ROSULJA (Latinski naziv Drosera rotundifolia)

DRUGI NAZIVI: drozera, muholovka, rosna trava, rosika

OPIS BILJKE: Listovi rosulje poredani su pri dnu stabljike u obliku rozete, na dugoj su peteljci i okruglastog oblika. Ivice i gornja površina lista obrasli su crvenkastim žlezdastim dlakama na kojima se izlučuje sjajna tečnost kao rosa – odatle i ime biljke rosulja. Mali insekti, mušice i muve prilepe se na žlezdaste dlake i budu svarene putem soka koji izlučuju žlezde, pa otuda i naziv ove porodice biljaka – mesožderke. Cvetovi su na dugoj, do 20 cm visokoj stabljici, smešteni kao grozd, pojedinačni cvetovi su mali i bele boje. Nema poseban miris, dok je ukus kiselkast, gorak, oštar i steže.

STANIŠTE: Biljka rosulja se često sreće na kiselim, vlažnim i močvarnim zemljištima, na tresetištima između tresetne mahovine. Izbegava krečnjačka tla.

VREME CVETANJA: Od sredine juna do kraja avgusta.

LEKOVITI DEO BILJKE ROSULJA: Sakuplja se biljka u cvatu bez korena, u julu i avgustu. Suši se u hladu na provetrenom mestu, a čuva u tamnim staklenim posudama.

LEKOVITO DELOVANJE: Rosulja bez sumnje lekovito deluje protiv kašlja, posebno protiv velikog kašlja, bronhijalnog katara, bronhitisa, hronične promuklosti, grča u grudima, kod crvenoplave boje kože (cijanoza), nekih srčanih i plućnih bolesti, kod napada gušenja, katara ždrela (faringitis) pa čak i kod kašljucanja tuberkuloznih bolesnika. Nadalje se preporučuje kao sredstvo za umirenje kod poremećaja varenja, naročito kod nadražaja na povraćanje, kod jutarnjeg povraćanja žena u trudnoći, kod jakog osećaja gladi bez mogućnosti uzimanja hrane i, konačno, kod katara bešike.

JESTE LI ZNALI: Rosulja je u mnogim evropskim zemljama zaštićena vrsta. U Pasterovom institutu je ogledima potvrđeno da se samo malim dodatkom rosulje kulturi bacila tuberkuloze trenutno obustavlja rast bacila!

PREPARATI:
Čaj od rosulje (za navedene bolesti) – Uzeti 1 kašičicu rosulje za 1 šolju čaja. Piti u gutljajima 1-2 šolje dnevno. Kod lečenja kataralnih oboljenja može se čaju od rosulje dodati med ili smeđi šećer. Dnevnu količinu ne treba prekoračiti, jer može doći do jakog napada kašlja, pa čak i do grčeva u grudima i napada gušenja!

Čajne mešavine od rosulje– Kod velikog kašlja i bronhijalnog katara: rosulja, trputac, cvetovi zove i cvetovi maćuhice u jednakim delovima. Ili: rosulja, očajnica (macina trava), listovi crne ribizle, žalfija i cvetovi mirisne ljubičice u jednakim delovima. Kod bronhijalne astme: rosulja, timijan, komorač i petoprsta steža u jednakim delovima. Sve čajne mešavine pripremaju se kao čajni oparak, a uzima se 1 kašičica mešavine za 1 solju. Piju se 1-2 šolje dnevno, lagano, u gutljajima, s dodatkom meda.

Svezi sok rosulje u cvatu -Primenjuje se spolja protiv bradavica i kurjih očiju, i to tako da se sok nakapa i pusti da se osuši; postupak po potrebi ponoviti.

Tinktura od rosulje(protiv promuklosti, prekomerne sluzi i velikog kašlja) -2 dela rosulje potope se u 10 delova jake 50-postotne rakije, i to u blizini šporeta, 8 do 10 dana, dnevno više puta mućkati! Dobijena tinktura se procedi kroz krpu i uzima 2-3 puta na dan po 10 kapi, razređeno s malo vode.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply