Sadržaj:
– Ricinusovo ulje za strije
– Protiv bora
– Za akne i bubuljice
– Za ožiljke
– Protiv peruti
– Za artritis
– Protiv zatvora
– Protiv gljivičnih infekcija

Ricinus (Ricinus communis) potiče iz istočne Afrike, jugoistočnog Mediterana i Indije.Ali dobro uspeva u svim tropskim regionima. Ova biljka se gaji duže od 6000 godina.U starom Egiptu se ricinusovo ulje koristilo u kozmetici i kao ulje za lampe.

Ricinusovo ulje je svetložuta tečnost koja se dobija iz semena ricinusa. Ovo ulje deluje protiv upala i kao antioksidans, pa se vekovima koristi u medicinske svrhe. Veruje se da većina zdravstvenih koristi ricinusovog ulja potiče od visoke koncentracije nezasićenih masnih kiselina, iako ima jak i prilično neprijatan ukus, ricinusovo ulje se koristi u kozmetici, za pravljenje sapuna, u industriji tekstila, za masažu, za lečenje i u mnogim drugim svakodnevnim proizvodima.

ulje ricinusa za strije

Verovatno je mnogima prva asocijacija na ricinusovo ulje zatvor stolice, uzevši u obzir da se ulje dobijeno od semena biljke ricinus smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za poboljšanje probave. Međutim, lekovitost ovog ulja je mnogo šira, te se između ostalog koristi i za negu kose i kože, ali i za lečenje beningnih izraslina na koži, mladeža, gljivičnih infekcija kože, a postoje indicije da pomaže i kod ukljanjanja bradavica.

Osim toga, upravo je ricinusovo ulje jedan od sastojaka mnogih masti i krema koje se koriste za lečenje reumatizma i artritisa, a naši preci su ga koristili i za jačanje kose, ali i u slučajevima kada je dolazilo do njenog opadanja, jer se smatra da ricinusovo ulje podstiče kako rast kose, tako i jača dlaku.

Iako se ne pominje često u tom kontekstu, činjenica je da je ricinusovo ulje odlično sredstvo za negu kože, ali i kose. Zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima važi za pravo sredstvo protiv starenja kože koje nam je dala Priroda.
Postoje indicije da se kod osoba koje redovno neguju kožu lica ovim uljem, bore skoro uopšte ne javljaju.
Vrlo je važno da imate na umu da se sve navedeno prvenstveno odnosi na takozvano nerafinisano ricinusovo ulje, odnosno ono ulje koje nije obrađeno fabrički, jer u tom slučaju u velikoj meri gubi na kvalitetu i nije toliko hranljivo. Zato ako želite da koristite ovo ulje za negu kože, bilo na telu bilo na licu ili, pak za negu kose, morate se postarati da koristite ono koje je najboljeg kvaliteta, odnosno ono koje nije rafinisano.

Ricinusovo ulje se hiljadama godina koristi zbog svog lekovitog dejstva. Ovo ulje jača imunitet, koristi se za jačanje kose (protiv opadanja), kao obloga kod reumatičnih i artritičnih bolova, u tretmanu gljivičnih infekcija, za konstipaciju, gastrointestinalne probleme, migrenu, protiv akni, opekotina od sunca, protiv upala…

Kožni problemi: Brojna istraživanja su potvrdila da korišćenje ricinusovog ulja u slučajevima kožnih infekcija i drugih problema sa kožom kao što su opekotine od sunca, ogrebotine, akne, suva koža, potkožni gnojni čirevi, strije, staračke mrlje, atletsko stopalo i hronično upaljena koža koji svrbi. Natopite komad pamučne vate u ricinusovo ulje i ujutro i uveče nanesite na problematično mesto na koži. Za veće površine kože, natopite komad pamučne tkanine, zamotajte problematično mesto i ostavite preko noći. Ako je problematična površina veoma mala, natopite flaster u ricinusovo ulje i držite preko noći.

Za „dosadne” gljivične infekcije koje napadaju kožu ili nokte, preporučuje se da natopite problematično mesto gorkom soli 10-15 minuta kako biste ga omekšali pre nego što nanesete ricinusovo ulje. Ovo može da pomogne u ubrzavanju procesa isceljenja.

Ricinusovo ulje za strije

Ako mučite muku sa ovom neprijatnošću, onda je ricinusovo ulje za strije najbolje rešenje. Jedino što je važno jeste da morate da budete uporni, te da ne očekujete efekat preko noći. Naravno, ricinusovo ulje za strije nije magično, već mu je potreban određeni vremenski period kako bi ispoljilo svoje pravo dejstvo.

Protiv bora

Ricinusovo ulje prirodno omekšava kožu; ono prodire kroz kožu i stimuliše proizvodnju kolagena i elastina koji omekšavaju i hidriraju kožu. Zato je ricinusovo ulje odlično prirodno sredstvo za borbu protiv bora, jer obnavlja i podmlađuje kožu, čini je elastičnijom, glatkom i mekanom. Natopite lopticu pamučne vate u ulje i nanesite na izboranu kožu pre odlaska na spavanje. Koristite male količine ulja za predeo oko očiju.

Ricinusovo ulje za akne i bubuljice

Možda zvuči nelogično da se koristi ricinusovo ulje za akne i bubuljice, kada se uzme u obzir podatak da se ovo ulje najčešće preporučuje za negu suve i ispucale kože. Međutim, tajna je u tome da pored niza drugih sastojaka, ricinusovo ulje sadrži i onaj koji je zadužen za čišćenje kože lica od svih nečistoća, pa tako i akni i bubuljica.
Uz to što se preporučuje ricinusovo ulje za akne i bubuljice, dobro je nanositi ga i na kožu lica ukoliko se na njemu javi iritacija ili fleke. Naravno, pod uslovom da ste sigurni da do osipa nije došlo usled rekacije na neku namirnicu koja je uneta u organizam.

Ricinusovo ulje za ožiljke

Preporučljivo je koristiti ricinusovo ulje i za ožiljke, odnosno njihovo uklanjanje. Potrebno je samo pažljivo ga utrljavati na njih, sve dok koža ne upije, budući da je poznato da ovo ulje obnavlja kožu i vraća joj potrebnu eleastičnost.
Čak postoje indicije i da različiti tipovi izraslina na koži, onih benignih mogu da nestanu ukoliko se tretiraju upravo ricinusovim uljem.

Ricinusovo ulje protiv peruti

Ako koristite ricinusovo ulje protiv peruti, imajte na umu da je opšta preporuka da se ono nanosi na prljavu kosu i to neposredno pre njenog pranja. Upotreba je vrlo jednostavna, jer podrazumeva da se ulje nanosi na kožu glave i blago utrljava. Nakon nanošenja, kosu operite na uobičajen način.
U slučaju da ricinusovo ulje protiv peruti ne daje rezultate odmah nakon prvog nanošenja, možete ponoviti postupak i prilikom narednog pranja.

Protiv zatvora (konstipacije)

Istraživanja pokazuju da ricinusovo ulje deluje kao jak laksativ, što ga čini veoma efikasnim u slučaju privremene konstipacije (ne preporučuje se u slučajevima hronične konstipacije). Uzmite 1 kašičicu ricinusovog ulja ujutro. Možete pomešati ulje sa sokom od pomorandže, kako vam ne bi bilo previše gorko. Nemojte uzimati ricinusovo ulje duže od 3 dana. Ako konstipacija traje duže od tri dana, obratite se lekaru.

Prirodni lek za artritis

Antiupalna svojstva ricinusovog ulja čine ga izvrsnim za masažu koja ublažava artritične bolove, upalu nerava i bol u mišićima. Savijte mekanu pamučnu krpu tako da dobijete 3 ili 4 sloja. Umočite krpu u ricinusovo ulje i stavite je na bolni zglob ili mišić. Pokrijte plastičnom kesom. Preko stavite termofor ili flašu sa toplom vodom. Držite ovu oblogu 45 minuta do sat vremena, jednom dnevno. Ovu oblogu od ricinusovog ulja možete ponovo iskoristiti, jednostavno stavite pamučnu krpu u plastičnu kesu sa patent zatvaračem i čuvajte u frižideru do ponovne upotrebe.

Čmičak

Antibakterijski sastojci iz ricinusovog ulja su efikasni u tretmanu čmička. Jednostavno nanesite malu kap ulja direktno na čmičak, 2-3 puta dnevno.

Protiv gljivica

Tretman mikoze (gljivične infekcije kože): Jedan od aktivnih sastojaka ricinusovog ulja (undecilenska kiselina) efikasna je u tretmanu gljivičnih infekcija. Prelijte lišće ricinusa vrelom vodom i izlomite ga. Potom natapajte lišće u kokosovom ulju. Zagrejte listove (pazite da ih ne pregrejete i ne opečete se) i stavite ih kao oblogu na problematično mesto. Zamotajte pamučnom tkaninom. Ostavite najmanje jedan sat, najduže preko noći. Ponavljajte ovaj tretman svake noći pred odlazak na spavanje dok koža ne ozdravi. Ako primetite crvenilo ili osetite neprijatnost na tom delu kože, prekinite tretman.

ricinus

Ricinusovo ulje se koristi kao losion i tonik za kosu.

Povezano>>> Ricinusovo ulje za kosu, obrve, trepavice

Lišće ricinusa se koristi spolja za podsticanje proizvodnje mleka kod majki koje doje svoje bebe.

Sok od listova ricinusa se koristi u oblogama protiv reume, glavobolje, otoka usled zadržavanja tečnosti u organizmu, gnojnih čireva, gljivičnih infekcija kože.

OPREZ! U normalnim, malim dozama, ricinusovo ulje je bezbedno. Ipak, trudnice, dojilje, osobe sa blokadom creva, inflamatornom bolešću creva, upalom slepog creva ili bolovima u stomaku, ne bi trebalo da uzimaju ovo ulje bez odobrenja lekara. Ovo se odnosi na slučajeve kada se ulje pije. Preporučena doza ulja je ne više od 1/2 do 1 kašičice dnevno. Prekomeran unos ricinusovog ulja može da dovede do dijareje, mučnine, povraćanja, bolova ili grčeva u stomaku.

Birajte hladno ceđeno ricinusovo ulje. Boja ulja koje kupujete trebalo bi da bude svetložuta ili bledožuta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply