Saznajte:

– biljka ren kao lek
– za sinuse
– ren i med
– za bronhitis
– za mršavljenje

Ren biljka kao lek

Ren je nezaobilazna salata na našim trpezama. Koren rena sveže izrendan je mnogima upravo jedna od omiljenih salata. Da li ste znali koliko je ren lekovit? Kada pojedemo svega malo rena na vrh kašičice – kroz sinuse nam prostruju neka opora svežina. Ren je ljut, jak i osvežava.

Šta sve sadrži ren, a što je značajno za čoveka? Ren sadrži znatnu količinu vitamina C, glikozide, morozin, sinigrin, glutamin, glukozu, kalijum, kiseli sulfat i eterična ulja.

Osim korena, naročitu lekovitost imaju i listovi rena. Listovi rena sadrže vitamin C, karotene, hlorofil, kalijum, kalcijum, fosfor, sumpor, magnezijum, hlor itd.

Ren se smatra prirodnim čistačem organizma i veoma je cenjen kao jedno od najlekovitijih povrća. Kao lek se može koristiti u formi salate, kao sirup ili čaj, uz kisela jela, kao oblozi od rena za spoljašnju upotrebu itd. Ren kao lek je najdelotvorniji u lečenju respiratornih i urinarnih infekcija i bolesti.

Ren biljka kao lek:

– čišćenje krvi i jačanje srca

– lek za sinuse i kašalj

– protiv bronhitisa

– kod kamena i peska u bubregu

– ubrzava metabolizam

– protiv reume

– protiv umora

– protiv astme

– koristan za dijabetičare

– poboljšava varenje

– ima antiseptično dejstvo

– ima diuretično dejstvo (podstiče izlučivanje viška vode iz organizma)

– za bolesti pluća

– protiv gihta

– protiv bolesni desni i za uništavanje patogenih bakterija u usnoj duplji

– antikancerogeno dejstvo

Ren za sinuse

Zapaljenje sinusa je vrlo često udruženo sa prehladom, kijavicom ili alergijom; a neki od simptoma su: zapušen nos, pojačana sekrecija iz nosa, povišena temperature, suzenje očiju, bol u predelu sinusa, glavobolja. Ukoliko se ne leči, može dovesti vremenom do hroničnih promena i ozbiljnijih komplikacija.

Ren je prirodni čistač organizma i najbolji prirodni lek za lečenje upale sinusa. Njegov opor i jak ukus ćete momentalno osetiti u nosu odmah po unosu u organizam. Koren rena se uglavnom konzumira u rendanom obliku, jedete ga kao salatu. Specifičan ljut ukus i miris rena potiče od supstance koja se zove sinigrin, a ren sadrži još dosta lekovitih sastojaka. Dovoljno će biti i da jedete svakodnevno ren kada imate upalu sinusa. Postoji nekoliko recepata kako sve možete koristiti ren za upalu sinusa, a najviše se koristi sledeći: u litar ključale vode narendajte svež koren rena, a potom se inhalirajte, tj. udišite isparenje, sa peškirom preko glave. Ren će pročistiti vaše sinuse, ublažiti upalu i otpušiti nos.

Ren i med kao lek

Ukoliko svako jutro uzimate jednu kašičicu narendanog rena sa jednom kašičicom meda – učinili ste mnogo za svoje zdravlje.

Ren i med su veoma lekovite namirnice, a u kombinaciji su još lekovitiji! Upoznali smo se sa lekovitim dejstvima rena, a med je već čuven po svojim lekovitim svojstvima i po tome što je odličan prirodni konzervans, pa je zgodan za pravljenje raznih prirodnih preparata. Ren možete čuvati tokom cele godine, u hermetički zatvorenoj tegli u frižideru. Koren rena se vadi od juna do novembra. Postoje različiti pripravci od meda, rena i još nekih supstanci koji se koriste za lečenje različitih tegoba.

Ren i med kao lek:

– za srčane tegobe

– protiv čira na želucu

– protiv reume, gihta i išijasa

– protiv bronhitisa i astme

– obloge za zanoktice i čireve na koži

Med i ren za bronhitis

Med i ren za bronhitis su stari narodni lek. Ren sadrži glukozinolate – jedinjenja koja imaju sposobnost da razređuju gust sekret i pospešuju njegovo izbacivanje iz disajnih kanala, što ren čini idealnom namirnicom za prirodno lečenje bronhitisa.

Med i ren za bronhitis: pomešati 2 šolje meda i pola šolje narendanog rena, ostavite ovu smesu da odstoji 14 dana, a potom uzimajte svako jutro na prazan stomak po 1 kašiku ove lekovite mešavine. Simptomi bronhitisa će ubrzo biti eliminisani, naročito kašalj. Disajni putevi će se pročistiti i lakše ćete disati.

Ren za mršavljenje

Ren za mršavljenje? Moguće je! Ren je idealna namirnica za mršavljenje jer:

ren sadrži malo kalorija (jedna kašika rendanog korena rena sadrži samo 7 kalorija)

– ne sadrži masti

– ubrzava metabolizam i poboljšava varenje hrane

– ima diuretično dejstvo, podstiče izbacivanje viška tečnosti iz tela, što doprinosi mršavljenju

– vrši čišćenje organizma

Ukoliko koristite narendan ren, svež limunov sok i med u kombinaciji – mršavićete na prirodan i zdrav način!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply