Ruzmarin

Ruzmarin posebnu primenu nalazi u kulinarstvu,a ima i brojna lekovita svojstva.Ruzmarin bi trebalo oprezno koristiti, jer je list ljut i jako aromatičan. Koristi se za marinade, pečenu ribu, čorbe od graška, spanaća ili mešanog povrća.

Ruzmarin, princ aromatičnih biljaka, kako su ga nekada zvali, imao je najznačajniju ulogu u antičkim obredima. Od njega su se pleli venci mladim nevestama, važio je za simbol braka, ljubavi, ali i smrti. U grobnice faraona u starom Egiptu stavljali su grančicu ruzmarina.
Kod nas je svaki svat morao biti okićen ruzmarinom, i Englezi ga koriste tokom svečanosti, a u Mediteranu mu tepaju “morska rosa” i veruju da ruzmarin vraća mladost.
Ruzmari Rosmarinus officinalis, kako se naučno zove, od tada miriše njegovim svetim i blagim mirisom.

ZA ŠTA JE DOBAR RUZMARIN

Ruzmarin je dobar za:

– za jačanje krvi, kod slabokrvnosti kod dece i anemičnosti
– za jačanje apetita
– za rad želuca i jetre za jači vid ublažavanje nervoze i anksioznosti
– regulaciju cirkulacije i ublažavanje glavobolja
– posle težih bolesti (skraćuju period oporavka)
– za lečenje ženskih bolesti, naročito poremećaja menstruacije

Ruzmarin lekovita svojstva

– poboljšava cirkulaciju podiže sniženi krvni pritisak (prateći simptomi poput malaksalosti i pospanosti mogu se rešiti rastvaranjem ruzmarina u vinu).

Recept za vino
pregršt ružmarina u 1 l crnog vina
ostaviti 48 sati ili
1 l belog vina ostaviti 24 sata

Čašica uz obrok može da pomogne, ali samo ako se uzima nekoliko nedelja.

Žitelji Mediterana su RUZMARINU, večito zelenom žbunu nadenuli ime morska rosa. Osim Mediterana ruzmarin se uspešno gaji i u kontinetalnim krajevima, raste i kod nas, gaji se u baštama…

Etarsko ulje ruzmarina se jako ceni u farmaciji i kozmetici. Dobija se destilacijom svežeg lista. Sastojci etarskog ulja ruzmarina su cineol, pinen, kamfor (po kome se i naziva) nadaleko šireći karakterističan miris ruzmarina.

U obliku koncentrovanog čaja ruzmarin se koristi za vaginalno ispiranje, protiv belog pranja.
Kao sastojak mnogih masti ruzmarin pomaže lečenje reumatskih tegoba, neuralgija, bolova u zglobovima, gihta… Ruzmarin deluje i lokalno, na koži antineuralgično, a umanjuje bolove kada se utrljava U obliku rastvora.
Pozitivno delovanje ruzmarina se ispoljava i u poboljšanju prokrvljenosti kože glave i pod njegovim uticajem smanjuje se proces opadanja kose. On u ovom slučaju deluje kao antioksidans, neutralizacijom slobodnih radikala usporava procese starenja, a time se sprečava i ćelavost. Zbog ovog svojstva ruzmarin je nezaobilazni sastojak preparata za ispiranje lica, losiona protiv opadanja kose, šampona za masnu kosu, mirisnih sapuna, parfema, toaletnih voda, soli za kupanje, mirisnih kupki.

RUZMARIN SAVETI ZA UPOTREBU

Ne koristite ruzmarin pre spavanja, pošto umanjuje potrebu za snom
Ako ne volite ukus kuvanog slatkog kupusa:
iseckajte ga na rezance, stavite u šerpu sa 1 kašikom putera, malo soli i kašičicom ruzmarina i dinstajte na tihoj vatri pola sata.
Listići ruzmarina daju svež ukus i miris jagnjetini.
Ribu na roštilju premažite grančicom ruzmarina umočenom u ulje. Iznenadiće vas efekat.

Čaj od ruzmarina

1 do 2 kašičice preliti šoljom hladne vode i grejati do tačke ključanja. Ostaviti poklopljen 30 minuta, procediti i piti 2- 3 puta dnevno, ujutru i u podne.
POVEZANO >>> Ruzmarin kao lek i začin
Ruzmarin protiv opadanja kose, bora, akni, glavobolje
Ruzmarin lekovito delovanje čaj
Čaj od ruzmarina

 

loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply