30 gr dobro opranog i sitno izrendisanog korena peršuna ili seckanog lista.

-Kod lakših oblika bolesti preporučuje se napitak od 50 gr kokica i 4 dl hladne vode: ostaviti poklopljeno da prenoći, zatim procediti, popiti (u gutljajima) na prazan stomak i mirovati pola sata. Posle devet dana napraviti kraću pauzu i ponoviti terapiju (može i više puta).

AKO NISTE ZNALI…

Zeleno povrće (posebno salata od maslačka) sprečava pojavu dijabetesa, kao i pivski kvasac (uzimati po jednu kašičicu s jogurtom, kiselim mlekom ili voćnim sokom.)