Kako se koristi jabukovo sirće za lečenje ekcema ?

Za lečenje ekcema prirodnim putem, jabukovo sirće može da se koristi kao lek za unutrašnju i spoljašnju upotrebu. Pacijenti ga obično koriste kao lek za unutrašnju upotrebu, a neki dodaju i dozu za spoljašnju upotrebu.

Unutrašnja upotreba

  • u čašu vode dodajte 1 kašičicu sirovog (nepasterizovanog i nefiltriranog) jabukovog sirćeta
  • čašu ovog tonika pijte 1 – 3 puta dnevno

Ukoliko vam prija, ali još ne vidite rezultate koje biste želeli, povećajte količinu jabukovog sirćeta na 2 kašičice po čaši vode. Neki pacijenti uzimaju i 1 kašiku po čaši vode. Međutim, za lečenje ekcema najbolje je da dozu postepeno povećavate, kako biste bili sigurni da vam ne smeta.

jabukovo sirce za lecenje ekcema

Spoljašnja upotreba

Recept za sprej od jabukovog sirćeta

  • u bočicu sa pumpicom sipajte ½ šolje sirovog jabukovog sirćeta i ½ šolje vode ( destilovana ili izvorska su idealne)
  • površine zahvaćene ekcemom naprskajte mešavinom 2 puta dnevno

Neki pacijenti ispiraju kožu nakon 20 minuta delovanja rastvora, drugi puštaju da se osuši. U početku ćete mirisati kao salata, međutim, miris nestaje kako se rastvor suši.

Posebna uputstva za osobe sa osetljivom kožom

Na neki način, svaka koža zahvaćena ekcemom je osetljiva. Međutim ako je koža ispucala, ili se ekcem nalazi na nekom osetljivom delu tela, ili je u pitanju ekcem kod dece, jabukovo sirće za lokalnu upotrebu mora više da se razredi. Za početak, probajte sa rastvorom od 1 kašike jabukovog sirćeta na 1 šolju destilovane vode. Ovaj rastvor možete da čuvate u tegli sa patent zatvaračem, a za nanošenje da koristite komadić vate.

Nakon rastvora upotrebite ovlaživač

Pošto jabukovo sirće može da isuši kožu, najbolje je da nakon njegove upotrebe na kožu nanesete neki ovlaživač. U dobre, prirodne ovlaživače spadaju kokosovo ulje, ši maslac, ricinusovo, emu ili bademovo ulje. Svako od ovih ulja, takođe, ima lekovita svojstva protiv ekcema.

Neželjena dejstva jabukovog sirćeta

Lečenje ekcema jabukovim sirćetom obično ne izaziva ozbiljnije probleme ili neželjena dejstva.Neke osobe osećaju pečenje nakon nanošenja jabukovog sirćeta na kožu, posebno ako je koža upaljena ili ispucala. Ukoliko osetite peckanje ili žarenje, dodatno razredite jabukovo sirće pre nego što ga nanesete na kožu. Kod nekih osoba se javlja još jača nadraženost ili perutanje kože, a kod drugih se simptomi pogoršavaju. Ovo može da bude detoks reakcija kada počnete da koristite jabukovo sirće za lečenje ekcema. Ukoliko imate ove probleme, smanjite količinu sirćeta u rastvoru ili potražite neki drugi lek.