Virusi i drugi uzročnici bolesti vrebaju tokom cele godine. Snažan imuni sistem će se s njima bez teškoća obračunati, ali ako je telo oslabljeno, izgubiće bitku. Primena prirodnih materija jača odbrambeni mehanizam tela i važna je kao preventiva, ali pomaže i kad se već jave prve tegobe povezane sa infekcijom.

SMANJITI STRES

Stres, sukobi i brige nisu otrov samo za duševno zdravlje, od njih pati i odbrambeni sistem. Da biste rasteretili telo i psihu:

-U svakodnevni raspored uvrstite redovne pauze, tokom kojih ćete se posvetiti sebi.

– Ovladajte tehnikom opuštanja, npr. jogom, autogenim treningom, progresivnim opuštanjem mišića.

– Dovoljno spavajte. Ako je moguće, uvek u isto vreme.

ZDRAVO SE HRANITI

– Vitamin C je preko potreban za dobar imunitet. Njime obiluju citrusno voće, kivi, paprika, kiseli kupus i voćni sokovi. Preporučuje se pre svega sok od pomorandže, zove i višnje, ali i mnogih drugih vrsta voća i povrća.

– Obratite pažnju na što raznovrsniju ishranu koja uključuje mnogo voća, povrća, proizvoda od celovitog brašna, biljna ulja, mlečne proizvode, ribu i nemasno meso. Time se, osim vitaminom C, telo snabdeva i drugim materijama koje jačaju odbrambeni mehanizam: vitaminom E, beta-karotenom, cinkom i selenom.

– Izbegavajte nikotin i alkohol, jer slabe imunološki sistem organizma.

MNOGO SE KRETATI

Redovno kretanje na svežem vazduhu važno je za efikasan odbrambeni mehanizam. Idealne su neagresivne sportske aktivnosti, kao što su vožnja bicikla, gimnastika ili plivanje, ali i svakodnevna šetnja imaće dobar učinak. Loše
vreme ne srne da bude smetnja za izlazak iz kuće. U tom slučaju treba samo odabrati odgovarajuću odeću i zaštititi se od vlage i hladnoće.

PODSTAĆI IMUNITET

Knajpove metode – ali i dobro staro hodanje po rosnoj travi bosih nogu – podstaći će imunološki sistem na rad.

– Zdravi su i redovni odlasci u saunu, ali ne ako se bolest već razvila, jer bi tada opterećenje za krvotok bilo prejako.

– Jutarnje tuširanje početi toplom vodom, posle 2 minuta se 15 sekundi tuširati hladnom, pa postupak ponoviti tri puta. Završiti hladnom vodom.

– Za dnevno “hodanje” u vodi napuniti kadicu do visine listova hladnom vodom (12-18 stepeni C) i najduže jedan minut kao roda hodati u mestu. Nakon toga noge lagano istrljati, obući tople čarape i hodati gore-dole po prostoriji dok se u noge ne vrati pređašnja telesna toplota.

IZ APOTEKE

Preparati od ehinacee (Echinacea purpurea) aktiviraju imunitet i jačaju odbrambeni mehanizam tela. Odgovarajuće preparate treba uzimati otprilike osam nedelje. Kod duže primene postiže se upravo suprotno od željenog dejstva: ako se imunološki sistem previše dugo podstiče na rad, uskoro će se iscrpeti. Oprez: preparati na bazi ehinacee nikako se ne smeju uzimati ako postoji alergija na glavočike!

PREPARATI

Za ukusan čaj potrebno nam je:

– 25 g šipka
– 25 g cvetova lipe
– 15 g pomorandžine kore
– 15 g cvetova zove Plodove i cvetove pomešajte, stavite vodu da provri i njome prelijte mešavinu (1 vrhom puna kašika na 1/4 litre vode). Poklopite, ostavite 10 minuta, ocedite i po želji zasladite.

– Deluje antiviralno i laboratorijski (in vitro) pokazano je svojstvo uništavanja ćelija tumora. Koristi se kao integrator sa ostalim lekovima kod raka i side.

– Infekcijske bolesti: deluje sporije od antibiotika, ali efekat je duži.

– Koristi se protiv dečjih bolesti, berpesa, gripa, upale sinusa, bronhitisa, kod upale prostate i bešike.
zasladite. Pijte vruć čaj 2 do 3 puta dnevno.

ČUDOTVORNA EHINACEA

Imunostimulans: jača odbrambeni sistem organizma tako što povećava proizvodnju antitela i leukocita u krvi.

– Deluje protivupalno i zaceljujuće: putem posebnog enzima, zaustavlja širenje bakterija i favorizuje proizvodnju tkiva koja lece i zatvaraju rane. Leči kožne rane: akne, čireve, opekotine, ekceme, upalu kožnih žlezda i ubode insekata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply