Nema ničeg neobičnog u prolećnom umoru. Ako se osećate pospano i iscrpljeno, ne paničite, nema čoveka koga on nije pogodio. Prolećni umor pogađa sve, od dece do baka i deka, i svi su prvih prolećnih meseci – umorni.

Razlog za prolećni umor je prirodan: sve se već polako probudilo, pupoljci su se otvorili, trava nežna i zelena prekriva zemlju, lete pčele, buja život na svakom milimetru kvadratnom, a naše telo još
spava zimskim snom! Ili se tek budi i pokušava da se uskladi sa potpuno novim ritmom, temperaturom i vremenskim prilikama.

Dok se telo u potpunosti ne probudi i uskladi sa promenama može se javljati prolećni umor a trebalo bi da mu pomognemo.Postoji više načina kako da to uradimo,ali prvi je da prilagodimo ishranu novim okolnostima. Našem organizmu su potrebni vitamini i minerali kako bi se borio protiv stresa, pada imunteta i umora.
Rotkvice, mladi luk, crni i beli, zelena salata, spanać, blitva, razni zeleniši, sve će nam to pomoći da podignemo imunitet i uhvatimo korak sa novim bioritmom. Pijaca je pravo mesto gde ćemo pronaći saborce protiv prolećnog umora.
Drugi način da savladamo prolećni umor jeste da što više šetamo.Šetnje i boravak na suncu su najbolji način da se pokrene cirkulacija, da mozak snabdemo kiseonikom i da se rastera depresivan pogled na svet.

Ništa snažnije ne utiče na naše raspoloženje i prolećni umor od svetlosti .Svedost podstiče proizvodnju serotonina koji nas čini srećnim. Budite na suncu i bićete raspoloženi. Naravno, istovremeno se treba paziti sunca, zaštititi se od negativnog UV zračenja kremom, šeširom, sedeti u hladovini kad upeče. Brza šetnja ili vožnja bicikla, rolera, i bilo koja druga aktivnost, podstiču energiju, jačaju imunitet i zatežu mišiće. Ne treba zaboraviti ni vodu, što više je pijemo, to nam je bolje.

Prolećni umor je normalna pojava, jer živimo u podneblju koje ima četiri godišnja doba i tome treba da se radujemo.Ne treba da nas mrzi da izađemo u prirodu. Za to nisu potrebna sredstva. Lepše ćete se osećati posle šetnje i sedenja u parku nego uz TV u kući! Šetnja, vazduh, svedost, lagana hrana i puno smeha – siguran su način da brže prebrodimo prolećni umor i uživamo u toplom vremenu koje je pred nama.
U ovom godišnjem dobu oblačenje treba da bude slojevito, da ne bi bilo preznojavanja ili prehlade. I, bez obzira na to što proleće donosi temperaturna kolebanja, smenu vetra, kiše, sunca, to je za mnoge najlepše godišnje doba i u njemu treba uživati.

Koktel energije protiv prolećnog umora

Sastojci: jabuke, šargarepe, cvekla

Priprema: Sve sastojke izmiksajte u sokovniku, zajedno s korom, i popijte sveže. Kombinacija ova tri sastojka veoma je bogata antioksidansima. Svi zajedno organizmu dodaju vitamine A, B1, B2, B6, C, E, K, Minerale cink, magnezijum, kalcijum, gvožđe, kalijum…Ovaj napitak smanjuje visok nivo holesterola, krvni pritisak drži pod kontrolom i štiti srce.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply