Lekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se mešati sa jogurtom ili mlekom te voćnim sokovima …

Pšenične mekinje su prvenstveno kvalitetna i ukusna namirnica. Njihova lekovitost potiče od vlakana, bogate su celulozom, mineralima (gvožđe, fosfor, magnezijum) i vitaminima.

Prednosti u ishrani

Pšenične mekinje sadrže 43-44 procenta sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastvorljiva. A dijetalna vlakna moraju biti obavezan deo zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje kao što su:

• normalizuje rad i zdravlje creva, blagotvorne su za želudac, dobre su za probavu
• Pomažu u borbi protiv zatvora, ubrzavaju metabolizam
• Smanjuju nivo šećera i holesterol u krvi
• Korisne su za borbu protiv gorušice i protiv kiseline
• Pružaju duži osećaj sitosti pa su korisne za mršavljenje i održavanje telesne težine.

Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz creva. Lekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se mešati sa jogurtom ili mlekom te voćnim sokovima …
Zdravstvene prednosti

Brojna istraživanja su potvrdila važnost celih zrna žitarica u odnosu na one prerađene. Prema jednom od njih, žene koje su jele hranu napravljenu od celih zrna od onih koje jedu rafinisane obrađene žitarice.

Dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema takođe su češći kod osoba koje se radije hrane prerađenim žitaricama. Hrana bogata dijetalnim vlaknima kao što su pšenične mekinje pomaže u smanjenju žučnih kamenaca jer kontroliše izlučivanje žučnih kiselina (prevelike količine pogoduju razvoju kamenaca), povećava osetljivost na insulin i snižava nivo triglicerida u krvi.

Manji rizik od raka

Pšenične mekinje deluju taksativno pa se često preporučuju kod oboljenja kao što je Divertikularna upala debelog creva. Hrana bogata vlaknima takođe će smanjiti rizik od pojave raka dojke.

Neka istraživanja pokazala su da je antioksidativna aktivnost i moć fenola iz celih žitarica veoma slična onoj u voću i povrću, a zna se da antioksidanti štite organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala.

Obroci koji sadrže pšenične mekinje i namirnice od celih zrna žitarica svakodnevno se preporučuju posebno ženama u menopauzi koje pate od visokog holesterola, povišenog krvnog pritiska i od ostalih bolesti kardiovaskularnog sistema.

Zahvaljujući ovakvim obrocima može se usporiti razvoj ateroskleroze i sužavanje arterija. Jedinjenja kao što su polinezasićene masne kiseline, oligosaharidi, biljni steroli i Stanoa i saponini iz pšenice takođe mogu uticati na smanjen rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Mekinje pšenice pokazale su delovanje koje sprečava rak debelog creva. One smanjuju nivo žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici za koje se smatra da podstiču ovaj tip kancera.

KAŠA OD mekinja!

Ukusan i zdrav doručak možete pripremiti za nekoliko minuta. Pristvite šolju vode da provri. Uzmite kašiku-2 pšeničnih mekinja, kašiku-2 zobenih mekinja, kašičicu meda, šaku suvog grožđa ili brusnica, 3-4 sirova lešnika ili badema, na vrh noža cimeta. Sve to zaiijte ključalom vodom i mešajte dok se ne napravi kaša.

Budite nešto oprezniji sa mekinjama, jer je poznato da one radu creva, pa ih polako uvodite u ishranu jer mogu izazvati dijareju. A ako vam se učini da kaše nema dovoljno – dodajte u nju naseckanu jabuku ili bananu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply