Karcinom grkljana je najčešća maligna tvorevina u području glave i vrata. Češće se javlja kod muškaraca srednje i starije dobi. Veća učestalost povezuje se s pušenjem i konzumiranjem alkohola, naročito s kombinacijom tih štetnih uticaja. Glavni simptom kod velike većine bolesti grkljana je promuklost – javlja se kad je poremećeno normalno titranje glasnih žica. Promuklost koja traje duže vreme, ne prolazi uz konzervativno tečenje i pojačava se s vremenom, ukazuje na mogući karcinom grkljana. Bolesnici neretko imaju osećaj stranog tela u grlu, a ukoliko tumor postane nekrotičan, i neprijatan zadah iz usta.

Čaj od crnog sleza protiv raka grkljana

Kašiku korena crnog sleza stavite u solju hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Podgrejte, procedite i pijte 2 do 3 šolje što toplijeg čaja dnevno u malim gutljajima.

Obloge od crnog sleza

Nešto više crnog sleza potopiti u hladnu vodu, kašu staviti na čistu krpu i tokom noći držati kao oblogu na području grkljana i vrata.

RAK JEZIKA

Kao i kod svih malignih tumora, uzrok nije tačno definisan, ali rak jezika češći je kod starijih muškaraca uz hroničnu iritaciju, pušenje i konzumiranje alkoholnih pića. Karcinom se sa jezika vrlo brzo širi ka podu usta, tako da zahvata i lingvalnu površinu donje vilice. Prisutan je jak neprijatan zadah iz usta
u uznapredovalom stadijumu, pokreti jezika su ograničeni i pri pokretima prema napred dolazi do devijacije jezika ka bolesnoj strani. Usled sekundarne infekcije, jezik je otečen. Otežani su govor i gutanje. Pozitivan nalaz u regionalnim limfnim žlezdama prisutan je u oko 70 % slučajeva. Karcinom jezika vrlo brzo metastazira u regionalne limfne žlezde.

Čaj od broćike za rak jezika

Na šolju vode uzmite kašičicu sveže iseckane biljke, poparite i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom tim čajem grgljajte što je moguće dublje. Čaj ispljunite, ali poneki gutljaj i progutajte.

Čajna mešavina

Uzmite jednake delove broćike i bokvice. Jednu kašičicu mešavine prelijte s 2 dl vrele vode i pijte 3 šolje dnevno, oko glavnih obroka. Svakoj šolji dodajte kašičicu šved ske grančice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply