Ruzmarin lekovito delovanje – čaj

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis L) poznat je i pod nazivima: rozmarin, ružmarin, rusmarin, ruzman, zimorad.

Ruzmarin kao trajni razgranati zimzeleni grm, naraste i do 2 metra. Listovi su sedeći, naspramni, čvrsti, kožasti i vrlo uski, dugi 2-3 cm, s gornje strane tamnozeleni, goli i sjajni, a s donje sivobeli, dlakavi, cele ivice, savijeni prema dole. Žlezde s eteričnim uljem nalaze se na donjoj strani lista. Između listova, u pršljenovima, razvijaju se cvetovi ljubičastomodre boje. Ima intenzivan, prijatan miris i pikantno ljut, opor, gorak ukus.

STAN IŠTE I UZGOJ: Kultivisana je biljka poznata još od davnina, raste na sunčanim i suvim staništima, na padinama, brdima i strminama, pored šibljaka, na poljima.

VREME CVETANJA: Cele godine.

LEKOVITI DEO BILJKE: Beru se cvet i list i koriste svezi, ali se i suše.

LEKOVITO DELOVANJE: O lekovitosti ruzmarina u narodnoj medicini ima mnogo zapisa. Tako je Moriš Mesaž, zapisao: “Sedamdesetdvogodišnja mađarska kraljica Elizabeta, koja je bolovala od reume i gihta, sva izmorena i izmučena bolešću, zahvaljujući ružmarinu toliko se oporavila da ju je zaprosio i sam poljski kralj”. Po njoj je preparat dobijen od cveta ružmarina, vode i alkohola nazvan “aqua reginae Hungariae”, a vraća snagu, oštri um, čisti mozak, jača nerve i vid. U narodu se i danas može čuti da ružmarin “tera znoj, mokraću i gasove, a jača pamćenje, želudac i kosu”. Upotreba ružmarina je u narodnoj medicini vrlo raširena.

ZA ŠTA JE DOBAR RUZMARIN

Poboljšanje cirkulacije i snižavanje krvnog pritiska, ali i povišenje niskog, za relaksaciju tela i duha, lečenje očne mrene, kožnih bolesti, pa i onih kojima su uzrok gljivice, gljivičnih oboljenja unutrašnjih organa, bolesti želuca, tegobe sa žuči, lečenje tifusne groznice, gripa i prehlade, bolesti jetre, otklanjanje nadutosti, nervoze, zatvora i drugih smetnji u digestivnom traktu, čime pomaže i radu srca, za lečenje ženskih bolesti, regulisanje menstruacije, a i zloupotrebljava se za izazivanje pobačaja.

Kupke s ružmarinom ili eteričnim uljem ružmarina daju odlične rezultate, pa se preporučuju svim reumatičnim bolesnicima jer ublažavaju bolna i upalna stanja, zatim osobama koje boluju od depresije, nervnih bolesti, oboljenja jetre, premorenosti – umne ili fizičke, rekonvalescentima i za lečenje bubrežnih i kožnih oboljenja. Ruzmarinova kiselina je jak antioksidans koji direktno uništava slobodne radikale, pa se preporučuje i kod Alchajmerove bolesti. Svež sok ili sveže usitnjeni listovi imaju jako antiseptično i mikocidno dejstvo, pa se koriste za lečenje kožnih nečistoća i vaški. Od listova potopljenih u vino ili alkohol dobijaju se prirodni preparati za masažu tela. Od ružmarina se prave i razni preparati kao što su vino, liker, tinktura, mast i dr. Eterično ulje ružmarina ima širu primenu u lečenju unutrašnjih oboljenja kao i u spoljašnjoj upotrebi, za inhalacije, kupke, komprese i masaže. Za spoljašnju upotrebu meša se s drugim uljima.
UPOZORENJE: U većim količinama izaziva tromost i proliv. Trudnice ne bi smele da uzimaju ružmarin ni u kom obliku!

Prašak (za navedena oboljenja): suve listove i cvetove samleti u mlinu za kafu ili ih dobro usitniti u avanu i prašak čuvati u tamnoj posudi koja se može hermetički zatvoriti. Uzimati 1-2 puta dnevno na vrh noža s jelom ili sokom.

RUZMARIN ČAJ

Čaj (za navedena oboljenja): 1 ka-šičica cvetova i listova ružmarina, 2 dl vode. Preliti bilje ključalom vodom, poklopiti i nakon 15 minuta procediti. Piti 2-3 šolje na dan pre ili posle jela, zavisno od oboljenja. Kod smetnji u varenju čaj se ne sladi, a kod ostalih oboljenja uzima se s medom.
POVEZANO >>> Ruzmarin kao lek i začin
Ruzmarin protiv opadanja kose, bora, akni, glavobolje
Ruzmarin
Čaj od ruzmarina

 

loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply