Repuh (Petasites hybridus L.)

DRUGI NAZIVI: lopuh, repušina, veliki podbel

OPIS BILJKE: Repuh je trajna biljka jakog i dobro razgranatog korena koji je spolja taman, iznutra beo, a iz njega izbija cvetna stabljika na kojoj su cvetovi. Postoje dve vrste cvasti, na jednoj preovladuju muški, a na drugoj ženski cvetovi skupljeni u grozdastu cvast ili cvetnu glavicu s crvenim i ponekad belim cvetovima. Listovi su prizemni, veliki, debeli, široki, okruglasti, srcolikog do bubrežastog oblika, s donje strane dlakavi dok su mladi, nazubljeni po ivici, kratko zašiljeni, a mogu da narastu i do metar u visinu i do 60 cm u širinu. Plod je beličasta semenka dugačka do 3 mm. List miriše na travu, a koren ima aromatičan, poseban miris i neprijatan ukus.

STANIŠTE: Raste na obalama potoka, reka, jezera, močvara, uz vlažne livade i šumske puteve, voli i vlažna mesta u šumama.

VREME CVETANJA REPUHA:Od marta do aprila.

UPOTREBA REPUHA: Osim u lekovite svrhe, retki su pravi prirodnjaci koji nisu upotrebljavali listove repuha za zaštitu glave i tela kod iznenadnih letnjih pljuskova,ili kao suncobran.

LEKOVITI DELOVI BILJKE: Koristi se sveža biljka , list repuha, koren repuha i sok biljke. Listove beremo u proleće nakon formiranja, a koren u rano proleće ili jesen. Sušimo brzo na toplom i promajnom mestu.

LEKOVITI SADRŽAJ: Eterično ulje, dekstrin, inulin, saponin, petazitin – patasin, alkaloid, pirozoidin, tanin, sluz, mangan, kalcijum, vitamin C, karotin.

LEKOVITO DELOVANJE: Repuh pomaže kod plućnih bolesti, bolova i drugih tegoba želuca i creva, problema s jetrom i žuči, grčeva. Svež list repuha upotrebljavamo kod lečenja raznih površinskih rana, čireva, bolova u zglobovima, kod upale zglobova, reumatskih tegoba i poliartritisa, tako što zgnječimo list, stavimo ga direktno na ranu i previjemo. Možemo da iscedimo iz lista svež sok, koji takodje koristimo za lečenje raznih rana, kao i svež sok iscedjen iz korena, koji upotrebliavamo kod jakog i naglog opadanja ili kod gubitka kose. Listovi repuha deluju kod svih gastrointestinalnih tegoba, kod tegoba urogenitalnog i respiratornog sistema, kao i kod migrena. Osušeni koren repuha je dobar lek za izazivanje obilnog znojenja i mokrenja, za odstranjivanje sluzi iz svih organa, za pražnjenje creva, kod zaraznih bolesti kao što je kuga, kao sredstvo protiv štetočina i parazita u crevima, za lečenje reume, gihta, reumatoidnog artritisa, poliartritisa i reumatskih bolova.

UPOZORENJE: Ne preporučuje se dugotrajna upotreba čaja od listova i korena repuha.

Nemački naziv za repuh “pestwurz” znači koren protiv kuge i najbolje svedoči o korišćenju ove biljke u prošlosti.

Čaj od repuha pripremanje

Čaj: kašiku usitnjenog lista repuha preliti s 2 dl vruće vode, poklopiti da odstoji pola sata i procediti. Piti 2-3 šolje čaja od repuha u gutljajima tokom dana za navedena oboljenja. Kod pripreme čaja od suvog korena repuha jedna kašičica korena najpre se potopi 1-2 sata, a zatim prokuva. Pije se isto kao i čaj od lista repuha.

U KUHINJI: U proleće su sočne stabljike belog repuha i mladi listovi crvenog repuha, kojih ima u izobilju, odlični za ishranu. Leti listove repuha koristimo kao zaštitu od sunca i kiše. Mlade listove crvenog repuha s peteljkama kuvamo za pripremu raznih variva. Od belog repuha upotrebljavaju se prokuvane peteljke listova koje su sočne i mesnate. Najpre ih oljuštimo pa kuvamo kao špargle, ili možemo da ih ukiselimo. Ljušti se lako i to je jedan od znakova raspoznavanja od drugih vrsta repuha, koji se teško gule. Koren belog repuha nije jestiv.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply