Ruski recept za ovsenu kašu je idealan ukoliko držite dijetu za mršavljenje sa ovsenom kašom. Ovseni napitak kisel je tradicionalno rusko, zdravo piće i obično se naziva „ruski lek“. U starijim kuvarima recept za ovo rusko piće se nalazi još u knjigama iz 16. veka. Ovsena kaša  je definitivno jedna od osnovnih namirnica tradicionalne ruske kuhinje i njen sastavni deo. Danas je recept za ovsenu kašu neopravdano zaboravljen. Međutim, može biti odličan kao tretman za mnoge bolesti, kao i za generalno poboljšavanje zdravlja organizma jer sadrži mnogo vitamina.

Ruski kisel od ovsene kaže sadrži širok spektar aminokiselina (triptofana, lizina, kolina, lecitina, metionina) i vitamina (B1, B2, B5, E, A i PP). Sve ovo znači da ruska ovsena kaša na zdravlje deluje na sledeće načine:

– Kolin, koji reguliše metabolizam masnoća, smanjuje nivo holesterola i odličan je protiv arterioskleroze

– Metnionin, koji ima dobre efekte na metabolizam generalno, sprečava stvaranje naslaga masti na jetri i poboljšava funkciju pankreasa

– Lecitin razlaže i podstiče izbacivanje suvišnog holesterola

ovsena kasa recept

Za one koji drže dijetu za mršavljenje na bazi ovsene kaše:važnost vitamina koje sadrži piće od ovsene kaše

– Nedostatak vitamina B2 uzrokuje suve, ispucale i izranavljene usne kao i opadanje kose

– Deficit vitamina A može uzrokovati „noćno slepilo“, svetlu, suvu i perutavu kožu i povećati rizik od raznih kožnih bolesti

– Manjak vitamina PP dovodi do česte i obilne dijareje, zamora, mentalnih poremećaja, gubitka pamćenja i depresije

Ruski ovseni kisel je takođe bogat mineralima: kalcijumom, kalijumom, magnezijum, gvožđem i florom koji obezbeđuju:

– Normalno funkcionisanje organizma, održavanje optimalnog nivoa vode i elektrolita i poboljšavaju funkcije svih enzima

– Magnezijum snižava krvni pritisak, poboljšava funkciju creva i stimuliše izlučivanje žuči

– Kalcijum je značajan za zdravlje krvnih sudova

– Kalijum ubrzava izbacivanje vode iz organizma i tako sprečava edem i otoke

– Takođe, ljudi stariji od 50 godina se „podmlađuju“ korišćenjem ovog napitka

Recept za ovsenu kašu (kisel)

Fermentacija
Sipajte dve šolje ovsene kaše u trolitarsku teglu ili emajliranu perpu i prelijte sa litar-litar i po proključale vode koju ste ostavili da se ohladi (tokom fermentacije će se količina povećati). Dodajte malo kvasca ili parčence ražanog hleba zbog fermentacije. Zatvorite posudu – ne previše čvrsto, i stavite je na toplo mesto i ostavite da fermentiše 12-48 sati. Fermentacija ide brže ukoliko stavite kvasac, a nešto sporije ako stavite hleb (kada počne, izvadite hleb).

Filtiranje ovsene kaše
Pažljivo izručite suvišnu vodu iz posude, a zatim preostalu masu sipajte u cediljku i procedite ostatak vode.

Čuvanje napitka od ovsene kaše
Koncentrat ovsene kaše koji dobijete nakon filtriranja bi trebalo da držite u manjim staklenim teglama u frižideru. Ovaj koncentrat vam može trajati najduže 21 dan. Ako je potrebno, uzmite proporcionalno manje sastojaka da biste dobili manju količinu kaše.

Kuvanje kisela od ovsene kaše
Uzmite nekoliko kašika kinsela (prema ukusu, 5-10) i razmutite u dve šolje hladne vode. Stavite na tihu vatru i ostavite da proključa sve vreme dobro mešajući drvenom vajračom dok ne dobijete gustinu koju želite (5 minuta je otprilike dovoljno). Na kraju, dodajte so po ukusu, jednu kašiku nekog biljnog ulja, začinske biljke (mirođiju, peršun), suvo grožđe ili neko voće da poboljšate ukus. ostavite da se dovoljno ohladi da može da se jede i poslužite na tanjiru. Ovo je savršen doručak uz hleb ili krekere.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply