prkos cvece

Cveće prkos (lat. Portulaca grandiflora) je jednogodišnja biljka, koja je veoma popularna za gajenje i u bašti i u saksiji. Otuda i naziv prkos – budući da ova biljka prkosi nepovoljnim vremenskim i drugim uslovima. Postoji preko 100 vrsta ove biljke koja vodi poreklo iz Južne Amerike.

Prkos je sukulentna, puzajuća biljka koja ima cvetiće raskošnih boja, koji neće cvetati samo u slučaju kada nema sunca. Dakle, cvetovi su mu zatvoreni preko noći ili kada je oblačno. Ova biljka se širi rastći po tlu, formirajući cvetni pokrivač. Prkos cveće se može posejati u bašti ili u saksiji, a poželjno je da se direktno seje. Portulaca grandiflora se odlikuje krupnim cvetovima, koji nemaju miris i imaju izražene prašnike. Latice cveta mogu biti ravne ili talasaste.

Cvetovi mogu biti crvene, narandžaste, žute, ružičaste i bele boje. Stablo ove biljke je mesnato i sočno, a može narasti i do 15 cm u visinu. Listići su mesnati, kratki i igličasti. Cveće prkos cveta od juna do prvih mrazeva, konstantno. Samba i Cupido sorte poseduju krupne cvetove, dok sorta Margarita poseduje polu-pune cvetove.

cvece prkos gajenje

Sadnja (setva)

 Prkos je biljka koja može da se seje i sadi iz sadnica. Za setvu treba izabrati osunčano i toplo mesto u bašti. Setva prkosa treba da se obavlja u martu i aprilu, na otvorenom. Pošto se prkos širi, treba mu obezbediti gredice, rešetkice, ograde. Zemljište ne mora biti plodno, ali mora biti peskovito i dobro propusno. Biljka se može posejati i u saksije, žardinjere. Seme se postavlja na dubinu od 0.5 cm. Proređivanje s eobavlja u junu ili julu, a tada se mogu uzimati i reznice.

Uzgoj u bašti

 Kada je u pitanju prkos cveće uzgoj u bašti nije uopšte komplikovan. Pravilo broj 1 koje morate ispoštovati je da obavezno držite ovu biljku na sunčanom i toplom mestu. Takođe, budući da se prkos širi, obezbedite mu u blizini neku podlogu uz koju će moći da se penje, poput gredica ili rešetkica.

prkos u saksiji

 Gajenje u saksiji

 Gajenje prkosa u saksiji je takođe moguće, a poželjno je da saksiju držite na osunčanoj strani terase ili balkona. Postavite saksije u blizini ogradice ili gredica, a na dno saksije stavite malo kamenčića, peska ili delove ciglica. Seme treba nabacati u sredini saksije, prekriti tankim slojem zemlje, zaliti i čekati da iznikne.

 Prkos cveće nega i održavanje

Kada je u pitanju prkos cveće nega i održavanje se odnose, pre svega, na adekvatno zalivanje i prihranjivanje. Prihranjivanje ove biljke nije obavezno, ali je svakako možete prihraniti dok je u fazi cvetanja, poželjno samo jednom mesečno.

Prkos je biljka generalno otporna na bolesti, ali je ponekad mogu napasti biljne vaši, u kom slučaju treba upotrebiti neki blaži insekticid.

prkos uzgoj u basti

 Zalivanje

 Zalivanje prkosa ne treba da se obavlja često, osim u slučajevima velikih letnjih vrućina. Zalivajte ovu biljku oprezno u vreme presađivanja. Ukoliko gajite prkos u saksiji, obavezno ispraznite podmetač od saksije nakon zalivanja.

prkos zalivanje

Razmnožavanje

 Razmnožavanje prkosa se obavlja semenom koje se baca na zemlju, pa onda tako posejano seme treba prekriti tankim slojem zemlje i obavezno zaliti. Posle nekoliko dana će se pojaviti izdanci koji se razređuju kada porastu. Prkos biljka može takođe i sama da se razmnožava. U bašti gde padne seme ove biljke, koje može da preživi zimske uslove, biljka će izniknuti i sledeće godine, ali tek u maju. Budući da prkos biljka veoma osipa seme, potrebno je i do nekoliko godina da se iskoreni.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply