Kolitis je infektivna bolest. Prenose je virusi, amebe ili bakterije koje svojim toksinima (otrovima) nadražuju sluzokožu debelog creva, odnosno, čitavog crevnog aparata, izazivajući učestale proli-ve i pojavu sluzi i krvi u stolici. Kako to brzo dovodi i do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja, bolest se mora najozbiljnije shavatiti i lečiti. (Ulcerozni kolitis sa čirevima, kao još teži oblik ove bolesti, dostaje redak i njegov uzrok je za sada nepoznat.)

Čajevi od lekovitog bilja, kao sto su IĐIROT i NEVEN, pomažu i kad svi drugi lekovi zataje. O njima ćete sve naći u prethodnom poglavlju gde se, kao prirodna sredstva za lečenje zapaljenja debelog ceva, pominju još KOPRIVA i BELI SLEZ.

Osim nabrojanih biljaka, za lečenje kolitisa, a još više za sprečavanje njegovog nastanka, koriste se: LAN i JECAM (videti Za-paljneje želuca i creva), SRČENJAK, JAGODA i KUPINA (videti pod Dijareja).

ČELEBI-GRANA – zlatnica (Solidago virga-aurea)

Najuspešnije deluje ako se koristi kao sirup od 50 gr cveta zlatnice i 700 gr žutog šećera kuvati u pola litra vode 10 minuta. Ostaviti da odstoji 12 sati, procediti i piti, u više navrata, po ldl dnevno. (U težim slučajevima udvostručiti dozu.)

Čaj se priprema od kašike biljke na šolju ključale vode: popariti, poklopiti i posle 10 minuta procediti i piti u gutljajima dva do tri puta dnevno.

DINJICA (Sanguisorba minor)

Svoju lekovitost ova biljka duguje taninu i ulju koje sadrži. Daje izvanredne rezultate kod zapaljenja debelog creva sa sluzavim i krvavim stolicama i kod dizentefije. Doza za čaj: kašika biljke na solju ključale vode. Uzimati ujutro i uveče po jednu kašiku.

BOROVNICA (Vaccinium myrtUlus)

Čaj od ploda borovnice preporučuje se kod dugotrajnih proliva,što podrazumeva i zapaljenje debelog creva: 80 gr osušenog ploda ostaviti da odstoji u litri mlake vode jedan sat, a onda zagrejati do kjučanja i pustiti da polako vri još 20 minuta. Poklopiti, sačekati da se prehladi, sipati u bocu sa širokim grlićem i zatvoriti. Uzimati svakog sata po jedunu šoljicu s nekoliko kapi komove rakije i zajedno sa plodom koji treba sažvakati.

OVAS – ZOB – zrna (Avena sativa)

Ovas ima škroba, belančevine, gume, šećera, nešto ulja i dosta vitamina. Po pisanju dr Gostuškog, njegovo pozitivno delovanje obuhvata sve organe za varenje. Količinu od 100 gr opranog i očišćenog zrna kuvati u 1,5 1 vode dok se tečnost ne smanji za jednu trećinu. Prehladiti, procediti, malo zasladiti i piti (mlako) tokom dana, umesto vode.Ovaj napitak, uvek sveže pripremljen, preporučuje se i zdravima.

PROSO (Panicum milliaceum)

Iako može da bude različite boje, zrno prosa ima istu hranljivu i lekovitu vrednost naročito kad je reč o kolitisu i drugim crevnim oboljenjima. Brašno (griz) od fino samlevenih zrna kuvati u vodi (na nižoj temperaturi i uz stalno mešahje), dok se ne pretvori u kašu bez grudvica. Dodati malo soli, ostaviti da se prehladi i uzimati umesto jednog od obroka ili između obroka.
Kad dođe do poboljšanja, može se pripremati s mlekom ili s posnom supom, uz dodatak mladog sira.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply