Prirodno lečenje tiroidne žlezde – čaj protiv gušavosti

Kad oboli tiroidna žlezda, kao da je otvorena pandorina kutija, i počnu da se nižu zdravstveni problemi koje neupućeni u početku retko dovode u vezu sa ovim zagonetnim organom. Oboljenje tiroidne žlezde je moguće sprečiti i lečiti na razne načine, a u svetu se u poslednje vreme sve više veruje da i hrana može itekako da bude od pomoći!

Tiroidna žlezda učestvuje u metaboličkoj ravnoteži, a ako je ne prati pravilna ishrana, može da se pobuni i promeni pravac delovanja. Za razliku od zvanične medicine i sintetičkih antitiroidnih hormona koji imaju sekundarne efekte i stvaraju zavisnost, prirodna medicina nudi svoja rešenja. Preporučuje se odmor i relaksacija, bioenergetski tretmani, promena načina života i ishrane, psihoterapija, autopsihoterapija, fitoterapija i homeopatija. Sve bez veštačkih hormona i operacija, osim kada je to neizbežno.

Tiroidna žlezda se hrani organskim jodom iz raznovrsne i sveže hrane, povrća, voća i morskih algi. Alge su vrlo hranljive i bogate vitaminima A, B1, B2, B6, B9, B12, C i P, kalcijumom, gvoždem, fosforom, natrijumom, magnezijumom, kalijumom i oligo elementima (jod, bakar, kobalt, cink, hrom, selen). Sadrže i veliku količinu biljnih proteina koji se lako asimiluju. Zato su pravi biljni biftek i mogu sasvim da zamene meso. Povrće koje ih sadrži…

-crna rotkva
-rotkvice
-šargarepa
-crni luk
-zeleni kupus
-zreo paradajz
-spanać
-krompir
-suvi grašak
-pečurke
A od voća na prvom mestu su jagode, i banane.

Jodu treba dodati i silicijum, jer je on baza celog organskog života. Zato treba jesti integralne žitarice, mahunarke, voće i povrće, a od biljaka dragocena pomoć je žalfija.
Kod hipofunkcije tiroide (usled nedostatka vitalne energije) ne treba jesti kupus, jer koći rad tiroidne žlezde. Obrnuto je, naravno, kod njene hiperfunkcije, kada ovo povrće može povoljno da utiče.

Pacijenti koji pate od hipertireoideizma (vitalna energija ne može da se raširi po telu), ili od Bazedove bolesti (ubrzanje metabolizma uzrokovano starim stresovima) treba da izbegavaju duži boravak na moru koji može da izazove lupanje srca. Prirodna medicina savetuje da primenjuju etarsko ulje od kleke, nekoliko puta po 1 kapljicu dnevno, ili čaj od lipe, a naročito klice deteline, crvene i crne rotkve i lana.
Kod hipofunkcije preporučuje se limfna drenaža i boravak na moru.

Najjednostavnija metoda za apsorpciju joda je da se na koži kružić promera jednog centimetra namaže tinkturom joda. Dokle god tiroidi bude potreban ovaj sastojak, organizam će upijati jod, a njegova fleka će brzo nestajati.
Za one koji vole etarska ulja, najbolje je ulje mirodije (Anethum graveolens L.). Namažite ujutru i uveče stopala, ili refleksnu tačku tiroide na zadebljanju ispod palca.

Čaj protiv gušavosti – za tiroidnu žlezdu

100 glista šumske jagode
100 g vrhova i lišća koprive
100 g podanica pirevine (Agropvron repens L.)
100 g imele sa kruške
200 g Usta breze
300 g nadzemnog dela preslice (Equisetum arvense L.)
100 g cveta zove
400 g semena zobi
100 g korena srčanika (Polvgonum bistorta L.)
4-5 kašika mešavine sipajte u litar hladne vode da odstoji 10 sati, a potom kuvajte lagano 2 minuta i poklopite da se ohladi.
Procedite, zasladite medom i pijte ovaj čaj protiv gušavosti 3 x po 2 dl, pola sata pre jela. Postupak ponavljajte tokom 60 dana.
travar Nedeljko Dražić

KUĆNI TEST ZA FUNKCIJU TIROIDNE ŽLEZDE

Postoji jednostavna metoda da testirate funkciju vaše tiroidNE žlezde. Temperatura tela, merena ujutru odmah prošle buđenja, treba da bude između 36,5 i 36,7 stepeni, a ukoliko je tokom tri dana niža od tih vrednosti, to upućuje na moguću hipofunkciju tiroidne žlezde.

DECA
Predškolska hipotiroidična deca su apatična i usporena, ili nervozna, hiperaktivna i agresivna. Ne mogu da se koncentrišu, plaču bez razloga, protive se svemu i spavaju više nego druga deca.Često pate od hroničnih infekcija, alergija, kandidoze i parazita.

Loading...
loading...