Prirodni lekovi i lekovito bilje za uvećanu prostatu

UVEĆANA PROSTATA

Ovom problemu muškarci treba da posvete veliku pažnju, jer dovodi do promena koje se negativno odražavaju na ostale organe, pa i na organizam u celini. Pravilna ishrana, određeni lekovi i primena biljnih čajeva, uz redovno pražnjenje creva bez upotrebe alkohola, gaziranih pića, jakih začina i kafe – mogu da daju veoma dobre rezultate. (U težim slučajevima, bolesnik mora da se obratiti lekaru!)

Osim biljaka s višestrukom primenom (RASTAVIO, BREZA i KOPRIVA), za lečenje prostate, čije uvećanje prati otežano i učestalo mokrenje, preporučuju se:

MALA (SITNOCVETNA) MLEČIKA (Epilobium parviflorum)

Ova biljka veoma uspešno deluje kod svih problema vezanih za prostatu i mokraćne organe, kao i kod posledica oboljenja ovih organa. Najbolji rezultati postižu se čajem u dozi od jedne kašičice na solju ključale vode. Sačekati malo, procediti i piti dva puta dnevno (ujutro na prazan stomak i pola sata pre večere) duže vreme.

MEDVEĐE GROŽĐE – list (Arctostaphylos Uva ursi)

Osim što koristi kod zapaljenja mokraćnih organa i zastoja mokraće, ova biljka služi i za lečenje uvećane prostate. Umesto čaja, ovde se preporučuje prašak od osušenog lista: pola kašičice ujutro i pre odlaska u krevet (s malo vode).

MIRODIJA (Anethum graveolens)

Prokuvani čaj od svežeg ili osušenog korena mirodije ubrzava i olakšava izlučivanje mokreće kod uvećane prostate i problema s bešikom i bubrezima: 80 gr biljke kuvati u litri vode 10 minuta, poklopiti i ostaviti da se prohladi. Piti po jednu solju posle svakog obroka mlako i za svaki dan sveže pripremljeno.
Umesto čaja može se uzimati po kašika sveže isceđenog soka iz korena mirodije,takođe posle obroka.

BILJNE MEŠAVINE

Kod zapaljenja prostate i otežanog mokrenja preporučuje se čaj od mešavine srazmernih količina lista breze, celera i peršuna: kašiku mešavine popariti šoljom ključale vode, poklopiti i posle par minuta procediti i piti dva do tri puta dnevno pre obroka.

Pedeset grama usitnjenog svežeg korena celera i isto toliko svežeg peršuna (stablo i koren) kuvati u litri vode dvadesetak minuta, pokriti i sačekati da se prohladi. Piti po jednu solju mlakog i (za svaki dan) sveže pripremljenog čaja tri puta dnevno.

Pomešati jednake količine rastavića, kukuruzne svile i lista divlje kruške. Dve pune kašike mešavine popariti većom šoljom ključale vode i ostaviti (poklopljeno) da odstoji 30-60 minuta. Procediti i piti tokom dana umesto vode – po želji zaslađeno medom.

AK0 NISTE ZNALI…

Kod uvećane prostate i otežanog mokrenja koristi bundeva i njeno seme. Bundevu jesti pripremljenu na razne načine, a njeno seme sveže oljušteno, istucano i pomešano s medom.

Mleko prokuvano sa svežim listom celera naročito je pogodno za starije osobe koje otežano mokre, a uz to boluju od reumatizma,imaju bolove u zglobovima i skloni su oticanju. Piti toplo po jednu šolju 2-3 puta dnevno.

Loading...
loading...