Da li ste čuli za ruski čaj? Ako niste, onda ste na pravom mestu!

Ruska pića su poznata po svom izvrsnom ukusu. Zato okupite prijatelje i porodicu i provedite opušteno popodne uživajući u ovom odličnom čaja.

Naravno, šolja ruskog crvenkastog čaja slatkog i osvežavajućeg ukusa, ima svoju priču. Sada ćemo Vam je ispričati.

Carski čaj
Iako se čaj pije više od 5.000 godina, u Rusiji je postao popularan tek u 17. veku.
Od Kine do Rusije, ispijanje čaja je polako postalo svakodnevni ritual, iako je u početku čaj bio elitno piće za ugledne ljude i cara i služio se tokom ceremonija posvećenih upravo čaju i važnih sastanaka.
Ipak, sve se promenilo kada je Rusija sklopila trgovački ugovor sa Kinom i počela da uvozi velike količine čaja, tako da je do sredine 19. veka postao dostupan svakome.
Ruski čaj ima relativno „kratku istoriju“, ali je svakako poznat po jedinstvenom procesu pripreme i mešavine ovog čaja.

Šta je ruski čaj?

Ako ste ikad imali priliku da posetite „kuču čaja“ u Rusiji, onda ste verovatno bili ponuđeni mešavinom biljnih, crnog i zelenog čaja, što je, zapravo veoma zanimljivo. Ruski čaj je mešavina od koje se pravi napitak poznat kao zavarka.

Crni i zeleni čaj potiču iz Kine, mada se od 19. veka u ove mešavine dodaju i indijski čajevi.
Stoga, nećete uživati u potpuno novom ukusu, već će sastojci iz zelenog i crnog čaja takođe vršiti posao vezan za poboljšavanje stanja Vašeg zdravlja.

Naravno, u Rusiji postoje i plantaže čajeva, najviše u blizini Gruzije, koje su zasađene u 19. veku, ali Rusije je i danas jedan od najvećih uvoznika čajeva iz Kine i Indije.

Zato, da budemo potpuno precizni,Goût Russe (što znači „ruski ukus“) je pravo ime koje bi trebalo dati ovim ukusnim mešavinama poznatim pod imenom ruski čaj. Nemojte se obazirati na imena, već ga jednostavno probajte.

Samovar – pravljenje ruskog čaja

Postoji još jedan interesantan aspekt vezan za ruski čaj – pravi se u velikoj metalnoj posudi po imenu samovar, koji je simbol pravljenja ruskog čaja.

Danas je ovo više tradicija i samovari su obično deo porodičnog nasledstva i čaj se u njima služi na većim okupljama, kada okupite društvo na trač-partiju, isto kao nekada kada je čaj bio „rezervisan“ samo za bogate ljude.

Samovar se ističe po tome što se u njemu istovremeno kuvaju voda i čaj. Zaista je zanimljivo gledati ovu veliku posudu sa nekom vrstom dimnjaka kako istovremeno održava ujednačenu temperaturu vode i nakon kuvanja sprečava da se čaj ohladi.

Proces kuvanja ruskog čaja se završava tako što se na samovaru otvara mali poklopac i dodaje vruća voda u skuvan čaj kako bi se razblažio.

Na kraju se čaj sipa u metalne šolje. Pošto se čaj ne hladi, ponekad ćete možda morati da ga stavite na neko hladnije mesto nekoliko minuta kako biste mogli da ga pijete.

I sami miris i boja ovog čaja su zadovoljstvo samo po sebi, a imaju ih zahvaljujući kuvanju u samovaru.

Ukoliko želite da zasladite čaj, možete u njega dodati šećer, limunov sok, med ili čak voće ili džem. Ovo je još jedna odlična osobina ovog čaja – možete istovremeno iskoristiti i blagotvorna svojstva meda dok uživate u ovom ukusnom čaju.

Zašto ne biste napravili zabavu za porodicu i prijatelje na kojoj ćete služiti ruski čaj i razmenjivati mišljenja o njemu? Standardni recept i varijacije možete naći na internetu. Svakako ćete iznenaditi svoje goste novootkrivenim, osvežavajućim i preukusnim pićem. Ovaj čaj deluje opuštajuće i možete ga piti uveče, jer je odlična zamena za kafu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply