Lečenje srčanih oboljenja samo biljnim preparatima nije preporučljivo. Međutim, biljna sredstva mogu da pojačaju delotvornost svake terapije i da svojim pozitivnim delovanjem utiču na poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja bolesnika.

Osim GLOGA, JAGLIKE, RASTAVIĆA i BREZE, koji su detaljnije opisani u prethodnom poglavlju, za lečenje srčanih smetnji preporučuju se:

PERŠUN I MED

U litar crnog vina staviti deset svežih grančica peršuna i 1-2 su-pene kašike vinskog ili jabukovog sirćeta. Kuvati poklopljeno, na laganoj vatri, 10 minuta, a onda dodati 300 gr meda, procediti i još toplo sipati u bocu, predhodno ispranu alkoholom i dobro zatvoriti. (Talog, ukoliko ga ima, nije škodljiv.)
Kod svih srčanih slabosti i oboljenja, uključujući i anginu pek-toris, uzimati jednu ili više kašika dnevno.

SRDAČICA (Leonurus cardiaca)

Ova biljka najuspešnije deluje kod nervoze srca – usporava ubrzane otkucaje i poboljšava njegovu opštu aktivnost. Treba je koristiti svezu ili što svežiju, jer sušenjem gubi lekovita svojstva. Za litar čaja uzeti 25-50 gr lista ili cvetnih vrhova (15-20 gr ako je biljka suva): popariti, poklopiti i sačekati 10 minuta, a onda procediti i piti u gutljajima – dve do tri šolje dnevno.
Čaj od lista i cvetnih vrhova srdačice uspešno deluje i kod bolesti pluća s lupanjem srca, kao što je astma i sl.

DIVLJA RUŽA (šipurak) (Rosa canina)

Kod bolesti srca i oslabljenog srčanog mišića – kao dopuna redovnoj terapiji i kao zaštita od infekcija – preporučuje se jači čaj od šipurka, jer obiluje vitaminom C: dve pune kašike osušenog ili zdrobljenog ploda popariti sa 2-3 šolje ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Ako želite da u čaju ostane što više vitamina, provitamina, kiselina, tanina i drugih korisnih sastojaka, sačekajte 1-2 sata pre nego što ga procedite. Piti u više navrata tokom dana -toplo ili hladno, nezaslađeno ili zaslađeno medom. Ako je dobro pripremljen, čaj od šipurka ima lepu boju i prijatan miris i ukus.

ĐURĐEVAK (Convallaria majalis)

Ova poznata ukrasna biljka uvedena je u zvaničnu medicinu pre više decenija kada je naučno utvrđeno da je dobar lek protiv grčeva i lupanja srca – pogodan naročito za starije osobe koje, uz to, pate od nesanice i gušenja. Dve kašike isitnjenog cveta potopiti u 2 dl 96 procentnog alkohola, zatvoriti i ostavititi da odstoji 10 dana. U međuvremenu, povremeno promućkati. Procediti i uzimati, pre obroka, po 10 kapi u malo mlake vode ili mleka.
U apotekama možete naći tinkturu od cveta đurđevka koja ima istu namenu. Uzimati kao što je već napomenuto ili prema priloženom uputstvu.

MASLINE I MASLINOVO ULJE

Masline su odlične za kardiovaskularni sistem jer sadrže nezasićene masnoće. U zemljama Mediterana gde se maslinovo ulje stalno koristi u ishrani, ljudi mnogo manje obolevaju od srca i žive duže. Ako ne podnosite miris, možete mu dodati začine: bosiljak, ružmarin, origano, majčinu dušicu i sl.

BILJNE MEŠAVINE

Kod stalnev nepravilnosti srčanih otkucaja (aritmije) preporučuje se mešavina od po 30 gr srdačice i lista matičnjaka (Melissa offi-cinalis) i, 10 gr odoljena. Kašiku ove mešavine ostaviti da prenoći u šolji hladne vode. Ujutro malo zagrejati, procediti i medom zasladiti. Tokom dana uzimati po nekoliko manjih gutljaja.

Srčane smetnje koje su u direktnoj vezi sa stomačnim tegobama (bolovi, muka i nadimanje) uspešno se mogu otkloniti mešavinom od po 20 gr korena odoljena (valerijana), cveta lavande, srdačice, kima i ploda mirodije. Na šolju ključale vode staviti kašiku ove mešavine. Ohlađeno procediti i piti tri puta dnevno posle obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply