Svekrvin jezik kaktus, ili na latinskom Sansevieria trifasciata, je vrsta biljke cvetnice iz porodice Asparagaceae , poreklom iz tropske zapadne Afrike iz Nigerije istočno do Konga.

Svekrvin jezik biljka je zimzelena višegodišnja biljka koja formira guste sastojine, širenjem putem svoje linije rizoma, koji je ponekad iznad zemlje, ponekad pod zemljom. Njeni kruti listovi rastu vertikalno od osnovne rozete. Zreli listovi su tamno zelene boje sa svetlo sivo-zelenim trakama i obično se kreću između 70-90 centimetara dužine i 5-6 cm širine.

Specifičan epitet trifasciata znači “tri paketa”.

Uzgoj

Svekrvin jezik se sada uzgaja uglavnom kao ukrasna biljka, na otvorenom prostoru u toplijim krajevima, a unutra kao kućna biljka u hladnijim vremenskim uslovima.

Ovo je popularna sobna biljka jer je tolerantna na nizak nivo osvetljenja i nepravilno zalivanje; tokom zime potrebno je samo jedno zalivanje svakih par meseci. Kaktus će lako istruliti ako se previše zaliva. Studija NASA je otkrila da je ovo jedna od najboljih biljaka za poboljšanje kvaliteta unutrašnjeg vazduha, zahvaljujući pasivnom apsorbovanju toksina kao što su azotni oksidi i formaldehid.

Brojne sorte su selektovane, mnoge od njih imaju raznoliko lišće sa žutim ili srebrno-belim prugama na marginama lista.

sanseverija u saksiji

Biljka se može razmnožavati od strane reznica ili deljenjem rizoma. Prvi metod ima manu da će išaranost biti izgubljena.

Gajenje u saksiji

Gajenje svekrvinog jezika u saksiji je veoma lako i jednostavno. Ovo je veoma tolerantna biljka, i njena nega i održavanje su vrlo jednostavni. Svekrvin jezik kaktus se može zanemariti nekoliko dana ili nedelja, ipak, sa svojim čvrstim listovima i arhitektonskim oblikom, on i dalje izgleda sveže. Divno, zar ne?

Osim toga, može da preživi nizak nivo svetlosti, sušu i ima malo problema sa insektima. NASA istraživanje je čak pokazalo da ova biljka može da pomogne da vazduh unutar vašeg doma bude čist, uklanjanjem toksina kao što su formaldehid i benzen. Ukratko, svekrvin jezik je savršena kućna biljka.

Stavite ovaj kaktus na indirektnom suncu i nemojte ga zalivati previše, posebno tokom zime. Ustvari, bolje je pustiti da se ova biljka malo osuši između perioda zalivanja. Ukoliko se previše zaliva, može da istruli.

Malo đubriva opšte namene može da se koristi ako su biljke u saksiji, i to je to.

svekrvin jezik uzgoj

Kaktus svekrvin jezik kao lek

Kaktus svekrvin jezik kao lek je pravi prirodni čistač vazduha, što može imati veoma bitnog značaja za vaše opšte zdravlje.

Svekrvin jezik je jedna od najvažnijih preporučenih biljaka za poboljšanje kvaliteta vazduha. Optimalno mesto da ovu relativno jeftinu i lako održivu biljku stavite je spavaća soba, jer pretvara ugljen-dioksid u kiseonik noću.

U svom pregledu najboljih jeftinih biljaka za poboljšanje kvaliteta unutrašnjeg vazduha, svekrvin jezik kaktus je preporučen od strane studija NASA.

Iz tog razloga, ova biljka je poznata kao “biljka za spavaće sobe”. Dok će većina biljaka oduzeti kiseonik noću, ova odaje kiseonik noću. Biljka takođe filtrira formaldehid trihloroetilen, ksilen, toluen i benzen iz vazduha. Preporučuje se 6-8 struka visoke biljke po osobi za optimalan izlaz iz ove fabrike kiseonika.

Sanseverija i zračenje

Osim što pročišćava vazduh od toksičnih materija, sanseverija i zračenje su takođe povezani, u zdravstvenom smislu. Ova biljka takođe oplemenje vazduh negativnim jonima, koji hronično nedostaju u zatvorenom prostoru.

Negativni joni uvelike poboljšavaju loš kvalitet vazduha, uzrokovan rasvetom, grejanjem i delovanjem klima i brojnih drugih električnih uređaja.

Istraživanja potvrđuju da negativni joni značajno utiču na naše opšte zdravlje: vitalizuju ćelije, poboljšavaju rad metabolizma, koncentraciju i budnost, povećavaju otpornost prema bolestima, pomažu kod glavobolje, alergije i astme.

Pored toga, sanseverija ima sposobnost da upija štetno elektromagnetno zračenje (npr. iz računara).

Sve ovo i više nego dovoljno govori u prilog tome da je svekrvin jezik odlična sobna biljka koju prosto morate imati u svom domu ili kancelariji. Osim što je poprilično nezahtevna što se tiče nege i održavanja, veoma je korisna za vaše opšte zdravlje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply