iskasljavanje sljama iz pluca

Bez obzira da li je u pitanju prehlada, virusna ili bakterijska infekcija, gotovo da ne postoji osoba koja nije u nekom trenutku mučila muku sa šlajmom koji se nagomilava u plućima. Neretko se događa i da od ove neprijatnosti pate ljudi koji puše, a šlajm u plućima je česta posledica infekcije disajnih organa, te se mahom događa i da ga prate šlajm u grlu i nosu.

Šlajm (sekret u plućima)

Uzroci za sekret u plućima su brojni, a među najčešće spadaju različite bakterijske i virusne infekcije, koja u većini situacija dovodi do pojave bronhitisa, odnosno upale pluća.

Upravo zato što nagomilan šlajm organizam teži da izbaci iz sebe iskašljavanjem, neophodno je potražiti pomoć u prirodnim lekovima za iskašljavanje. Ipak, podrazumeva se da je u svakom slučaju poželjno da se obratite lekaru specijalisti, kako bi se precizno utvrdio uzrok za nastanak šlajma, jer postoje situacije kada se neizostavno mora primeniti i terapija antibioticima. To naravno ni u kom slučaju ne znači da ne treba pokušati i sa prirodnim lekovima, koji će pomoći da se sekret u plućima brže razgradi i na odgovarajući način izbaci iz organizma.

iskasljavanje sljama iz pluca

Šlajm se najčešće javlja kao posledica bakterijske ili virusne infekcije, odnosno upale pluća, bronhitisa, te hronične opstruktivne upale pluća, a može da se dogodi i da je posledica nekih ozbiljnijih oboljenja i stanja.

Prirodni lekovi za iskašljavanje

Prirodni lekovi za iskašljavanje se već vekovima primenjuju u našoj narodnoj medicini, a verovatno da ne postoji čovek koji barem jednom nije pio čaj od lukovine ili ušpinovano mleko, koji se svrstavaju u najbolje prirodne lekove za iskašljavanje.

Takođe, postoje i različite vrste sirupa, te napitaka koji se takođe preporučuju za izbacivanje sekreta iz pluća.

Čaj za iskašljavanje

Kada je u pitanju čaj za iskašljavanje možda najbolji do sada, osim pomenute lukovine svakako je onaj koji se priprema od korena đumbira i meda. Priprema je vrlo jednostavna, a podrazumeva da se svež koren đumbira isecka na kolutove i doda u vodu koja je već proključala, nakon čega se ostavi da virucka još 15 – ak minuta. Nakon toga se poklopi i ostavi da odstoji još oko 10 minuta, te se procedi i pije uz dodatak domaćeg meda. Preporuka je da se pije ukupno ri šolje u toku jednog dana, a smatra se da je ovaj napitak potpuno neškodljiv, te da vrlo brzo pokazuje svoje pozitivne strane.

Takođe, možete pripremiti i čaj od belog sleza, ali sa njegovim korišćenjem treba biti obrazriv, jer postoje indicije da ova biljka ispoljava naročito pozitivan efekat kod nadražajnog kašlja, pa ga primarno treba tada i koristiti.

Sirupi za iskašljavanje šlajma (sekreta iz pluća) kod dece

Jedan od možda i najčešćih problema sa kojima se susreću mališani jeste i šlajm koji oni mahom ne umeju da izbace, pa dolazi do njegovog nagomilavanja, što može da dovede i do nekih ozbiljnijih stanja ukoliko se zapusti. Nakon što se konsultujete sa lekarom koji prati stanje vašeg deteta, najbolje je da pokušate sa korišćenjem nekog od sirupa koji je isključivo namenjen za iskašljavanje šlajma kod dece.

Iako na tržištu možete da kupite nebrojeno mnogo različitih sirupa koji se koriste isključivo za iskašljavanje sekreta iz pluća kod dece, uvek je preporuka da najpre zatražite savet lekara.

A jedan od najčešće korišćenih sirupa se priprema od cveta lipe, meda i soka od limuna. Priprema je vrlo laka, a preporuka je da se konzumira po jedna mala kašika ovog sirupa u toku dana i to svaki put kada vam se javi kašalj. Imajte na umu da je ovo sirup koji se preporučuje za nadržajni kašalj. Pripemi se čaj od lipe i to tako što se jedna ravna mala kašičica cveta ove biljke prelije sa 250 mililitara ključale vode i ostavi se da kratko odstoji. Zatim se procedi i doda med, a potom i sok od limuna. Sve se izmeša, te se čuva u staklenoj ili keramičkoj posudi i pije prema potrebi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply