masaza-kamenjem

Reuma je oboljenje vezivnog tkiva, sa promenama uglavnom u perifernim zglobovima. Bolest je hronična i progresivna i često dovodi razgrađivanja i deformacije zglobova usled oštećenja ili skraćenja tetiva pripojenih mišića, kao i gubljenja zglobne površine, usled za-paljenja okolnih tkiva. Reumatoidni artritis javlja se 3 do 4 puta češće nego inače, kod žena između 20. i 50. godine, često posle porođaja ili na početku menopauze.

Početak bolesti je obično postepen: bolovi u zglobovima, malaksalos\, znojenje. Kasnije bol i otok, najčešće sitnih zglobova šaka, stopala iM ruku, simetrično, praćeni dugotrajnim jutarnjim kočenjem. U toku više meseci ili jedne do dve godine može oboleti više ili svi periferni zglobovi. U aktivnim fazama bolesti javlja se temperatura, malaksalost, znojenje, gubitak težine. Dugotrajni otoci dovode do ograničenja pokretljivosti i deformacije zglobova, skraćenja mišića. Osim zglobova, bolest može da zahvati i druge organe: kožu, potkožno tkivo, srce, pluća ili izazove oštećenje nerava, što se ispoljava trn-jenjem šaka i stopala.

Prirodno lečenje reume biljem

U lečenju ovih bolesti primena leko-vitih biljnih preparata i drugih alternativnih postupaka može da bude od velike koristi. Mazanje kičme svakih 4 dana u toku jadnog meseca melemom koji se spravlja na sledeći način:

*Dva kilograma meda pomešajte sa po dve kašike sitno samlevenog lista i cveta kantariona, lista ružmarina, cveta brđanke, lista breze. Posle 30 dana primene navedene terapije, sledi pauza od 15-30 dana, a nakon toga lečenje se ponavlja. U toku leta savetuje se sunčanje kičme i ležanje na suvom pesku. Zimi treba nositi specijalni pojas za lumbalni predeo 5 dana, a 5 dana odmarati.

*Lečenje reumatoidnog artritisa prirodnim preparatima mora da bude uporno, uz preduzimanje i drugih medicinskih mera koje nalaže zvanična medicina. Uz to mora se kupati u lekovitim kupkama, masirati melemima i stavljati obloge na bolna mesta. Preporučuje se osmo-dnevni ciklus od toplih kupki, obloga i čajeva. Bolesnik se mora kupati u kadi svaki drugi dan u stedećoj kupki:

* Kilogram sitno iseckane ovsene slame kuvati dva sata u 20 litara vode u poklopljenom sudu. Posle dva sata stajanja tečnost se procedi i izruči u kadu za kupanje. Kupanje traje oko-15 minuta, nakon čega se 5 minuta masira vinskim sirćetom.

U lečenju degenerativnih oboljenja zglobova i raznih oblika reumatizma, radi umirenja bolova i drugih simptoma bolesti, primenjuju se čajevi, koji kao glavni sastojak imaju koru bele vrbe zbog prisustva salicilne kiseline, prirodnog aspirina. Navešćemo jedan magistralni recept koji je zvanično zastupljen u farmakopejama nekih zemalja, kao čaj za ublažavanje reumatskih tegoba. *Dve-kašike mešavine biljaka: kora vrbe 30g, cvet zove lOg, koren zečijeg trna lOg, list breze 20g, plod borovnice lOg, nadzemni deo biljke dan i noć 20g, preliju se sa pola litra vrele vode. Kad odstoji 30 minuta procedi se i pije tri puta na dan po jedna čaša.

Najvažnije delovanje zečijeg trna, kao i zove, odnosi se na pojačano izmokravanje pa se zato nalazi u urološkim čajevima, čajevima za pojačano lučenje žuči i čajevima protiv reumatizma. Lišće, kao pupoljci breze, deluju kao blag diu-retik, dezificijens mokraćnih puteva blagi stimulator lučenja žuči. Plod borovnice se takođe stavlja zbog svog diuretičkog delovanja. U kori bele vrbe, nalazi se salicilna kiselina (0,06-0,3%) koja poput aspirina deluje antireumatično, protiv bolova i snižava povišenu temperaturu.
Lekoviti sastojci navedenih biljaka su poslužili kao uzori za pravljenje lekova koji se danas koriste u lečenju reume.

Dijetalna ishrana za lečenje reume

Lečenje reumatoidnog artritisa ne može se zamisliti bez otklanjanja žarišta infekcije, kao što su pokvareni zubi, oboljenja grla, krajnika ili bubrega. Hrana ne srne biti začinjena jakim začinima ili previše masna. Jesti što više voća, povrća, mleka, pilećeg mesa, čorbe sa povrćem, dvopek,’ pire od krompira, a izbegavati paradajz.
Reumatična oboljenja – hrana (da I ne)

*Zabranjuju se: meso divljači i živine, mesne prerađevine, suvomesnati proizvodi, iznutrice (jetra, bubrezi, creva, mozak i slično), pržena jaja, prženi krompir, spanać, sardine, konzerve, čokolada, kakao, kafa, kolači, sve masnoće, osim maslaca I biljnih ulja (po mogućstvu maslinovog), so, jaki začini, sirce, kisela jela, penušava pića, duvan.

*Preporučuju se: sve vrste povrća, jaja (osim prženih), teleće, juneće i goveđe meso, meso rečnih riba, skrobno povrće, osim prženog krompira, svi proizvodi od žita, svi mlečni proizvodi, sve vrste voća, osim limuna.suvih plodova kajsije i šljive, sve*vrste kolača, svež maslac, maslinovo ulje, crno vino, čaj sa medom, voćni sokovi, posebno od crne ribizle, čaj od nane zaslađen medom.

Čajne mešavine za prirodno lečenje reume

Mnogobrojene su i čajne mešavine koje se koriste u lečenju reumatizma i sličnih oboljenja:

*koren trna 10 grama, cvet zove 10 grama, kleka 10 grama, list breze 20 grama, trava dan i noć 20 grama, kora vrbe 20 grama.

*rastavić 15 grama, list koprive 15 grama, lipa 15 grama, cvet zove 15 grama, list breze 15 grama, kora vrbe 25 grama.

*list breze 20 grama, koren peršuna 20 grama, list koprive 20 grama, kora vrbe 40 grama.

*kora krušine 10 grama, kora vrbe 20 grama, hajdučka trava 20 grama, list breze 50 grama.

Pripremaju se petominutnim kuvan-jem jedne kašike čaja sa šoljom vode. Može se piti 2-4 šolje svežeg čaja u toku dana.

*jednake delove lista koprive i breze (po 20 g) kuvati 15 minuta u V2 L vode. Piti u toku dana umesto vode.

*smeša jednakih delova – koprive, lipe i zove, 20 grama smeše preliti sa V2I vode, poklopljeno zagrejati do ključanja. Ohlađeno i proceđeno piti umesto vode.

*Protiv reumatičnih bolova, posebno u nogama i stopalu, dobro će koristiti ubod pčele (nikako lice, vrat i glavu bilo gde).

Otrov iz pčelinje žaoke spasonosan je za ovu kao i druge vrste reumatizma čovekovog tela. Ubod jedne do tri pčele najčešće je dovoljan, a može se prema potrebi ponoviti.Sličnu, manje efikasnu, ulogu ima i žarenje koprivom po reumatskim delovima tela.

*Topli napitak se priprema tako što se jedna kafena kašika osušene stabljike rastavića prelije sa 200ml ključale vode, odstoji 10 – 15 minuta procedi i pije jedna šolja dnevno.

*Hladni napitak se priprema od jedne kafene kašike suve stabljike i 200ml hladne vode. Odstoji 12 sati, procedi, pa dobijenu tečnost podeliti u dva dela i popiti u toku dana.

Rastavić se ne koristi duže od šest nedelja. Treba ga nabavljati u proverenim prodavnicama i apotekama jer može da se zameni sa otrovnim močvarnim rastavićem (Equisetum palustre).

Lekovite kupke za tretman reume

Od lekovitog bilja mogu se pripremati i kupke:

*100 grama rastavića namače se jedan sat u kijučaloj vodi, posle čega se procedi i dobijena tečnost sipa u pripremljenu vodu za kupanje.

*Sto grama stucanih klekinja i po 50 grama lista pitome nane i lovorike popariti sa 2 litra ključale vode, poklopiti i posle pola sata ocediti i tu tečnost dodati u toplu vodu u kojoj se bolesnik kupa.

*Suve borove pupoljke (150 g) proku-vatl 10 minuta u litri vode, procediti i dodati vodi za kupanje.

Protiv artritisa i multipleks skleroze

Poznato je da otrov medonosne pčele unesen u bolno mesto, ubodom same pčele, mnogima pomaže da smanje ili sasvim se oslobode od artritisa i multipleks skleroze.

Pri dosadašnjem načinu terapije, posle svakog uboda u koži obolelog ostajala je žaoka, a pčela posle nekog vremena bi uginula. Mnogi se nisu osećali srećni što pčelica mora pre vremena da izgubi život zbog njihovog problema sa artritisom, pa je napravljena mrežica pomoću koje se ubod iste pčele može koristiti za terapiju višekratno.
*Za arthritis, N. Gelenčir preporučuje: od mešavine žalfije, kleke, koprive, mahuna pasulja i podbela (list), uzeti supenu kašiku I kuvati – 3 minuta u 300g vode. Piti 3 puta dnevno po šoljicu pre jela.

Protiv reumatizma, išijasa, artritisa i gihta dajemo sledeće recepture:

*Po 20g pupoljaka i lista breze I mahuna pasulja kao i 40g lista crne ribizle. Kašiku smeše popariti u šolji vrele vode. Piti toplo po solju ujutro i uveče, zaslađeno medom.

Jednu kašiku pupoljaka belog bora popariti sa 200g ključale vode, ostaviti 2 sata da odstoji, procediti, zasladiti medom. Piti toplo ujutro i uveče.

*Po 20 g kore divljeg kestena, troskota i orahovih ljuski, 30g vrbove kore i lOg ploda Ijoskavca. Dve kašike čajne mešavine popariti sa 400g vrele vode, posle 2 sata procediti, zasladiti medom i piti toplo jednu solju ujutru, drugu uveče (protiv gihta).

Podagra (Giht) – hrana (da i ne)

*Zabranjuju se: alkoholna pića, duvan, spavanje više od 8 sati, nerviranje, a od jela – pasulj, bob, pihtije, krto meso, bifteci, mozak, žumance jajeta, spanać, vino, kafa, čaj, čokolada, pivo, iznutrice, kobasice, meso divljači, boranija, cvekla, mezeluci.

•Preporučuju se: mleko, belance jajeta, sir, maslac, krompir, rezanci, makarone, suvi kolači, zeleno povrće, salate, a u vrlo maloj količini sveže meso, samo za ručak (dobro pečeno sa vrlo malo soli). Dva puta nedeljno u toku celog dana-grožđe, šira, razno voće, a po neki dan ne jesti uopšte. Od pića – voda (na tašte i pred spavanje), čajevi.