Rezultati istraživanja britanskih naučnika objavljeni u časopisu “Nature” ocenjivani su prekretnicom u istraživanju raka dojke, a temelje se na saznanjima o genetskim mutacijama koje utiču na nastanak ove vrste karcinoma.

U najvećoj dosad sprovedenoj studiji naučnici su, nastojeći da otkriju uzroke nastanka ove bolesti, najpre morali da shvate šta u našem genetskom kodu ode u pogrešnom smeru pa se zdravo tkivo pretvori u kancerogeno, piše BBC.

Veliki međunarodni tim naučnika proučio je sve tri milijarde oznaka koje čine ljudski genetski kod na 560 karcinoma dojke.

Otkrili su 93 grupe gena koje, ako mutiraju, mogu prouzrokovati razvoj tumora. Neke su grupe gena otkrivene ranije, ali naučnici se nadaju da je ovo konačan spisak, pritom izuzimaju neke izuzetno retke mutacije.

rak dojke

Profesor Majk Straton, direktor Instituta Sanger u Kembridžu, koji je vodio istraživanje, kaže da je reč o prekretnici u istraživanju raka.

– U ljudskom genomu ima oko 20.000 gena. Čini se da sada imamo potpunu sliku raka dojke. Naime, znamo da postoje 93 grupe gena koje normalno zdravo tkivo dojke, nakon što mutiraju pretvaraju u kancerogeno, a to je izuzetno važna informacija. Popis smo prosledili univerzitetima, farmaceutima i biotehnološkim kompanijama kako bi počeli raditi na razvoju lekova, jer novom terapijom treba ciljati upravo na te gene i njihove proteine – rekao je Stratton.

– Već imamo nekoliko lekova koji su razvijeni u poslednjih 15 godina i znamo kako deluju. Jedan od njih je Herceptin koji se koristi kod pacijentkinja sa specifičnim mutacijama – kazao je, dodavši da će za razvoj novih lekova koji deluju ciljano biti potrebno najmanje deset godina.

– Karcinomi su lukave i podmukle bolesti i pronađu način da razviju otpornost na novu terapiju. Ali, ja sam optimističan – rekao je prof. Staton.

Loša informacija je da je oko 60 odsto mutacija koje uzrokuju rak dojke otkriveno u samo deset gena, a postoje i tako retke mutacije za čiju terapiju verovatno neće biti novca.

Mutacije gena ostavljaju svojevrsne “ožiljke” na našem DNK, a to je britanskim naučnicima omogućilo identifikaciju 12 tipova oštećenja koje uzrokuju mutacije na tkivu dojke. Neke su povezane sa porodičnim nasleđem, no većina ih se ne može objasniti.

Naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje na kraju doprineti smanjenom riziku od obolevanja od raka.

– U budućnosti bismo se želeli usredsrediti na profilisanje individualnog genoma raka kako bismo primenili najuspešniju terapiju za osobu kojoj je rak dojke dijagnostikovan. Ovo je korak dalje u personaliziranom pristupu lečenja raka”, rekla je jedna od učesnica istraživanja dr Serena Nik-Zainal.

Studija naučnicima omogućava da bolje shvate kompletnu sliku genetskih promena u ishodištu raka dojke i mogla bi biti važan korak napred u razvoju novih pametnih lekova te rezultirati većim brojem pacijenata koji će uspešno pobediti rak dojke, kazala je dr. Ema Smit sa britanskog Instituta za istraživanje raka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply