Prirodni lekovi i lekovito bilje za zapaljenje debelog creva (kolitis)

Kolitis je infektivna bolest. Prenose je virusi, amebe ili bakterije koje svojim toksinima (otrovima) nadražuju sluzokožu debelog creva, odnosno, čitavog crevnog aparata, izazivajući učestale proli-ve i pojavu sluzi i krvi u stolici. Kako to brzo dovodi i do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja, bolest se mora najozbiljnije shavatiti i lečiti. (Ulcerozni kolitis sa čirevima, kao još teži oblik ove bolesti, dostaje redak i njegov uzrok je za sada nepoznat.)

Čajevi od lekovitog bilja, kao sto su IĐIROT i NEVEN, pomažu i kad svi drugi lekovi zataje. O njima ćete sve naći u prethodnom poglavlju gde se, kao prirodna sredstva za lečenje zapaljenja debelog ceva, pominju još KOPRIVA i BELI SLEZ.

Osim nabrojanih biljaka, za lečenje kolitisa, a još više za sprečavanje njegovog nastanka, koriste se: LAN i JECAM (videti Za-paljneje želuca i creva), SRČENJAK, JAGODA i KUPINA (videti pod Dijareja).

ČELEBI-GRANA – zlatnica (Solidago virga-aurea)

Najuspešnije deluje ako se koristi kao sirup od 50 gr cveta zlatnice i 700 gr žutog šećera kuvati u pola litra vode 10 minuta. Ostaviti da odstoji 12 sati, procediti i piti, u više navrata, po ldl dnevno. (U težim slučajevima udvostručiti dozu.)

Čaj se priprema od kašike biljke na šolju ključale vode: popariti, poklopiti i posle 10 minuta procediti i piti u gutljajima dva do tri puta dnevno.

DINJICA (Sanguisorba minor)

Svoju lekovitost ova biljka duguje taninu i ulju koje sadrži. Daje izvanredne rezultate kod zapaljenja debelog creva sa sluzavim i krvavim stolicama i kod dizentefije. Doza za čaj: kašika biljke na solju ključale vode. Uzimati ujutro i uveče po jednu kašiku.

BOROVNICA (Vaccinium myrtUlus)

Čaj od ploda borovnice preporučuje se kod dugotrajnih proliva,što podrazumeva i zapaljenje debelog creva: 80 gr osušenog ploda ostaviti da odstoji u litri mlake vode jedan sat, a onda zagrejati do kjučanja i pustiti da polako vri još 20 minuta. Poklopiti, sačekati da se prehladi, sipati u bocu sa širokim grlićem i zatvoriti. Uzimati svakog sata po jedunu šoljicu s nekoliko kapi komove rakije i zajedno sa plodom koji treba sažvakati.

OVAS – ZOB – zrna (Avena sativa)

Ovas ima škroba, belančevine, gume, šećera, nešto ulja i dosta vitamina. Po pisanju dr Gostuškog, njegovo pozitivno delovanje obuhvata sve organe za varenje. Količinu od 100 gr opranog i očišćenog zrna kuvati u 1,5 1 vode dok se tečnost ne smanji za jednu trećinu. Prehladiti, procediti, malo zasladiti i piti (mlako) tokom dana, umesto vode.Ovaj napitak, uvek sveže pripremljen, preporučuje se i zdravima.

PROSO (Panicum milliaceum)

Iako može da bude različite boje, zrno prosa ima istu hranljivu i lekovitu vrednost naročito kad je reč o kolitisu i drugim crevnim oboljenjima. Brašno (griz) od fino samlevenih zrna kuvati u vodi (na nižoj temperaturi i uz stalno mešahje), dok se ne pretvori u kašu bez grudvica. Dodati malo soli, ostaviti da se prehladi i uzimati umesto jednog od obroka ili između obroka.
Kad dođe do poboljšanja, može se pripremati s mlekom ili s posnom supom, uz dodatak mladog sira.

Loading...
loading...