Svojevremeno su onima koje je mučila neka dilema, ili su želeli da saznaju da li njihova simpatija deli iste emocije, preporučivali da uberu rusomaču, da redom otkidaju troglaste listiće na tankim drškama i da uz svaki govore “hoću” ili “neću”, ili “voli me”, “ne voli me”. A, ono što izgovore dok otkidaju poslednji trebalo bi da im bude orijentir za dalje postupke. Zbog toga rusomaču (Capsella bursa pastoris) u narodu zovu i hoću-neću trava. Da li je i koliko ovaj metod da se donese važna životna odluka bio efikasan teško je reći, međutim, dugogodišnje iskustvo narodnih vidara ukazuju da je ova korovska biljka lekovita i da pomaže da se zaustavi krvarenje u organima za varenje (gastritis, upale creva), iz mokraćnih puteva, materice (pojačano menstrualno krvarenje), hemotoida, iz nosa i malih površinskih rana, kao i da smiruje urinarne infekcije.

Laboratorijske analize potvrdile su daje ova biljka rudnik dragocenih lekovitih materija i da sadrži provitamin A, vitamine B2, K, C, kiseline, peptid diozmin (koji je antihemoragik).Osim toga sadrži i glikozide, holin, tiramin, tanin, saponin, limunsku kiselinu, sumpornoeterično ulje, alkaloid bursin i soli kalcijuma, kalijuma i natrijuma. Zahvaljujući supstanci tiraminu rusomača jača ritmičko skupljanje muskulature materice i creva! Zbog toga se uspešno primenjuje protiv lenjosti i tromosti creva koje prate zatvor i grčevi, ah i kao sredstvo za pospešivanje trudova pa olakšava porođaj (koristi se isključivo uz dogovor i dozvolu lekara i ne preporučuje se u prvim mesecima trudnoće). Na krvni pritisak deluje tako što normalizuje sve poremećaje u krvotoku, bez obzira da li se radi o niskom ili visokom pritisku. Osim toga sužava krvne sudove i pomaže da se brzo zaustavi krvarenje bez obzira da li je rana spoljna ili unutrašnja. Rusomača je naročito efikasna u slučaju unutrašnjih povreda koje izazivaju pojavu krvi u mokraći (želudac, bubrezi i creva), krvarenja iz nosa ili pluća, prejake menstruacije i svih spoljnih rana koje obilno krvare.

Ova korovska biljka, inače, raste po baštama, njivama, pašnjacima,strništima, uz puteve… Lako se prepoznaje jer ima rozetu od kopljastih listova interesnatnog oblika (izgledaju kao da ih je neko “testerisao” po ivicama), na vrhu su grozdovi belih cvetića, a između trouglasti plodovi
na tankim drškama. Cveta od proleća do jeseni, lekovit je nadzemni deo biljke u cvetu (bere se od aprila do septembra), suši se u hladu i na promaji, sitno isecka i čuva u tamnim, staklenim posudama.

Čaj od rusomače I

– Soljom vrele vode prelijte 2 kašičice sušene (ili kašičica sveže) biljke, poklopite, sačekajte 5 minuta i procedite. Ujutro i uveče pijte 2 šolje mlakog, nezaslađenog čaja (u gudjajima) pola sata pre obroka.

Čaj od rusomače II

Prelijte 1 kašiku suve rusomače sa 2 dl vrele vode, poklopite, sačekajte 2 sata, procedite i pijte 2-3 šoljice dnevno.

SAVET PLUS: čaj može da se koristi za obloge, kao i za ispiranje.

Hladan napitak od rusomače

– U 2 šolje hladne vode umešajte 6 kašičica suve biljke i posle 8 sati procedite. Pijte 4-6 puta dnevno po 2 kašike.
Napomena: Ovaj napitak nemojte da rashladujte nego ga pijte na sobnoj temperaturi. Isti efekat ima sveže isceđen sok (3-4 kašičice dnevno).

Rusomača protiv stomačnih bolova

– U 1 litri vina kuvajte 100 g suvog lišća 15 minuta (poklopljeno). Ostavite, takode poklopljeno 1 sat, procedite i pijte toplo šoljicu natašte, posle 1 sat još jednu, a ostatak svaka 2 sata po kašiku.

SAVET PLUS: U slučaju krvare nj a u želucu ovaj napitak se koristi hladan – šoljica natašte a posle toga svakih pola sata. Kod krvarenja hemoroida delotvoran je klistir od 1/4 tečnosti, kao i čaj koji se priprema kada se 1 kašika mešavine rusomače i preslice kuva 2-3 minuta u 3-4 dl vode i pije 3 puta dnevno po šoljica.

Preobilna menstruacija

– Pomešajte po 30 g rusomače i troskota (Polvgonum aviculare) i po 20 g kamilice i Usta bele imele (Viscum album), pa 3 kašike mešavine prelijte sa 4 dl vrle vode, poklopite i procedite posle 2 sata. Pijte toplo ujutro i uveče po 1 šoljicu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply