(Eupatorium cannabinum)
DRUGI NAZIV: : konopljuša, konopljika, ustuk, grozničnica

BILJKI Zeljasta trajnica koja naraste i do 2 m. Stabljika je nerazgranata, s velikim dlanasto sastavljenim listovima testerastih ivica, koji vrlo liče na listove konoplje. Cvetovi sii mutnoružičasti, sitni, skupljeni na vrhu stabljike u pjlosnato proširene cvasti. RASPROSTRANJENOST: Vrlo rasprostranjena biljka, česta i kod nas. STANIŠTE I UZGOJ: Voli vlažna mesta, pa se naročito sreće uz potoke, bare, po živicama, uz puteve i jarke.

VREME CVETANJA: od jula do septembra.

LEKOVITl DEO BILJKE: Lekoviti su svi delovi. Koren se koristi samo u svežem stanju, a ostali delovi se beru u vreme cvetanja i suše. LEKOVITO DELOVANJE: Resnik leći niz bolesti, kao što su: bolesti jetre,žuči, žučne kese,slezine,žuticu,grip, rane,kožne bolesti,
unutrašnje povrede, posebno u saobraćajnim nesrećama,kašalj i hronične upale, pojačava znojenje i mokrenje, izbacuje crevne parazite.

ČAJ -1 kašičica iseckanog svežeg korena izmeša se s jednom šoljom hladne vode i ostavi 12 sati; potom se samo malo ugreje i pije po jedna šolja ujutro 15 minuta pre doručka i jedna uveče, pred spavanje. Ovaj čaj je vrlo delotvoran u lečenju navedenih bolesti.
UVARAK – puna kašika resnika kuva se 10 minuta u jednoj šolji vode. Po jedna šolja ovog uvarka pije se ujutro i uveče, tokom 2 nedelje. Odličan je lek protiv svih
navedenih bolesti.

MAST
u 1 kg svinjske masti staviti 1/2 kg sveže biljke zajedno s korenom; lagano kuvati 20 minuta, ostaviti 12 sati, podgrejati i iscediti. Tom mašću lečimo rane, ekceme, lišajeve i psorijazu.

Još je efikasnija mast koju dobijamo od mešavine jednakih delov; resnika, hajdučke trave, pastirsk iglice, hrastovog lišća, rosopasa čuvarkuće i listova šumske jago de; postupak pravljenja je isti k« prethodno.

SOK – isceđen svež sok izbacuje gliste iz tela. Uzima se pola čašt ujutro natašte i uveče pred spavanje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply