Kosa nije samo ukras i treba je na vreme negovati prirodnim preparatima koje možete jeftino da priredite u kućnoj varijanti…

Zna se da na kvalitet kose utiču nasleđe, stres, hormonski poremećaji, spoljašnji faktori, pa i promena godišnjih doba i da je opadanje kose ozbiljan problem. Ali, i da sami možemo mnogo da uradimo za njeno poboljšanje.

Ćelije zadužene za rast kose su u korenu vlasi, gde im se preko krvi omogućava ishrana, a vlas se sastoji od unutrašnjeg, sunđerastog, i spoljašnjeg omotača keratinskih pločica. Kada je u dobrom stanju, pločice se preklapaju jedna uz drugu. Oštećena vlas postaje suva, krta, bez sjaja, lomi se i opada. Vetar, vlažnost vazduha, zagađenje i neadekvatna ishrana nepovoljno utiču na prokrvljenost vlasišta, pa kosa pojačano opada naročito u ranom jesenjem periodu.

Vitaminska ishrana i nega prirodnim uijima, predstavljaju najefikasnija sredstva za negu kose. Osnovna biljna ulja soje, pšeničnih klica, ricinusa, suncokreta, jojobe, avokada, ili kikirikija, hrane vlasište i oblažu svaku dlaku. Smanjuju trenje između vlasi, pa tako sprečavaju mršenje i kidanje. Dodatkom odgovarajućih eteričnih ulja, delovanje se pojačava.

Vitamini za rast kose

vitamin F
(esencijalne masne kiseline)
vitamin I (inozitol)
vitamin J (holin)
vitamini B grupe (pantotenska kiselina)

Biljke protiv opadanja kose

goru kola
breza
kopriva
piskavica
selen
zeleni čaj
čičak
kesten

Tinktura protiv opadanja kose
napunite- teglu semenom kestena i prelijte 65%-tnim alkoholom i ostavite ga tri nudelje, a zatim procedite tinkturu kroz gazu.
Koristite je protiv opadanja kose, tako što ćete je utrljavati u vlasište 1 sat pre pranja.

Vreme kestena
U veću posudu stavite pola kg kestena i prelijte vodom, zatim kuvajte 15 minuta
Ohlađenu tečnost koristite za prelivanje i ispiranje tamne kose, koja će tako dobiti bakarni ton.

Čičkovo ulje

Šaku suvog samlevenog korenja čička prelijte sa malo alkohola i ostavite 14 dana, pa dodajte četvrtinu litra sojinog, ili suncokretovog hladno cedjenog ulja, a onda smesu stavite u teglu i poklopite gazom, tako da alkohol može da ispari.
Procedite ulje, u koje možete da dodate i nekoliko kapi eteričnog ulja lovora, ili ruzmarina. Ovo je odličan preparat za jesenju negu kose.

Za tamnu vlas

50 ml osnovnog baznog ulja kokosa, ili jojobe
po 5 kapi eteričnog ulja ružmarina i žalfije
7 kapi eteričnog ulja lovora
5 kapi eteričnog ulja ilag-ilanga
U osnovno bazno ulje dodajte postepeno eterična ulja i dobro ih sjedinite. Ulje čuvajte u tamnoj bočici i koristite ga za negu tamne kose.

Za svetlu vlas

50 ml osnovnog baznog ulja pšeničnih klica, ili soje
po 5 kapi eteričnog ulja lovora, limuna i kamilice
3 kapi eteričnog ulja žalfije
4 kapi eteričnog ulja ilag-ilanga
U osnovno bazno ulje dodajte postepeno eterična ulja i dobro ih sjedinite. Ulje čuvajte u tamnoj bočici i koristite ga za negu svetle kose.

Dragoljub čuva kosu

100 g isitnjenih listova dragoljuba
100 g koprive
100 g šimšira
Preliti sa pola litra 70%-tnog alkohola i ostaviti u tegli pokrivenoj gazom 3 nedelje. Procedite tinkturu i koristite pre pranja kose.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply