crna ribizla

Ribizla biljka

Postoje četiri vrste ribizle: crvena, crna, bela i zlatna. Međutim, kad je u pitanju komercijalni uzgoj svakako su najzastupljenije crvena i crna ribizla.

Crvena ribizla (Ribes rubrum) je član roda Ribes u porodici Grossulariaceae. Ova biljka je nativna širom zapadne Evrope.

Ribizla biljka je zapravo listopadni žbun koji normalno raste do 1-1,5 m visoko, povremeno 2 m. Cvetovi ribizle su neupadljivi, žuto-zelene boje, sazrevaju jarko crvenim prozračnim jestivim bobicama, prečnika oko 8-12 mm, sa 3-10 bobica na svakom grozdu. Uspostavljen žbun ribizle može da rađa 3-4 kilograma bobica od sredine do kraja leta.

Uzgoj ribizle

Gajenje ribizle je krajnje jednostavno, ukoliko se pridržavate osnovnih koraka. Morate joj obezbediti adekvatnu izloženost sunčevoj svetlosti, tip zemljišta i negu. Za uzgoj ribizle su se najbolje pokazala priplaninska područja.

ribizla uzgoj

Gajenje ribizle je moguće po sistemu žbuna, žive ograde, špalira ili stablašice.

Nakon kupovine sadnica ribizle, odmotajte ih iz njihovog pakovanja i omogućite im da upiju vodu 24 sata pre sadnje. Izaberite odgovarajuće mesto za sadnju ribizle. Ova biljka voli blago sunce. Pripremite zemljište za sadnju ribizle krajem leta, a zasad postavite u jesen ili rano proleće. Duboko oranje, tanjiranje ili drljanje su mere pripreme zemljišta kod zasada na većoj površini. Tada je rastojanje među redovima obično 2.5-3 m, a među sadnicama 60-120 cm.

Obavezno dodati malo đubriva u zemljište gde planirate da posadite ribizlu. Iskopajte rupu, posadite vaš žbun i zatrpajte sa zemljom. Nakon sadnje ribizle, dobro zalijte zemlju.

S obzirom da ribizla raste uspravno, ne treba joj podrška. Posadite biljke sa razmakom od 120 cm u redovima.

Održavanje ribizle

Redovno prihranjujte ribizlu i dobro je zalivajte. Ribizla ima veliku potrebu za kalijumom, pa koristite đubrivo bogato kalijumom, kao što su đubriva na bazi morske trave.

Što se tiče zalivanja, nemojte da ‘’udavite’’ korenje, samo ih držite vlažnim.

Biljku zalivajte dobro do zrenja, zatim je zalivajte manje redovno da pripremite žbun za zimu. Kod zasada na većim površinama, adekvatno je navodnjavanje sistemom kap po kap.

Ribizla voli i malčiranje. Malč pomaže da se suzbije korov i poboljšava zadržavanje vode.

Ribizle se razmnožavaju zrelim ili zelenim reznicama (što je i najčešće), zatim nagrtanjem, polaganjem, kalemljenjem ili deobom žbuna.

Sadnja ribizle

Ukoliko se odlučite za uzgoj ribizle u vidu žbuna, sadnja treba da se obavi po sledećem principu: u obliku kvadrata sa rastojanjem od 2×2 m, 2.5×2.5 m, 3×3 m, a za ručnu obradu može 1.5-2×1 m.

Ukoliko se odlučite za uzgoj ribizle po sistemu žive ograde, što je i povoljnije i isplativije, sadnja ribizle se obavlja po sledećem principu: rastojanje u redu od 0.5 do 0.75 m kod crne ribizle (mehanizovana berba), a ukoliko je berba ručna, onda sa razmakom u redu oko 1.2 m.

Rezidba ribizla

Rezidba ribizla je značajna u cilju formiranja jakog žbuna definisanog oblika. Orežite glavne grane oko trećinu tokom prvog zimskog orezivanja. Uklonite sve mrtve ili oštećene drvenaste delove biljke.

Nakon što se završi sezona zrenja, orežite bočne izdanke do pet lisnih čvorova svaki.

Rezidba ribizla omogućava uklanjanje starijih i manje rodnih izdanaka, obezbeđujući širu krunu i olakšavajući suzbijanje štetočina. Za formiranje uzgojnog sistema, najpre treba obaviti orezivanje jednogodišnjih izdanaka. Za vreme dok su izdanci u fazi mirovanja, izaberite uspravan i čvrst izdanak koji će biti glavni, a ostale uklonite. Nakon što ste izabrali izdanak, skratite ga skoro do pola i uklonite bočne izdanke, s tim da ostane jedan pupoljak. Kada vaš izabrani glavni izdanak izraste 45 cm visoko, uklonite sve bočne izdanke do oko 15-ak cm iznad nivoa zemlje.