Bundeva ili tikva biljka

Bundeva ili tikva (Cucurbita pepo) je jednogodišnja zeljasta biljka. Ova biljka se odlikuje šupljim, i po nekoliko metara dugim vrežama. List bundeve je širok i nalazi se na dugim peteljkama. Cvetovi bundeve su izrazito žuti. Njihovim krupnim i okruglim plodovima se obično hrani stoka, dok se iz njihovih semena vadi ulje. Cvetanje bundeve počinje u junu i traje do mrazeva, a glavnu pašu daju u julu i avgustu. Meso bundeve je žućkaste ili narandžaste boje.

Bundeve cvetaju rano u zoru, a cvet im je otvoren do 10-ak sati, pa se zatim potpuno zatvori. Karakteristično je to da svaki dan cvetaju drugi cvetovi. Pored toga što se koriste u dekorativne svrhe, uzgoj bundeva se sprovodi i zbog toga što su one veoma lekovite – naročito njihova semena.

Bundeva uzgoj   

Bundeve se mogu koristiti za pripremu slatkih ili slanih jela, njihova semena su zdrava, a pored toga služe i kao lep ukras. Uzgoj bundeva je lak i jeftin, jer napreduju u mnogim različitim regionima.

gajenje bundeva

Ukoliko vas interesuje gajenje bundeve – obavezno sprovodite sledeće korake.

Bundeve ne klijaju u hladnoj zemlji, tako da treba da budu zasađene posle mraza. Planirajte da zasadite bundeve krajem proleća ili početkom leta za jesenju berbu.

Izaberite sadno mesto i pripremite zemlju. Bundevama je potrebna dobra veličina prostora da napreduju. Za sadnju bundeve, izaberite mesto u vašem dvorištu sa sledećim osobinama:

– 6,1 ili 9,1 m otvorenog prostora; možete ih posaditi duž strane vaše kuće, ili uz ogradu u dvorištu

– puno sunce; ne birajte mesto pod drvetom ili u senci zgrade; uverite se da će bundeve dobiti puno sunca tokom celog dana.

– zemljište sa dobrom drenažom; zemljišta na bazi gline ne upijaju vodu brzo, i nisu toliko dobra za rast bundeve; izaberite mesto gde neće biti stajaće vode nakon obilnih kiša.

Uzgoj bundeve podrazumeva i da im date dodatni podstrek, tako što ćete pripremiti svoje zemljište unapred – kompostiranjem. Iskopajte velike rupe u kojima nameravate da sadite bundeve i napunite ih sa mešavinom komposta nekoliko dana pre sadnje.

Idealna pH vrednost zemljišta za uzgoj bundeve je 6.0 do 6.8.

Sadnja bundeva           

Bundeve najbolje uspevaju kada njihovo seme posadite direktno u zemljište. Odaberite semena bundeve pre sadnje. Postoji mnogo različitih sorti bundeve, ali za potrebe domaćeg gajenja, sorte tikve se svrstavaju u tri glavne kategorije:

– Bundeve za pitu, koje se jedu.

– Velike dekorativne bundeve, koje se mogu izrezbariti. Seme ove bundeve je jestivo, ali meso nije ukusno.

– Male ukrasne bundeve (ukrasne tikvice), često se nazivaju mini bundeve.

sadnja bundeva

Pored ovoga, sorte tikve se mogu podeliti i ovako: zimska tikva, muškatna tikva, stočna tikva, tikva golica, buča smokvolisna i dr.

Sadnja bundeva teče ovako:

Posejati semena bundeve 2.5-5.1 cm duboko. Ona treba da budu zasađena u redovima prema sredini parcele, tako da loza bundeve ima dosta prostora za rast.

Posadite 2 ili 3 semena sa razmakom od nekoliko centimetara jedno od drugog, u slučaju da jedno ne niče iz nekog razloga.

Pokriti zasađeno seme sa kompostom. Ako je zemlja kompostirana pre sadnje, možete da preskočite ovaj korak. Ukoliko nije, dodajte tanak sloj komposta ili malča u oblastima u kojima ste zasadili seme bundeve. Kompost će pomoći protiv korova i hrani seme.

Uz pravilnu negu i uzgoj bundeve, ova biljka bi trebalo da nikne u roku od oko nedelju dana.

sadnja bundeva iz semena

Uzgoj bundeva se ne može zamisliti bez pravilne nege ovih biljaka.

Zalivajte bundeve kada je vlažnost zemljišta niska. Bundeve zahtevaju mnogo vode, ali ne bi trebalo ni previše da ih zalivate. Naviknite da ih zalivate kada vam se tlo čini malo suvim, a ne dodavanjem još vode na vlažno tlo.

Kada zalivate ovu biljku, koristite puno vode i pustite da se upije duboko u zemlji. Koreni bundeve se razvijaju nekoliko centimetara ka dole, u zavisnosti od faze rasta, pa je važno da ih voda dostigne.

Pokušajte da ne pokvasite listove bundeve. Ovo podstiče rast gljivice pod nazivom pepelnica, što može dovesti do toga da lišće uvene i da cela biljka umre. Zalivajte bundeve ujutru, a ne noću, tako da voda koja ostane na lišću ima vremena da se osuši na suncu.

Kada same bundeve počinju da rastu i postaju narandžaste, smanjite količinu vode koju koristite. Prekinite zalivanje u potpunosti oko nedelju dana pre planiranog ubiranja plodova bundeve.

Uzgoj bundeve podrazumeva i da pravilno prihranite ovu biljku. Kada biljka prvi put proklija (za oko nedelju ili dve), dodavanje đubriva pomaže da se spreči rast korova i podstiče rast zdravije bundeve.

Kada možete da berete bundeve?

Uzgoj bundeva se svodi na to na kraju uživate u njihovim plodovima. Proverite da li su bundeve spremne za branje – trebalo bi da budu svetlo narandžaste boje (u zavisnosti od vrste), sa čvrstom oblogom. Njihove stabljike i često sama loza treba da počinju da se suše i venu. Nemojte brati bundeve koje su još uvek mekane! Čuvajte ih na sunčanom i suvom mestu, a držite ih dalje od vlage i vlažnih mesta. Bundeve možete držati nekoliko meseci pošto su ubrane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply