ruzmarin-sadnja

Rоsmаrinus officinalis, pоznаtiјi kао ruzmаrin, predstavlja drvеnаstu, višеgоdišnju bilјku sа mirisnim, igličastim lišćеm, bеlim, ružičаstim, lјubičаstim ili plаvim cvеtićimа, pоrеklоm iz mеditеrаnske oblasti.

Pripada pоrоdici nаnе, kоја оbuhvаtа mnоgе drugе bilјkе. Nаziv “ruzmаrin” pоtičе оd lаtinskе rеči “ros” (rosa) i “marinus” (more), ili “morska rosa”. Ruzmаrin imа vlаknаst kоrеn.

Poznat je i pod nazivima: rozmarin, ružmarin, rusmarin, ruzman, zimorad.

Ruzmarin posebnu primenu nalazi u kulinarstvu, a ima i brojna lekovita svojstva. Ruzmarin bi trebalo oprezno koristiti, jer je list ljut i jako aromatičan. Koristi se za marinade, pečenu ribu, čorbe od graška, spanaća ili mešanog povrća.

Ruzmarin, princ aromatičnih biljaka, kako su ga nekada zvali, imao je najznačajniju ulogu u antičkim obredima. Od njega su se pleli venci mladim nevestama, važio je za simbol braka, ljubavi, ali i smrti. U grobnice faraona u starom Egiptu stavljali su grančicu ruzmarina.

Kod nas je svaki svat morao biti okićen ruzmarinom, i Englezi ga koriste tokom svečanosti, a u Mediteranu mu tepaju “morska rosa” i veruju da ruzmarin vraća mladost.

Ruzmari Rosmarinus officinalis, kako se naučno zove, od tada miriše njegovim svetim i blagim mirisom.

Ruzmarin je grmovita biljka, koja raste po osunčanim i kamenitim predelima ili se kao ukrasna biljka gaji po baštama. Na tamnozelenoj grani ruzmarina rastu uski čvrsti listovi dužine 2 do 3 centimetra, koji se blago savijaju na dole. Gornja strana lista je tamnozelene boje, a donja sivo bele. Ruzmarin se u narodu koristi kao začin u mnogim jelima, ali i kao lek.

ZA ŠTA JE DOBAR RUZMARIN

Mnoge od zdravstvenih blagodeti ruzmarina proističu iz njegovih antioksidantnih kvaliteta, štiteći ćelije od oštećenja koja nastaju delovanjem toksina i slobodnih radikala.

Pozitivni efekti ruzmarina na zdravlje uključuju:

 • Smanjenje anksioznosti, podizanje raspoloženja
 • Poboljšanje memorije
 • Zaštitno dejstvo na mozak
 • Smirujuće delovanje
 • Olakšavanje bola
 • Olakšavanje glavobolje
 • Zaštitu protiv oštećenja DNK
 • Lečenje artritisa, anti-inflamatorno dejstvo
 • Toničko dejstvo na kožu
 • Toničko dejstvo na kosu
 • Smirujuće delovanje na digestivni trakt
 • Poboljšanje imuniteta
 • Poboljšanje cirkulacije
 • Detoksikaciju jetre
 • Prevenciju kancera (zbog toga što sadrži karnozol, supstancu za koju je utvrđeno da poseduje anti-kancerogene karakteristike)

Za lek se koriste svi delovi biljke, od stabla i listova, do cvetova, koji su prikupljaju dok su još u pupoljku.

Za umirenje živaca, vrtoglavice, loše varenje pije se čaj koji se priprema od grančica ruzmarina:
Sveže 2 do 3 grančice kuvati u 250 grama vode dok ne izvri trećina- tečnosti. Polovinu spremnljenog čaja popiti ujutru na prazan storhak, a drugu polovinu uveče.

Za upale bubrega priprema se napitak od ruzmarina i vina. Ruzmarin se kuva u 2/3 vode i 1/3 vina. Rashlađeni napitak uzimati po potrebi.

Protiv nesanice, glavobolje, umora pije se običan čaj koji se priprema od 1 supene kašike izmrvljenog ili sitno iseckanog lista ruzmarina prelivene sa 2 dcl vrele vode. Ostaviti da odstoji 5 minuta i proceđeni čaj uzimati 3 do 4 x dnevno po 1 šolju.

Ruzmаrin је sjajna hrаnа zа mоzаk – Ruzmаrin je nа prvo kоrišćеn zа pоbоlјšаnjе mеmоriје i stimulaciju nеrvnog sistеma јеr pоvеćаvа prоtоk krvi u mоzgu. Nаučnici tаkоđе kаžu dа оn sаdrži sаstојkе kојi mоgu dа zаustаve dеgrаdаciјu аcеtilhоlinа kојi је vаžаn nеurоtrаnsmitеr za mozak i olakšava komunikaciju izmеđu mоždаnih ćеliјa.

Ruzmаrin opušta i smiruje – Ruzmаrin je оdаvnо pоznаt pо svојim оdličnim stimulаtivnim kvаlitеtima. Vеrоvаli ili nе, ruzmаrin pоbоlјšаvа cirkulаciјu krvi, vаrеnjе, pоdstičе zdrаv rаst kоsе, јаčа imuni sistеm, ima sposobnost da relaksira i smiri.

Ruzmаrin је оdličаn antiоksidаnt – Ruzmаrin štiti nаš оrgаnizаm оd slоbоdnih rаdikаlа zbоg svојih аntiоksidаntnih svојstavа. On sаdrži karnosolnu kisеlinu kоја sprеčava mеlаnоm i drugе vrstе rаkа. Kаfеinska kisеlinа, koje ima u ruzmarinu, dоbrо je pоznаta pо svојim аntiupаlnim svојstvima.

Аntiupalna svојstvа – Ruzmаrinska kisеlinа је pоznаtа zbоg svојih аntiupalnih osobina. Nаučnici kаžu dа mоžе dа ublаži аstmu, еkcеm, аrtritis, giht i mnоga druga upаlna stаnjа ako se redovno unosi u organizam putem ishrane.

Ruzmarin protiv umоra i strеsa – Živimo u svеtu punom strеsnih dоgаđајa, a prоblеmi i stres imaju vеоmа lоšе pоslеdicе nа organizam. Меđutim, kоnzumirаnjе ruzmаrinа vаm može pоmоći da se izborite protiv umоrа i strеsа. Ruzmаrin zајеdnо sа lаvаndоm smаnjuje lučеnjе kоrtizоlа u našem tеlu.

Ruzmarin se za spoljnu upotrebu koristi se pripremljen sa alkoholom ili rakijom, najbolje komovicom. Staklenu litarska flašu napuniti ruzmarinom, a zatim naliti alkoholom ili komovom rakijom. Dobro zatvoriti i ostaviti na suncu da stoji 4 do 6 nedelja. Koristi se za masažu i kao obloga.

Ova biljka moze da se koristi na još mnogo načina. U kulinarstvu zbog se do daje jelima od mesa, najčešće jagnjetini i svinjetini, kao i jelima od krompira. Listići se sitno iseckaju i kada je jelo skoro gotovo, doda se ovaj mirisni začin.

 

RUZMARIN ZAČIN ZA MEDITERANSKI UKUS

U skladu sa narodnom izrekom “što više začina, to manje bolesti” ruzmarin spada u omiljeni dodatak u kulinarstvu. Kupuje se svež (dugo zadržava aromu u tamnim flašicama), sušen (malo od njegovog pravog ukusa), ili kao prašak (brzo gubi aromu). Lagano je gorkastog, čak i smolastog ukusa.

Najviše se koristi u mediteranskoj kuhinji za jela s povrćem, pečeni krompir, marinade za jela s roštilja i sve vrste mesa i ribljih specijaliteta. Ruzmarin se dodaje kao začin i jelima od peradi, varivima, divljači, supama i umacima.

Aroma ne trpi brzinu
Da zadržite što intezivniju aromu, ruzmarin sušite što duže i laganije. Grančice stavite na aluminijumsku foliju, pa sušite u lagano zagrejanoj rerni oko 12 sati, vežite ih u bukete i obesite naopačke na suvo, toplo i tamno mesto, na promaji.

Zamrzavanje
Ružmarin može i da se zamrzne: zamotajte listiće u aluminijumsku foliju i stavite na duboko zamrzavanje. A ako želite da napravite začinske kocke, ružmarin sitno naseckajte, stavite u posudu za led i prelijte sa malo vode da se zamrzne, a potom kockice stavite u kesice i vratite u zamrzivač.

Vodič za uzgoj ruzmarina

Uzgajanje ruzmarina je malo komplikovanije nego što je to slučaj sa nekim baštenskim biljem, ali se svakako radi o biljci „za početnike“. Možete je uzgajati napolju u sezoni, a u toplijim klimatima i preko cele godine.

Ako niste sigurni u to kako će tolerisati vremenske prilike na vašem podneblju, stavite je u saksiju. Ruzmarin je odlična saksijska biljka.

Uzgajanje ruzmarina iz semena može biti teško. Iz tog razloga, mnogi savetuju da kupite već proizvedenu sadnicu iz lokalnog rasadnika. To vam daje početnu prednost i ostavlja malo mesta za neuspeh. Samo se postarajte da biljka koju kupite bude organskog porekla.

Sadnice koje se prodaju po radnjama često znaju biti natopljene hemikalijama i po nekoliko puta pre nego što se nađu na policama.

Vašem ruzmarinu neće biti neophodna velika količina vode, iako voli vlažnije uslove. Imajte to na umu ukoliko nameravate da prebacite biljku unutra za vreme zimskih meseci. Obožava sunce i toplotu i istinski će napredovati samo kada dobija dovoljno sunčeve svetlosti, tokom čitavog dana – stoga ga nemojte saditi u hladovini.

Počnite tako što ćete posejati seme ruzmarina ili kupiti već proizvedenu sadnicu u lokalnom rasadniku (koji se bavi organskom proizvodnjom po mogućstvu).

Posadite ga na lokaciji gde će dobijati dosta sunčeve svetlosti; ruzmarin cveta na suncu. Postarajte se da se ne pregreje na toplom letnjem vremenu.

Povremeno ga zalivajte, ali pazite da ga ne natopite vodom; biljci ne treba mnogo vode da bi rasla. Dozvolite zemljištu da se osuši između dva zalivanja.

Ruzmarin možete uzgajati napolju tokom proleća i leta ako živite u delu sveta sa hladnim jesenima i zimama.

Pripremanje ruzmarina

Žetva ruzmarina je jednostavna i možete je obaviti čim dovoljno poraste. Jednostavno isecite grančicu 7-15 centimetara naniže. Skidanje vrhova neće doprineti rastu vaše biljke kao sečenje dužih partija grančica.

Ako želite da osušite ruzmarin, vežite njegove snopove kanapom i okačite naglavačke sve dok se ne osuši u potpunosti. Alternativno, možete za to upotrebiti dehidrator za hranu. Ruzmarin se vrlo lako suši i čuva svoje osobine i aromu tokom čitavog tog procesa.

Kada je reč o površinskoj primeni, ulje obogaćeno ruzmarinom je najbolje. Skinite listiće sa grančica i blago ih izgnječite kako bi pustili ulja. To možete učiniti pomoću oklagije.

Teglu umereno napunite listićima ruzmarina i zalijte ih maslinovim uljem. Stavite teglu na osunčan prozor i dozvolite da se sadržaj natapa 3-5 nedelja; toplota sunca će pomoći da se oslobode ulja iz ruzmarina. Odstranite listiće ceđenjem i pretočite ulje u čistu teglu.

Da pojačate lekovita svojstva još i više, dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja ruzmarina.

Ruzmarin u narodnim običajima za kićenje na svadbama

Običaj da svatovi nose ruzmarin na reverima potiče još iz vremena mađarske kraljice Eržebete iz 14. i 15. veka. Bolovala je od reume i gihta, ali je uspela uz pomoć kupki od ruzmarina da se izleči, prolepša, pa čak i da zakaže venčanje sa poljskim kraljem. U znak počasti eliksiru koji joj je udahnuo novi život, Eržebet je naredila da se svatovi kite grančicama ruzmarina, a ovaj običaj brzo se raširio i preneo u druge zemlje širom planete.

1. Ruzmarin protiv groznice

(oporavak od reumatske groznice)
Na 2 dl prokuvane vode dodajte 1 nepunu kašičicu meda, 12 sitno izdrobljenih listova ruzmarina i sok od 1 limuna, ostavite da odstoji 1 dan, iscedite i pijte ujutru i uveče po 1 dl.

2. Ruzmarin u alkoholu

(za masažu bolnih i otečenih nogu)
Pomešajte 30 g sitno seckanog ruzmarina, 1 limun sa korom sečen na kockice, 2 pločice kamfora, 300 ml 96% alkohola, sipajte u flašu, dobro zatvorite pa ostavite da odstoji 48 sati na suncu, procedite i dodajte još 300 ml alkohola

3. Vino od ruzmarina za upalu bubrega

(protiv upale bubrega)
2 kašike ruzmarina kuvajte 5-10 minuta u 7,5 dl vode i 2,5 dl belog vina, ohladite, procedite i pijte 2 šoljice dnevno

4. Lekovita kapljica za reumu

(kod reume, gihta i upale zglobova)
2 kašike ruzmarinovog lišća i cveta potopite u 1 l belog vina, ostavite da odstoji 6 dana, procedite i pijte dnevno po 1 čašicu, natašte.

5. Mirišljavo ulje

 • 1 grančica ruzmarina
 • 1 grančica majčine dušice
 • čena belog luka
 • peršunov list
 • 1/2 l maslinovog ulja
 • 10 zrna bibera

U flašu stavite grančice ruzmarina, majčine dušice i peršuna, potom biber i luk izrezan na tanke listiće, sipajte ulje, flašu dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu 20 dana.
Koristite kao dodatak mešanim salatama, ribljim specijalitetima, jelima od mesa i umacima.

6. Čaj od ruzmarina za apetit

1 kašičicu listića ruzmarina prelijte 1 čašom prokuvale vode, posle 15 minuta procedite i pijte topao napitak 4 x dnevno, između obroka

7. Čaj za ispiranje kod belog pranja

(kod belog pranja)
Pomešajte po 20 g ruzmarina, kamilice, kadulje i bele koprive, pa 5 kašika mešavine prelijte sa 1 l ključale vode, poklopite i posle 3 sata procedite i ispirajte se

Istovremeno pijte sledeći napitak:
Pomešajte po 25 g ruzmarina, kadulje, stolisnika i bele koprive, pa uzmite 2 kašike ove mešavine i prelijte sa 4 dl ključale vode, procedite posle 2 sata i pijte pola količine ujutru, a pola uveče

8. Ruzmarin za jako srce

(jačanje srca i cirkulacije)
1 kašičicu listova ruzmarina kratko porokuvajte u 2 dl vode, pa pijte nezasladeno 2 x dnevno po 1 šolju.

9. Ruzmarin iz saksije za pamćenje

“Ruzmarin će pomoći da bolje pamtiš” – govorio je Hamlet Ofeliji! A i naučnici su potvrdili da i sam miris ruzmarina poboljšava pamćenje. Zato je dobro ruzmarin uzgajati na svom radnom stolu. Otkinite svežu grančicu ruzmarina (10-20 cm) i potopite u vodu da se ožili, pa je posadite i održavajte u vlažnoj zemlji, što bliže prozoru.

Ruzmarin u predoziranim količinama izaziva tromost i proliv.

SAVETI ZA UPOTREBU RUZMARINA

U tradicionalnoj medicini, ruzmarin (Rosmarinus officinalis L.), ili kako ga još zovu, morska rosa, koristi se kao lek protiv brojnih tegoba. Oblozi od lišća ublažavaju nesvestice, a čaj se preporučuje za grudne bolesti.

Svež ruzmarin u starom vinu dobar je tonik za srce, posebno povoljno deluje protiv sniženog pritiska, a koristi slabima i starijima. Posle gripa 1 čaša ruzmarinovog vina doprinosi bržem ozdravljenju.

Pomaže kod prehlade, spazma žučnih i mokraćnih puteva, kod fizičke i psihičke iscrpljenosti, povoljno utiče na krvne sudove… Ruzmarinov kamfor podstiče cirkulaciju i dobro deluje na nerve, a ubrzava izlučivanje žuči.

Reč jeo zimzelenom polugrmu, vrlo razgranatom i gustom, koji je odrvenjen samo u donjem delu. Cvet je bledomodar, cveta 2 x godišnje, u aprilu i septembru, sitnim plavičastim cvetićima.

Od ruzmarina se spremaju napici, kupke, tinkture i kreme protiv reume, gihta, upale zglobova i za rane koje teško zarastaju.

Prirodni je antiseptik, podstiče varenje, ublažava nadutost i oslobađa od grčeva u crevima i želucu.

Jača organizam, poboljšava cirkulaciju, deluje protiv niskog pritiska i u smirivanju napetosti, čisti krv i pospešuje izlučivanje mokraće.

Etarsko ulje ruzmarina dobija se destilacijom pomoću vodene pare iz svežeg lišća i vrhova grančica u vreme cvetanja, i ulazi u sastav kozmetičkih preparata. List se bere u julu i avgustu, bez grančica, i suši pažljivo u tankom sloju na zasenjenom, promajnom mestu, da ne potamni.

Koristi se za pravljenje čaja, lekovitog vina, kod smetnji u varenju, za poboljšanje apetita i za pojačanje stomačne sekrecije. Upotrebljava se za kupke i za oblaganje rana koje teško zaceljuju. Pomaže i kod poremećaja menstruacije i nervne razdražljivosti u klimakterijumu. U narodnoj medicini koristi se i protiv astme, plućnih oboljenja, hroničnih katara želuca i za bolje lučenje žuči.

Napomena: Ruzmarin se ne preporučuje trudnicama, ni onima koji pate od nesanice!

 • Ne koristite ruzmarin pre spavanja, pošto umanjuje potrebu za snom
 • Ako ne volite ukus kuvanog slatkog kupusa:
 • Iseckajte ga na rezance, stavite u šerpu sa 1 kašikom putera, malo soli i kašičicom ruzmarina i dinstajte na tihoj vatri pola sata.
 • Listići ruzmarina daju svež ukus i miris jagnjetini.
 • Ribu na roštilju premažite grančicom ruzmarina umočenom u ulje. Iznenadiće vas efekat.