tikvice sadnja i uzgoj

Uzgajanje tikvica u bašti je vrlo popularno, jer su tikvice lake za gajenje, a daju dosta plodova. Da pogleamo kako zasaditi i gajiti tikvice u bašti.

Sadnja tikvica

Kada sadite tikvice, sadite ih ili jednu po jednu ili grupisane. Od vas zavisi kako ćete gajiti tikvice, u zavisnosti od toga koliko tikvica želite i koliko ste mesta u bašti odvojili za tikvice.

Ako sadite jednu po jednu, u vrsti, kada prođu mrazevi, posadite seme tikvica u razmacima od po 90 centimetara. Trebalo bi posaditi seme oko 2-3 centimetra duboko. Kada seme isklija i počnu da se javljaju listovi, ostavite po jednu najveću biljku koja je nikla iz svakog semena.

tikvice uzgoj

Ako sadite tikvice na gomili, opet sačekajte da prođu mrazevi.Natrpajte zamlju tako da bude na gomili visokoj 15-30 centimetara i širokoj 30-60 centimetara. Na vrhu gomile napravite krug i tu posadite nekoliko semenki. Zatim, kada biljka proklija i pojave se prvi listovi, ostavite četiri ili pet najjačih stabljika.Sadnja tikvica može da počne i u saksijama pre sezone i držite ih u kući. Posadite ih u saksije četiri do šest nedelja pre poslednjeg mraza, a zatim ih samo presadite u baštu.

Saveti za uzgoj tikvica

Kada biljke izniknu, zagrnite zemljište. Malčiranje će pomoći da se temperatura tla održava stabilnom i da se vlaga zadrži u zemljištu. Ove dve svari će vam pomoći da tikvice brže sazru i budu veće. Obilno ih zalivajte svake nedelje. Ako nema dovoljno kiše, zalivanje je veoma važno. Uvek ih zalivajte ispod lišća, jer se od vode na listovima pojavljuje pepelnica. Oberite tikvice dok je plod još mali. Tako će tikvice biti mnogo mekše i ukusnije. Gajenje tikvica je zabavno i lako. Uz ove savete ćete bez problema gajiti tikvice u svojoj bašti.

Gajenje tikvica u saksijama

Tikvice su biljka iz porodice tikava koja je verovatno najlakša za uzgoj a veoma brzo ćete dobiti plodove. Važno je da tikvice budu na suncu i da imaju dovoljno vlage i komposta. Ove biljke mogu rasti do oko 60 centimetara. Semenke klijaju za oko nedelju dana, a nakon 12 nedelja ih već možete brati. Tikvice obično imaju dovoljno plodova.

tikvice sadnja

Uzgoj tikvica u propagatoru

Napravite rupice od jednog santimetra i ubacite dve semenke. Kada se pojavi izdanak, uklonite onaj slabiji. Pokrijte propagator poklopcem sa rupicama, jer se tako stvaraju idealni uslovi za klijanje.

Iskopajte rupu

 sadnja tikvica

Iskopajte rupu u većoj saksiji. Tu stavite izniklu biljku, dodajte zemlje koliko je potrebno i dobro zalijte.

Stavite malč oko biljke

Ovo će pomoći da zemljište ostane dovoljno vlažno i da se ne razvije korov. Vodite računa da malč ne dodiruje biljku.

tikvice gajenje

Neka zemljište bude dovoljno vlažno

Tikvicama je potrebno vlažno zemljište, pa je najbolje da pored biljke ukopate jednu flašu sa rupama. Često sipajte vodu u flašu kako bi voda dolazila direktno do korena.

Đubrite tikvice

Kada se pojave prvi cvetovi, na svakih 10-14 dana ih đubrite đubrivom za paradajz ili nekim sličnim đubrivom za povrće. Budite pažljivi da ne preterate.

Branje tikvica

 tikvice berba

Kada tikvice narastu oko 10 centimetara, odsecite ih. Ovo će dovesti do toga da se javi još plodova. Može doći i do pojave pepelnice (gljivične biljne bolesti) na lišću. To možete sprečiti dobrim zalivanjem, đubrenjem i dobrim protokom vazduha.

Često postavljana pitanja

Pitanje: na tikvicama se javljaju lepi i veliki cvetovi, ali nema ploda. Ako se i jave plodovi, mali su i truli. Na kraju bude samo jedan ili dva ploda na jednoj biljci, iako je stalno zalivam. Šta nije u redu?

Odgovor: izgleda da sve radite kako treba. Tikvicama je potrebno više vode tokom zrenja, tako da je sve u redu, osim ako doslovno ne zalivate stalno. Možda se biljke ne oprašuju iz nekog razloga.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply