Kućni lekovi za lečenje infekcije uha

Uhobolja predstavlja čest problem, bez obzira da li potiče iz spoljašnjeg ili unutrašnjeg uha, a na sreću, u većini slučajeva ne zahteva hitnu medicinsku intervenciju, stoga, nadolazeće simptome ušne infekcije možete uspešno lečiti prirodnim lekovima.U slučaju nedelovanja prirodnih  i prisustva jakog bola ili pak ukoliko je u pitanju malo dete, poželjno je potražiti stručnu pomoć.

Utvrdite da li zaista patite od infekcije uha?

-Pre nego što pokušate sa samostalnim lečenjem ušne infekcije, uverite se da li zaista imate infekciju uha. Naime, uhobolja izazvana prehladom biće praćena osećajem toplote, upornim i oštrim bolom, povišenom temperaturom, kao i problemima sa snom.

Sa druge strane, infekcije uha imaju tendenciju ka iznenadnom pojavljivanju praćenom prisustvom ekstremnog bola, koji je moguće ublažiti u određenoj meri istezanjem bubne opne. Ušnu infekciju mogu pratiti sledeći simptomi: oslabljeni sluh, drenaža uha, pojava vertiga, groznica, loš san, razdražljivost, gubitak apetita i zapaljenje srednjeg uha.

Prirodni lekovi za rešavanje problema infekcije uha

Kada utvrdite da bol u uhu potiče od infekcije, možete se opredeliti za neku od domaćih metoda rešavanja ovog neugodnog problema. Infekciju srednjeg uha bi trebalo najozbiljnije tretirati zbog potencijalne mogućnosti pojave ruptura ili oštećenja bubne opne usled neadekvatnog lečenja iste. Nelečena infekcija može se opet vratiti i izazvati eventualno oštećenje sluha, stoga pri uočavanju prvih simptoma infekcije odmah krenite sa primenjivanjem nekog od dole navedenih vidova tretmana.

1.Topla obloga
Primenom tople komprese ili obloge na uho moguće je ublažiti simptome bola i upalu uha. Toplota će dodatno omogućiti oslobađanje tečnosti iza ušnog voska.

Upozorenje: Nipošto nemojte ukapavati tečnosti poput ulja ili sirćeta unutar ušnog kanala ukoliko je prisutna drenaža uha koja može ukazivati na pucanje bubne opne, te ukapavana sredstva mogu dodatno pogoršati stanje infekcije. Ne upotrebljavajte zagrejano ulje, a ukoliko je vrelo, sačekajte da se ohladi. Ukoliko je infekcija uha praćena pojavom groznice ili drugih simptoma, obratite se lekaru.

2.Primena soli kao sredstva lečenja
So predstavlja sveprisutnu i lako dostupnu namirnicu koja može biti upotrebljena kao idealna alternativa pirinču u pripremi kućnog sredstva borbe protiv infekcije uha. Najpre, potrebno je grejati šolju soli u mikrotalasnoj tri do pet minuta. Ugrejanu so stavite u čarapu ili deblju tkaninu i dobre je zatvorite sa svih strana. Toplu lopticu držite na obolelom uhu pet do deset minuta. Ponavljajte postupak svakodnevno. Toplota će omogućiti eliminisanje tečnosti i ublažavanje simptoma bola i otoka.

3.Jabukovo sirće
Jabukovo sirće može efikasno eliminisati gljivice uzročnike pojave infekcije uha. Pomešate jabukovo sirće i vodu u jednakim razmerama. Potopite pamučnu lopticu u dobijenu tečnost i držite je na uhu oko pet minuta. To obavite u ležećem položaju da bi došlo do lakog izlivanja tečnosti u uho. Umesto jabukovog, možete upotrebiti i obično sirće.

4.Ulje čajevca
Antibakterijska svojstva ulja čajevca omogućavaju trenutno ublažavanje bolova. Za pripremu lekovitog sredstva potrebno je pomešati dve kašike maslinovog ulja, dve kašičice jabukovog sirćeta, kašičicu koloidnog srebra, tri kapi ulja čajevca, i sve zagrejati zajedno. Lezite na stranu, kapalicom sipajte toplu smešu u uho i mirujte oko pet minuta. Postupak ponavljajte bar dva-tri puta tokom dana.

5.Upotrebite lekove protiv bolova
U pojedinim slučajevima lekar će vam sugerisati primenu široko rasprostranjenih analgetika ibuprofena i paracetamola. Uvek poštujte prateća uputstva, i izbegavajte davanje aspirina deci i tinejdžerima bez prethodnog savetovanja sa lekarom. Lekove ne dajte deci ispod dve godine ili malim rekonvalenscentima od gripa ili boginja.
Napomena:Lekari su sve manje skloni prepisivanju antibiotika zbog rastuće rezistentnosti bakterija na iste. Antibiotski medikamenti utiču na slabljenje otpornosti bakterija, istovremeno uništavajući tzv. dobre bakterije u organizmu. Takođe, ukoliko je infekcija virusnog karaktera, antibiotici su nemoćni.

6.Beli luk
Zbog prirodnih analgetskih i antimikrobnih svojstava, beli luk predstavlja jedan od najefikasnijih lekova protiv infekcije uha.U te svrhe možete pomešati dva čena belog luka sa dvema kašikama ulja od slačice ili susama, dok smesa ne poprimi crnkastu boju, a zatim ukapajte dve do četiri kapi u uho.
Takođe, možete prokuvati par svežih čenova belog luka u malo vode oko pet minuta. Nakon toga, izdrobite prokuvani luk, dodajte malo soli i dobijeno sredstvo nanesite u uho. Od pomoći može biti čak i konzumiranje dva-tri sirova čena luka dnevno.

7.Primena kapi za uši i odmaranje
Kapi za uši mogu biti korisno sredstvo u lečenju udžobolje, ali ih ne bi trebalo koristiti bez odobrenja lekara. Dovoljno odmora omogućiće vašem telu da se uspešno odbrani od infektivnih napada, te priuštite sebi trenutke opuštanja.

8.Posebne napomene o infekciji uha kod dece
U većini slučajeva, dolazi do poboljšanja stanja u roku od par dana, a kroz nedelju-dve i do potpunog nestanka infekcije. Shodno tome, lekari savetuju da se sačeka sa preuranjenim određivanjem terapija ukoliko vaša beba stara 6-23 meseci ima blagi bol u unutrašnjem uhu manje od dva dana bez temperature od 39 °C, ili u slučaju deteta starijeg od dve godine koje pati od blažih bolova oba uha manje od dva dana sa temperaturom iznad 39 °C.

Kada posetiti lekara?

Ukoliko primena domaćih sredstava lečenja nije pružila željene rezultate, te uhobolja traje duže od tri dana, ili pak ako je vaše dete mlađe od dve godine dobilo infekciju uha, lekar će vam prepisati kapi za ublažavanje bolova ili primenu antibiotskih sredstava. U pojedinim slučajevima kod dece sa učestalim ušnim infekcijama biće neophodno primenjivanje hirurškog postupka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply