Prirodni lekovi i lekovito bilje za zatvor

OTEZANO PRAŽNJENJE CREVA (ZATVOR – OPSTIPACIJA)

Iako ishrana i ovde ima važnu ulogu (neophodno je svakodnevno unositi dovoljne količine povrća i voća bogatog celulozom), zastoji u crevima mogući su i zbog posebnih uslova života i rada, urođenih sklonosti, nervne napetosti i si. Čajevi od odabranog lekovitog bilja pomažu crevima da bolje i lakše obavljaju svoju funkciju, a čitavom organizmu da se oslobodi toksina i drugih nepoželjnih materija.

Osim CIKORIJE i ORAHA (koji su već pomenuti u prethodnom poglavlju), za lakše pražnjenje creva preporučuju se:

ŠLJIVA (Prunus domestica)
Kompot od suvih šljiva olakšava probavu i velika je pomoć osobama koje pate od hroničnog zatvora i hemoroida. Uzimati isključivo na prazan stomak.

LOPTIRICA (Globularta vulgaris)

Ova dosta česta biljka u našim krajevima izvrstan je lek za čišćenje. Pre svega jer se lako podnosi, ne izaziva gađenje niti bolove i grčeve u crevima. Primenjuje se kao odvar: 25-50 gr biljke na litar vode. Kuvati oko 10 minuta, prohladiti i piti do 3 šolje dnevno.

BELI SLEZ (Althaea officinalis)

Kod lakših oblika zatvora koristiti prah od korena belog sleza: 1-2 kašičice na solju vode. Piti gutljaj po gutljaj ujutro, na prazan stomak.
Kod težih oblika uzimati duplu dozu ujutro i pred odlazak na spavanje. (Da bi se izbeglo navikavanje, povremeno uzimati i neki drugi biljni lek koji ima istu namenu.)

JEČAM (Hordeum vulgare)

Kuvane žitarice su izuzetno zdrava hrana omekšavaju stolicu i omogućuju redovno pražnjenje creva. Šolju očišćenog i opranog zrna ječma postepeno izručiti u litar uzavrele vode ili supe i kuvati dok ne omekne. Začiniti maslinovim uljem i pojesti, a vodu u kojoj se kuvao popiti u toku dana. (Da bi se brže skuvao, držati potopljeno preko noći, a da bi bio ukusniji, dodati mladi sir, mleko, voće i sl.)

BILJNA MEŠAVINA(Za urednu stolicu)

Pomešati 10 gr lista biljke sene sa po 100 gr suvih šljiva (bez koštica) i smokava (bez peteljki) i sve zajedno samleti. Dodati 200 gr meda, dobro sjediniti, zatvoriti i čuvati na suvom i tamnom mestu. Dnevno uzimati po 1-3 kašičice s vodom dok ne počne da deluje.

Kim može da posluži i kao odlično laksativno sredstvo: osušiti u rerni, samleti u sitan prah i uzimati (pomalo) uz jedan od obroka.

Semenke dinje istucane u prah otklanjaju hronični zatvor. Uzimati po kašičicu ovog praha u čaši vode (gutlja po gutljaj) ujutro na prazan stomak.

Kod hroničnog zatvora pomažu i ovsene pahuljice: samleti zrna u sitan prah i uzimati po jednu kašiku s jogurtom, ujutro na prazan stomak.

Probavu možete regulisati i tako što ćete uz svaki obrok uzeti po 1-2 kašike lanenog semena s malo tečnosti (oslobađa ulje koje omekšava stolicu).

loading...
Loading...