Šafran

Kako istraživanja pokazuju, šafran pospešuje mentalnu aktivnost, deluje antibakterijski i antivirusno…

Ne zna se tačno poreklo najskupljeg začina na svetu, šafrana (Crocus sativus), ali može da se pretpostavi da potiče iz Persije. U drevna vremena koristili su ga kao začin, lek i boju za tkanine. Prema grčkoj mitologiji, zgodni smrtnik Krokus zaljubio se u prelepu nimfu Smi-laks, ona gaje odbila i on se od tuge pretvorio u prelep purpurni cvet (otuda i botanički naziv krokus). Ime šafran duguje arapskoj reči za-fran, što znači žut.

ŠAFRAN SASTAV I DEJSTVO

– Šafran sadrži više od 150 isparljivih i aromatičnih sastojaka, kao i brojne neisparljive aktivne sastojke (kartenoidi). Zuto-narandžastu boju mu daje supstanca krocin.

– Šafran deluje kao antidepresiv. Za to su zaslužna dva aktivna sastojka, krocin i šafranal.

– U tradicionalnoj persijskoj medicini koristili su šafran kao lek za probleme sa varenjem, da umine bol pacijentima sa kamenom u bubregu, protiv depresije…

U tradicionalnoj kineskoj medicini šafran se koristio da pospeši cirkulaciju i lečenje modrica.

U indijskoj tradicionalnoj medicini šafran se koristi za probleme sa bešikom, bubrezima i jetrom, kao i dijabetesa.
Neka savremena istraživanja pokazuju da šafran može da podstakne mentalnu aktivnost, ali i da deluje antikancerogeno.

Kao afrodizijak se koristi u Aziji i na Bliskom Istoku.

Tonik koji se pravi od oko 50 mg šafrana rastvorenog u 200 ml mleka sa kašikom meda, ako se pije svakodnevno, pomaže organizmu da razvije otpornost na mnoge bolesti poput astme, gripa i prehlade.

SAVETI PLUS

– Najbolje je da šafran kupujete u malim količinama (od 1/2 do 1 g) jer se tako i upotrebljava – 1/4 do 1/2 kašičice po jelu.

– Preporuka je da se šafran čuva ceo i samelje neposredno pre upotrebe. Naravno, uvek je najlakše da ga kupite u prahu, ali ga upotrebite u narednih 3-6 meseci.

– Šafran čuvajte na hladnom, tamnom mestu, uvijenog u foliju, u hermetički zatvorenoj tegli.

– Kada se pravilno čuva, šafran može da se koristi najmanje 3 godine. Ni posle toga neće da se pokvari ali će da izgubi ukus.

– Potopite šafran u vodu, supu, vino, pa ovu infuziju dodajte jelima. Mnogi tradicionalni recepti zahtevaju da se šafran prvo prepeče, samelje i posle toga koristi.

Šafran se odlično slaže sa pirinčem, ribom i morskim plodovima. Stavlja se i u hlebove i kolače za specijalne prilike.

U narodnoj medicini šafran koristi protiv atonične amenoreje, nervoze, histerije, nesanice, grčeva i sličnih bolesti (protiv kojih se sa više uspeha daje valerijana) ali da je u većoj dozi otrovan!

RECEPT

Krompir sa šafranom

– 500 g crvenog krompira
– prstohvat šafrana
– 1 suva ljuta crvena papričica
– 2-3 kašike sitno seckanog peršuna
– 1 čen belog luka
– maslinovo ulje
– so
Propržite na srednjoj temperaturi iseckane beli luk, ljutu papričicu i peršun na maslinovom ulju. Dodajte kolutove krompira, šafran, posolite i propržite još malo. Prelijte sa malo vruće vode, poklopite i kuvajte dok krompir ne omekša.

loading...
Loading...