Čak 45% žena i 20% muškaraca pati od otečenih i bolnih nogu s proširenim venama. Osobe koje imaju probleme s venama ne moraju osećati nikakve izražene tegobe, ali ih može pratiti neprestani osećaj težine u nogama, nelagode, iritacije kože ili laganog bola. Kod proširenih vena oštećeni su zalisci, a krv se tada zadržava ili teče u suprotnom pravcu. Kupke, obloge, masaže i eterična ulja učinke vaše noge lakim kao pero.

KUPKA ZA STOPALA

Podstaći će cirkulaciju i rad limfe. U lavor sipajte 1 litar vode (oko 20°C) i dodajte 2 kašike morske soli, koja će opustiti mišiće i smanjiti bol. Odvojeno izmešajte 2 kašike sojine pavlake, 1 kašiku bademovog ulja, 5 kapi eteričnog ulja ružmarin 1,8 cineol i 4 kapi kedra atlaskog, pa dodajte u vodu kad se so rastvori. Uživajte 15-20 minuta.

KUPKA OD CRNOG SLEZA

Za proširene vene, a naročito ukoliko je već razvijen i ukus cruris (otvorena rana na potkolenici), izuzetno je korisna lekovita kupka od korena i cveta crnog sleza. Toplu kupku treba napraviti svaki drugi dan: skuvati jači čaj, sipati u lavor i u njega potopiti noge. Toplim čajem treba podlivati po potkolenici. Kupka traje 15 minuta, a nakon toga na ranu se stavlja ulje kantariona i nevena.

NANOŠENJE ETERIČNIH ULJA DIREKTNO NA TABANE

Idealno je kada imate malo vremena na raspolaganju.
Zagrejte tabane protrljajte ih rukama i kapnite 1 kap eteričnog ulja đumbira direktno na kožu, koja je ovde tvrda, pa neće izazvati iritaciju. Dobro umasirajte, pa pokrijte mokrim, toplim peškirom. Ulje će pokrenuti krvotok. Mirujte desetak minuta.

UBLAŽAVANJE BOLA OBLOGAMA

U lavor dodajte 500 ml vode u koju ste ukapali ukupno 10-15 kapi eteričnog ulja: lavande, eukaliptusa limunskog ili petitgrain gorke pomorandže. Potopite mali peškir, ocedite i stavite na područje koje boli. Ponovite nekoliko puta.

TINKTURA OD DIVLJEG KESTENA

Divlji kesten je od davnina poznat i cenjen po lekovitom delovanju. Evo kako može pomoći kod proširenih vena: sitno sameljite 10 plodova divljeg kestena i pomešajte sa 2 dl alkohola. Smesu držite u staklenoj posudi na sunčanom mestu 6-8 nedelja. Posle toga ocedite i dobijeni ekstrakt blagom masažom svakodnevno utrljavajte u obolela mesta.

REDOVNA MASAŽA

Pokrenuće cirkulaciju i protok limfe, ublažiti bol i oticanje nogu. Kod proširenih vena masaža mora biti vrlo blaga, nikad ne masirajte direktno venu, već oko nje. Masažu možete izvesti i u sedećem položaju, na kauču, krevetu ili u kadi, tako da noge lagano podignete na jastuk. Svakako počnite s masažom od stopala, pa se polako krećite prema bedrima. Masirajte 2 puta dnevno.

MEŠAVINA ULJA ZA PODSTICANJE CIRKULACIJE

U 30 ml biljnog ulja lešnika i 20 ml sušama dodajte 10 kapi ružmarina ci-neol, 10 kapi čempresa, 10 kapi kedra atlaskog i 10 kapi limuna. Ova ulja zajedno podstaći će cirkulaciju, delova-će protivupalno i na kapilare, ublažiti oticanje i bol.

PILING ZA PODSTICANJE CIRKULACIJE

U 2 kašike šećera dodajte 1 malu kašiku narendanog dumbira, 1 malu kašiku biljnog ulja lešnika i 3 kapi eteričnog ulja bosiljak metil kavikol. Utrljajte nežno od stopala prema bedrima, pa isperite.

Zašto se javljaju proširene vene?

Uzroci pojave proširenih vena su brojni: nasleđe, pušenje, poremećaji krvnog pritiska, dugo stajanje iti sedenje, uticaj hormona u trudnoći i menopauzi, hormonske terapije, nepravilne dijete, nedostatak vežbanja, preterana gojaznost, često dizanje teških predmeta, nedovoljan unos tečnosti i pogrešna ishrana.

Kako se preveniraju?

REDOVNO VEŽBANJE stimuliše cirkulaciju i limfu, jača tonus mišića. Time se smanjuje mogućnost pojave celulita i vena, a tetesna težina je pod kontrolom. Sportovi koji se preporučuju su: hodanje, biciklizam, joga i plivanje.

ODMORITE NOGE – ležite na pod, noge podignite na stolicu i mirujete tako 5-10 minuta, da bi krv krenula iz nogu i vena prema srcu.

PRAVILNO DIŠITE – disanjem unosimo više kiseonika u krvotok, a na taj način smanjujemo bol. Upalite aromalampu s 5-10 kapi ulja lavande ili geranijuma, dišite i smirite um.

PRAVILNO DRŽANJE – prekrštene noge, dugo sedenje ili stajanje treba izbegavati. Povremeno se istegnite, šetajite kad god stignete (za vreme pauze, na putu prema kući, vikendom).

PRILAGODITE ISHRANU – s puno voća, povrća i vode ne možete po-grešiti. Istovremeno izbegavajte hranu bogatu mastima, šećerom, solju, kao i cigarete.

UNOSITE TEČNOST I ČAJEVE – neki čajevi učvršćuju zidove vena, recimo od lista crne vinove loze. Raspitajte se u apoteci ili u pro-davnicama zdrave hrane.

NOSITE ADEKVATNU ODEĆU I OBUĆU
– iako su prelepe, cipele s visokim štiklama loše su za zdravlje, kao i uska odeća koja blokira cirkulaciju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply