Griz i zdravlje

Griz se dobija mlevenjem pšenice iz središnjeg dela zrna. Kao i drugi proizvodi od zrna pšenice, griz sadrži gluten, što ga čini nesigurnim za one koji pate od celijakije ili osetljivosti na gluten. Međutim, treba uključiti griz u ishranu, jer on ima brojne zdravstvene prednosti zbog svog sadržaja hranljivih sastojaka.

Griz i zdravlje su povezani na veliki broj načina, kao što smo napomenuli – zbog njegovih hranljivih sastojaka, o čemu će biti reči u narednom tekstu.

Kalorije i nutritivna vrednost:

Četvrtina šolje suvog griza sadrži 150 kalorija, što je 10% dnevnog energetskog unosa u ishrani koja uključuje 1500 kalorija ili 8% za 2000-kalorijsku ishranu na dan. Većina ovih kalorija – otprilike tri četvrtine – dolaze iz sadržaja ugljenih hidrata. Ovi ugljeni hidrati služe kao bogat izvor goriva za vaša tkiva. Navedena porcija griza sadrži 5,3 grama proteina, koji hrani kožu i mišiće. Griz je prirodno nizak u sadržaju masti, a svaka doza sadrži otprilike jednu polovinu grama masti.

psenicni griz recept

Vitamini B-kompleksa

Griz povećava unos nekoliko vitamina B-kompleksa, posebno folne kiseline i tiamina. Kolektivno, vitamini B-kompleksa podržavaju vaš metabolizam i osiguravaju da možete pretvoriti hranu u korisnu energiju. Tiamin takođe pomaže funkciju mozga i nerava, a folna kiselina podržava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Porcija od 1/4 šolje griza ima 109 mikrograma folne kiseline – oko jednu četvrtinu vašeg preporučenog dnevnog unosa – zajedno sa 28% preporučenog dnevnog unosa tiamina za muškarce i 31% za žene.

Selen

Griz i zdravlje su povezani i zahvaljujući tome što je griz značajan kao izvor selena. Vaše telo koristi selen – u kombinaciji sa drugim hranljivim materijama, uključujući i vitamin E – kao antioksidant. To znači da sprečava štetnu oksidaciju vaših ćelijskih membrana i DNK, što bi inače doprinosilo bolestima, uključujući srčane bolesti. Dobijanje dovoljno selena u ishrani jača imuni sistem za sprečavanje infekcija. Porcija od 1/4 šolje griza daje 37 mikrograma selena, ili dve trećine vašeg dnevnog unosa.

Gvožđe

Dodavanje griza u svojoj ishrani takođe pomaže da ostvarite vaš dnevni preporučeni unos gvožđa. Svaka porcija od 1/4 šolje griza nudi 1,8 miligrama gvožđa – 10% preporučenog dnevnog unosa za žene i 23% za muškarce. Konzumiranje hrane bogate gvožđem koristi cirkulaciji, jer vaša crvena krvna zrnca – ćelije sa zadatkom da nose kiseonik kroz krvotok – zahtevaju gvožđe da bi mogle da funkcionišu. Gvožđe takođe pomaže vašim ćelijama da proizvode gorivo koje im je potrebno za funkcionisanje iz dan u dan.

Da li griz deblja

Pitanje koje vas sigurno zanima – da li griz deblja? Moramo odmah reći da su, što se toga tiče, mišljenja podeljena. Jasno je da griz, iako nesumnjivo zdrava namirnica, ne spada svakako u niskokalorične namirnice, a većina kalorija iz griza potiče od ugljenih hidrata, koji nisu baš na ”dobrom glasu” kaad je telesna težina u pitanju. Ipak, ono što je važno, to je da griz ne sadrži zasićene masti, holesterol niti trans masti. Da li griz deblja zavisi i od toga sa čim ćete ga spremati – budući da šećer, punomasno mleko i drugi ”kaloričniji” dodaci svakako da dodaju kalorije, što utiče na vašu telesnu težinu.

Griz za bebe

Griz za bebe je odlična namirnica, koju treba postepeno uvoditi u njenu ishranu kada to počnete raditi i sa drugim čvrstim namirnicama, kao što su žitarice. Griz za bebe predstavlja ukusnu i, značajnije od toga, veoma hranljivu namirnicu koja obiluje vitaminima koji su neophodni za pravilan rast i razvoj deteta. Možete napraviti različite kaše od griza za svoju bebu, samo budite maštoviti.

Griz u mleku recept

Sastojci:
– 100 g griza
– 1 l mleka
– 1 kašika putera
– 3 kašike šećera
– malo kore od limuna
– cimet
– so

Griz u mleku – recept (priprema):
Pripremiti odgovarajuću posudu u koju ćete sipati mleko, a zatim dodajte šećer, soli na vrh noža i rendanu koru od jednog limuna (malo), pa staviti na šporet da proključa. Sipati griz uz neprekidno mešanje u ovu smesu i kuvati na blagoj temperaturi dok se smeša ne zgusne. Zatim treba dodati 1-2 kašike putera i dobro pomešati. Kada je griz skuvan, sipajte ga u dve činijice i pospite cimetom ili rendanom čokoladom, po vašoj želji. Prijatno!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply