Šafran – čaj od šafrana

ŠAFRAN (Crocus sativus)
DRUGI NAZIVI: žavran, krok, pitomi šafran, čafran

OPIS BILJKE: Šafran ima trajnu lukovicu iz koje u proleće izrastu sasvim uski listovi, nalik travi, koji nestaju za vreme jesenjeg cvetanja. Tek tada izraste iz lukovice 1-8 plavkastocrvenih cvetova nalik mrazovcu. Cvetne latice šafrana imaju uzdužne crvene linije. Tučak šafrana duži je od cveta i nosi tri smećkasta do smedecrvena sjajna žiga (njuške) koji vise preko cveta. Dugi su oko 2 cm, a u vlažnom stanju i do 3 cm i proširuju se prema gore levkasto. Gornja ivica žiga široka je 3 do 4 mm, urezana i sitno narovašena. Po tom opisu tučka, šafran se na prvi pogled razlikuje od otrovnog mrazovca, a kako se šafran ne pojavljuje u prirodi kao samonikla biljka, to je zamena s mrazovcem gotovo isključena. Cvetovi imaju jak miris koji potiče od cvetnih žigova. Žigovi šafrana osećaju se pod prstima malo masno i mirišu sveže opojno, jako aromatično, a ukus je mirisan, malo oštar i gorak.

RASPROSTRANJENOST: Domovina šafrana je Orijent.

VREME CVETANJA: Septembar, oktobar.

LEKOVITI DEO BILJKE ŠAFRAN: Tri žiga tučka. Za 1 kg prvorazrednog začina potrebno je oko 200.000 cvetova. Tučkovi se beru u jesen, kada su cvetovi potpuno otvoreni. Žigovi se zajedno s krajem tučka iščupaju iz cveta i pažljivo, na finom situ, osuše preko užarenog drvenog uglja ili vrućeg pepela. Najbolje je tučkove šafrana (Stigmata Croci) kupovati u apoteci, ali oni ne smeju da ostanu u papirnoj kesici, kako su kupljeni, već ih odmah treba premestiti u tamnu staklenu posudu i dobro zatvoriti.

ŠAFRAN LEKOVITO DELOVANJE:
Šafran donekle ima svojstvo da kod velikog kašlja, grčeva zbog gasova i tegoba kod rasta zuba. Spolja se primenjuje kod upala, bolesti očiju i kod hemoroida.

PREPARATI:

Čaj od šafrana – Uzeti 6 do 10 žigova tučka za 1 solju čajnog oparka, a piti 1-2 šolje dnevno u gutljajima, bez dodatka šećera ili meda. Kod upotrebe tinkture uzima se 10 do 15 kapi. Te količine se ne smeju prekoračiti, jer inače može nastupiti lupanje srca, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje i oduzetost. Jedan jako ukuvan čaj od šafrana umiruje bolove i grčeve kao i opijum, pa se sa uspehom upotrebljava kod velikog kašlja, grčevitog kašlja i nadutosti trbuha zbog gasova. Delovanje čaja od šafrana  je lagano, omamljujuće, sastoji se u smirenju bolova i grčeva. Čaj od šafrana poboljšava san, umiruje grčeve u želucu i crevima, a uzet u malim količinama pospešuje porođaj. Trudnice koje duže vreme uzimaju šafran zbog umirenja bolova, rađaju decu sa žuto obojenom kožom.

Sirup od šafrana dobar je za decu,jedan jako skuvan čaj od šafrana usmrćuje psa, ali životinja ne trpi nikakve bolove, samo ne reaguje na okolinu i odjednom ugine.
Šafran u mleku – Sasvim malo šafrana stavljenog u mleko umiruje decu, naročito ako pate od crevnih grčeva. Šafran pomešan u mleku i upotrebljen kao obloga odličan je lek za upaljene ili umorne oči.
Obloga – Šafran pomešan s belancetom i žumancetoom i stavljen kao obloga, ublažava bolove i otoke i leci upale.

loading...
Loading...