Biljka rusa trava (Chelidonium majus) kao i druge naše biljke, ima više narodnih imena: rosopas, zmijino mleko, žuta trava i si. Raste pored puteva, na južnim obroncima šuma, na potpornim zidovima… Cveta od proleća do kasne jeseni, a može da se nađe i pod snegom. Koristi se više u narodnoj nego u zvaničnoj medicini. U apoteci je možete naći kao Herba chelidonii.

Iz dugovečnog korena ove biljke i iz njene stabljike, može da se iscedi puno ljutog soka narandžaste boje. Sok iz svežeg korena ruse uklanja dobroćudne izraštaje na koži: bradavice, žuljeve i “kurje oči”. Uspšno leci i lišaj, ako se njime obolelo mesto maže 3-6 puta dnevno.

Svež sok od ruse pomaže kod oslabljenog vida i sive mrene.
Iz opranog lista i mekane peteljke, palcem i kažiprstom istisnuti sok i njime premazati (u ležećem položaju) uglove zatvorenih očiju.

Ova biljka se s uspehom primenjuje i u lečenju obolele žuči, jetre i bubrega. Pomešana s vinom leči žuticu: 30 gr ruse zajedno sa korenom držati 2-3 sata u pola litre belog vina, procediti i piti u gutljaima.
Sitno sečeno sveže lišće ruse, pomešano s čašom meda, preporučuje se kod ženskih bolesti i malokrvnosti. Uzimati po jednu kašičicu, ujutro na prazan stomak i uveče pre odlaska na spavanje.

Dve do tri šolje čaja dnevno doneće olakšanje kod hemoroida praćenih peckanjem, kod bolova pri mokrenju i kod zujanja u ušima. Doza: kašičica biljke na solju ključale vode – da odstoji kratko i da se pije u gutljajima. Kod navedenih bolesti može da se primeni i tinkrura kupljena u apoteci. Uzimati 10-15 kapi u malo vode 2-3 puta dnevno ili prema priloženom uputstvu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply