caj-maca

Zeleni čaj vrste mača proizvodi se u japanskim pokrajinama Nishio i Uji, a zahvaljujući lekovitim sastojcima, jedan je od trenutno najtraženijih čajeva. Specifičnog je ukusa i poslužuje se uz slatki kolač.

Čaj nad čajevima, kako ga često nazivaju, na Dalekom istoku je poznat već vekovima. Ubrzava metabolizam i pomaže organizmu u sagorevanju masti čak oko četiri puta brže, bez da izaziva negativne nuspojave poput ubrzanog rada srca i visokog krvnog pritiska, prenosi pressonline.rs.

Radi se o ceremonijalnom čaju koji se proizvodi na poseban način. Listići za preradu čaja beru se četiri nedelje pre prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju tamnozeleni listovi. Nakon berbe listovi se pare, prigušuju, suše i drobe u prah na kraju u kamenom mlinu. Zanimljivo je da za 30 grama mače, kameni mlin od granita treba da radi sat vremena – ovaj podatak govori o kakvom je posebno finom prahu reč.

Možda ne znate, ali šoljica tog zelenog čaja sadrži pet puta više antioksidansa od bilo koje druge namirnice i čak 100 puta više dragocenog antioksidansa EGCG, koji je delotvoran u borbi protiv raka. Ovaj zeleni napitak gorkog ukusa nas opušta, pojačava koncentraciju i pamćenje, povećava nivo energije i izdržljivosti, sagoreva kalorije, detoksikuje telo, efikasan je u borbi protiv holesterola… Katehin koji se nalazi u njemu ima antibiotska svojstva koja pospešuju celokupno zdravlje. Osim toga, samo jedna šolja čaja matcha daje nam značajne količine kalijuma, vitamina A i C, gvožđa, proteina i kalcijuma.

Za razliku od običnog zelenog čaja koji može da odstoji, mača mora uvek da bude sveže pripremljena.

Zanimljivo je da je jedna čaša mače ekvivalent 10 čaša zelenog čaja u listićima po nutritivnim i antioksidativnim svojstvima.

Evo kako da pripremite čaj mača:

  • Kuvajte vodu do oko 60°C (bitno da je voda vruća, ali ne i kipuća).
  • Stavite 1 – 2 grama praha u drvenu činiju.
  • Mešajte čaj (bambusovom metlicom) dok se ne napravi pena, s tim da što je čvršća pena, čaj je bolji.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply