Rtanjski čaj (Satureja montana L.) u narodu je još poznat i kao planinski čubar, vrijesak, ili gorska metvica. Raste na krečnjačkoj podlozi. To je biljka uspravnog i razgranatog stabla, obraslog uskim, duguljastim lišćem. Cvetovi izbijaju u pazuhu listova, po 1 do 3 komada na jednom mestu. Sitni su, bele, crvenkasto-bele i crvenkasto-ljubičaste boje. Seme je vrlo sitno. Iz ove biljke dobija se 2 etarsko ulje koje se koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.Rtanjski čaj se kod nas najviše nalazi na planini Rtanj a raste tek iznad 1000 metara nadmorske visine.Pripada biljnoj vrsti Satureja, koju čine tri varijacije. Po mišljenju mnogih stručnjaka, najbolji hemijski sastav ima baš autohtona rtanjska vrsta.

Legenda kaže da su rtanjski čaj u Timočku krajinu doneli Turci u vreme njihove vladavine Balkanom. Odatle je njegovo seme vetar razneo i na obronke planine Rtanj, gde je biljka našla idealne uslove za razvoj i napredovanje.

Rtanjski čaj za potenciju i stomak

U narodnoj medicini rtanjski čaj koristi se za lečenje stomačnih oboljenja, jer povoljno deluje na izlučivanje tečnosti, znojenje, stabilizuje rad želuca, otklanja grčeve, proliv, bolesti jetre i žučnih puteva, bronhitisa i astme. Pripisuje mu se i svojstvo da stimuliše polni nagon pa je popularan kao čaj za potenciju.

Rtanjski čaj priprema

3 kašičice usitnjenog rtanjskog čaja
200 ml vrele vode
Preliti čaj vrelom vodom, poklopiti i ostaviti 15-tak minuta, pa procediti i tokom dana piti 2-3 šolje zaslađene medom.

Čaj kod proliva i stomačnih tegoba
40 g rtanjskog čaja
40 g rizoma trave od srdobolje
20 g lista pitome nane
Tri kašike biljne mešavine popariti sa 1 litar ključale vode, pa poklopiti i ostaviti 3 sata. Piti topao čaj umesto vode, tokom svakog dana.

Čaj za grčeve u stomaku
40 g rtanjski čaj
40 g majčine dušice
20 g kamilice
Tri kašike mešavine popariti sa 1 litar ključale vode i ostaviti tri sata. Piti čaj svakodnevno umesto vode.

Pauzom protiv alergije
Kod duže upotrebe rtanjskog čaja može doći i do alergijskin reakcija u vidu crvenila na koži i aritmije. Zato se preporučuje da se rtanjski čaj ne pije duže od 10 dana, a da se sa terapijom nastavi posle petodnevne pauze.

RTANJSKI ČAJ SASTAV

0,3 % etarskog ulja (dominiraju fenolska jedinjenja) do 8 % tanina belančevine ugljeni hidrati.

Rtanjski čaj gajenje

Ako se rtanjski čaj gaji rasada, seme treba posejati u tople leje, a kad biljke odrastu toliko da imaju 2-3 lista, treba ih rasaditi na stalno mesto na rastojanju od 25 cm. Osušen treba da ima zelenu boju. Sa jednog hektara može da se dobije oko 3.000 kilograma nadzemne mase.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply