Raskovnik biljka izgled

Da li ste čuli za biljku raskovnik koja ima koren u obliku čoveka? Raskovnik biljka (latinski naziv Laserpitium siler) jeste višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice Apiaceae (štitonoše). Može narasti u visinu od 60-120 cm.

Laserpitium trilobum i Laserpitium siler su čuvene i popularne kao magijske biljke, koje se mahom koriste u krajevima istočne Srbije.

Stabljika ove specifične biljke je vretenastog oblika, uzdužno brazdasta, šuplja i grana se, a boje je zelene.

Listovi raskovnika su uzani i trostruko razdeljeni, prisutni na nadzemnom delu korena ove biljke.

Cvetovi, koji su bele boje, su sakupljeni u bele štitaste cvasti. Raskovnik cveta od juna do avgusta.

Biljka raskovnik ima plod veličine od 6-12 mm i ima široka rebra, dok je ukus ovog ploda sličan moraču i kimu, ali je nešto gorči i oštriji.

raskovnik

Koren raskovnika je braon boje, ima funkciju stabla, dužina mu je oko 15 cm i grana se na dva dela, međutim – može biti i vretenastog oblika. Ukus ovog korena je oštar i blago gorak.

Raskovnik je poznat već više od 2000 godina, i to zbog narodnog verovanja da ova biljka, tačnije njen koren, poseduje magijska svojstva. Iz tog razloga je raskovnik ugrožena vrsta.

Biljka raskovnik stanište

Ova vrsta se može naći u u centralnoj i istočnoj Evropi – Alpi, Balkan, Apeninski venac i Iberijsko poluostrvo. Raskovnik se javlja se u klisurama i padinama na visini od 800-2.250 m iznad nivoa mora.

Ako govorimo o Srbiji, stanište raskovnika je mahom na planinskom području istočne Srbije: Homoljske planine, Rtanj, Suva planina.

Raskovnik ima tendenciju da raste na suvom kamenjaru, strmim kamenitim padinama i suvim planinskim livadama.

raskovnik koren

Lekovito dejstvo i magijske moći

Narod istočne Srbije je poznat po svojim magijskim ritualima i uverenjima, pa raskovnik kod njih zauzima posebno mesto. Pridaju mu se magijska svojstva. Po Jovanu Tucakovu, prema obliku raskovnika prepoznaju antropomorfne elemente – glavu, vrat, noge, polne organe – na osnovu čega određuju da li je ‘’muški’’ ili ‘’ženski’’, a po izgledu samog korena biljke, da li je miran ili je u pokretu.

U alternativnoj medicini, raskovnik kao lek se koristi protiv zmijskog otrova, pomaže i reguliše varenje, leči bolesti krvotoka, deluje protiv bolova u zglobovima, kod gihta, išijasa.

Takođe se koristi i kod muške impotencije, tetanusa, astme, vodene bolesti, epilepsije, žutice, ali i za lečenje čira.

Raskovnik je upotrebljavan i u ginekološke svrhe – da podstakne menstruaciju i za kontracepciju.

Sok od raskovnika se koristi u vidu kapi za oči, tačnije za lečenje bolesti oka – katarakte. Kod psiho-fizičke iscrpljenosti, za oporavak se koristi tonik od raskovnika.

Travari tvrde da su samo retki pojedinci sposobni da pronađu i uberu raskovnik, a i onaj ko to uspe, ne sme za života previše biljaka da iščupa, jer će mu to doneti nešto loše. Raskovnik se nalazi tamo gde ljudska noga često ne prolazi i na planini se pronalazi isključivo uz pomoć kornjače ili ježa.

Za raskovnik i njegove magijske moći se zna još od starih Slovena. Raskovnik je amajlija, biljka Mandragora. Vojnici su nosili ovu biljku ušivenu u postavi uniforme i ko je kod sebe imao rasakovnik, ni metak ga nije mogao ubiti.

Veruje se da ova biljka ima moć da skuplja negativnu energiju. Donji deo korena raskovnika treba uvek nositi sa sobom u novčaniku ili u postavi odeće. Gornji deo korena, zajedno sa „kosom” raskovnika, trebalo bi staviti u neku crvenu vrećicu i čuvati tamo gde se okuplja porodica, dakle, najbolje u dnevnoj sobi. Raskovnik ne treba da bude na očiglednom mestu koje je vidno, i ne treba sa ljudima pričati o njemu.

Raskovnik čuva sve ukućane od negativne energije koju oni koji uđu u kuću, donose sa sobom. Čuva sve ukućane od zla, nečeg lošeg, nesreće i bolesti.

Ono što je najbitnije, to je iskreno verovati u moći raskovnika.

Istina ili samo puko verovanje – zavisi od vas samih.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply