Protiv zatvora: Sena, laneno seme, suve šljive

Do pojave zatvora ili opstipacije najčešće dolazi usled nepravilne ishrane i nedovoljnog kretanja a da bi se problem neredovnog pražnjenja creva resio neophodno je da ishrana bude bogata vlaknima (najviše ih ima u voću, povrću i žitaricama). Važno je i da izbegavate konzerviranu hranu, previše jaja i meso, kao i cigarete i žestoka alkoholna pića. U slučaju hroničnog zatvora od velike pomoći mogu biti biljni preparati i drugi prirodni lekovi, od kojih smo izdvojili nekoliko najefikasnijih.

BILJNA ULJA

Zatvor se može izlečiti uljima koja se uzimaju u akutnim slučajevima ujutro:

– jedna kašika maslinovog ulja sa nekoliko kapi limunovog soka (pije se na prazan želudac)

– ulje od slatkog badema (do 3 kašike na dan; starijima i deci se preporučuje samo jedna kašika dnevno).

SAVET PLUS! Oni koji imaju tvrdu stolicu i zatvor ne bi trebalo da piju tablete za čišćenje creva (purgative).

SENA PROTIV ZATVORA

Biljka sena (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia) sadrži prirodne laksative – antrakinone koji veoma efikasno deluju kod problema sa pražnjenjem creva. Čaj od sene, takođe, je veoma delotvoran i protiv tvrde stolice, što znatno olakšava tegobe onima koji pate zbog hemoroida.

Priprema čaja od sene

Najbolji efekat se postiže ispijanjem sveže pripremljenog čaja, najbolje pre spavanja, jer je potrebno šest do deset sati da deluje. Preporuka je da čajnu mešavinu nabavite u apoteci (pravi se od lista i mahune ove biljke), a za jednu solju čaja dovoljna je kašičica sene prelivena toplom
(ne vrelom) vodom.

Napomena: Terapija čajem od sene privremeno može obojiti urin u crveno što je sasvim bezopasno i prolazi kad se prekine. Čaj se pije do uspostavljanja normalne funkcije creva, a po potrebi može ponovo da se primeni. Ne preporučuje se trudnicama, kao ni onima koji imaju upalu želuca ih drugu dijagnostifikovanu bolest creva.

LANENO SEME PROTIV ZATVORA

Za bolju probavu možete primeniti i sasvim jednostavan lek od lanenog semena i čaja kamilice.

Recept

Istucajte jednu kašiku lanenog semena i prelijte sa 2 dl mlakog čaja od kamilice. Ostavite da stoji oko pet minuta, a zatim popijte. Za bolji rad creva pijte ovu mešavinu 2 do 3 puta na dan.

SUVE ŠLJIVE PROTIV ZATVORA

Veoma delotvoran saveznik u borbi protiv zatvora su i suve šljive.

Preporuka

Uveče potopite u vodu šaku opranih suvih šljiva. Ujutro ih pojedite i popijte sok.

loading...
Loading...