Gorocvet (Adonis vernalis L) Čuva srce i nerve

Gorocvet je višegodišnja zeljasta biljka iz familije ljutića koja raste na peskovitim mestima, suvim livadama i pašnjacima, najčešće na krečnjačkoj podlozi. Sakuplja se nadzemni deo u vreme cvetanja i suši u hladovini i na promaji da se izbegne gubitak lekovitih sastojaka. Od 20 glikozida koje gorocvet sadrži najvažniji su adonitoksin, adonitoksigen, cimarin, a ima i flavonoida, kumarina, saponina i fitosterina. Dobar je kardiotonik, diuretik i sedativ. Deluje na poremećaje u radu srca, vodenu i bazedovu bolest. Ne bi trebalo da se koristi bez stručnog nadzora jer predoziranje ili nepravilna upotreba mogu da budu štetni.Čaj od gorocveta se priprema od 4 g suvih i usitnjenih izdanaka i 2 dl ključale vode. Posle petnaestak minuta se procedi i pije 6-8 puta dnevno po 1 kašika.

Glog za miran san

Glog (Crataegus laevigata) je grmolika biljka čije je stablo tvrdo i žilavo a kora siva i glatka sa granama na kojima je rasporedeno trnje. Listovi su trokraki i petokraki, slični su hrastovim ali znatno manji. Beli cvetovi su skupljeni u bogate kitice i mirišu na med a plodovi crveni. U proleće se sakupljaju cvetovi suše u tankom sloju i ne bi trebalo da promene boju a listovi se beru odmah posle cvetanja. Cvet i list gloga sadrže antocijanske heterozide i smesu flavonoida, sterole, aminopurine i fenilkarbonske i triterpenske kiseline. Upotrebljavaju se kao pomoćno sredstvo za ublažavanje srčanih tegoba, posebno kod starijih, kod poremecaja cirkulacije, u prevenciji povećanog krvnog pritiska i protiv nesanice. Ne preporučuje se tokom trudnoće i laktacije niti duže korišćenje čaja od 5-7 dana posle čega sledi pauza od 2-3 dana.
Za umirenje rada srca koristi se čaj – 2 kašike mešavine (po 50 g cveta i lista gloga i lista matičnjaka) poparite sa 3 dl vrele vode, ostavite poklopljeno 2 sata i pijte tokom dana pre jela.

I čaj i oblog

Bokvica muška (Plantago lanceolata) i ženska (Plantago ma-jor) uspevaju na livadama, uz puteve i u šumama.Razlikuju se po širini lišća (ženska ima šire). Cešće se koristi muška ili trputac koja je trajna biljka sa prizemnim, uskim, golim i žilavim listovima na kojima je naglašeno 3-5 žila. Cvetna drška je bez listova, uglasta i uspravna, a završava se zeleno-smedjim cvetnim klasom. Plod je dvosemeni tobolac. Za lek se najčešće koristi list.
Čaj od lista bokvice (1 kašičica lista na 2,5 dl vode) trebalo bi da se pije ujutro natašte, 1-2 šoljice preko dana i 1 uveče pre spavanja. Od svežih listova može da se iscedi sok i koristi se kao oblog za otoke i rane koje teško zarastaju, sprečava upale i ublažava bol.

Korov rosopas leči reumu

Rosopas (Chelidonum majus) je biljka sa perastim listovima i žutim cvetom koju narod zove i rusa, zmijsko mleko ili lastin repak. Raste po stenama, uz zidove, pored puteva, ali i kao korov u baštama. Prepozna-tljiv je po žutoj tečnosti koja kaplje kad se biljka slomi, neprijatnog je mirisa i gorkog ukusa a u kontaktu sa vazduhom se zgusne i potamni. Koren i nadzemni deo biljke u vreme cvetanja sadrže oko 20 alkaloida od kojih su najvažniji helidonin, heleritrin, sangvinarin i berberin. U narodnoj medicini sveže mleko rosopasa upotrebljava se protiv bradavica, žuljeva, kurjih očiju, ekcema, lišajeva i krasta a travari ga preporučuju i za bolesti jetre, žuči, želuca, reumatizam i epilepsiju.
Da napravite tinkturu protiv reumatizma i hemoroida potopite šaku usitnjenog korena rosopasa u cvatu u 1/2 l jake rakije, ostavite 8 dana, procedite i pijte 3 puta dnevno po 10 kapi.

List i cvet čiste krv

Šumska jagoda (Fragaria vesca) je trajna biljka, razmnožava se vrežama koje puzaju po zemlji, ukorenjuju se i stvaraju nadzemne delove biljke. Listovi su sastavljeni iz triju liski na peteljkama od kojih je svaka jajasta, nazubljena i dlakava dok su cvetovi bele boje. Za lek se sakupljaju listovi i cvetovi u vreme cvetanja i suše se u hladu. Listovi jagode pomažu pri izlučivanju mokraće, čiste krv, leče proliv i umiruju živce. Plod šumske jagode leči žuticu i srčane bolesti, rastvara mokraćnu kiselinu i koristi u lečenju kamena u bubregu, žuči i bešici.
Za čaj od listova šumske jagode uzmite 2 kašike suvih listova, prelijte sa 1/41 vrele vode, ostavite 15 minuta, procedite i pijte 3 puta po šoljicu posle jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply